Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mošenjska planina

Visoka debla dovoljujejo sončnim žarkom doseči nizko grmičevje ob gozdni vlaki, kjer me nenadoma preseneti gozdni lepotec z belo pikoJanez Pikon: Urno preskoči nizko grmičevje in pristane na robu gozdne vlake, pokončno in dlje obstane, nato se od ziblje ob ležečem deblu v gozd.

Mošenjska planina

Nekoč v preteklosti živa Mošenjska planina (1312 m) severovzhodno pod Dražgoško goro na Jelovici, spominja na planšarstvo kmetov iz savske doline. Kamniti temelji razpadlih stavb na zgornji južni terasi planine, dajo slutiti o bogati aktivnosti takratnih lastnikov. Ravharski furmani (prevozniki lesa iz vasi Ravne nad Bohinjsko Bistrico), ki so v petdesetih letih prejšnjega stoletja v poznih jesenskih mescih več let furali les po Jelovici in so večkrat obiskovali planine severno pod Dražgoško goro, ko jih je pot vodila mimo, vedo povedati o zelo lepo urejeni Mošenjski planini. Južno pod Visokim vrhom in Radovljiško planino vzhodno v smeri gozdnega vrha vodi, gozdna vlaka po poraščenem pobočju.

Sledim krajši globeli z manjšim studencem do opaznega večjega travnika vzhodnoManjši kozolec na mestu, kjer so nekoč bili postavljeni stanovi in hlevi, spominja na bogato aktivnost takratnih lastnikov na Mošenjski planiniUrno preskoči nizko grmičevje in pristane na robu gozdne vlake, pokončno dlje obstane, nato se od ziblje ob ležečem deblu v gozdGozdno mejo zamenja odprt gorski travnik razgledne Mošenjske planineNekoč v preteklosti živa Mošenjska planina severovzhodno pod Dražgoško goro na Jelovici (foto arhiv: Bolha.com)Manjši kozolec na mestu, kjer so nekoč bili postavljeni stanovi in hlevi, spominja na bogato aktivnost takratnih lastnikov na Mošenjski planini

Visoka debla dovoljujejo sončnim žarkom doseči nizko grmičevje ob gozdni vlaki, kjer me nenadoma preseneti gozdni lepotec z belo piko (Veliki petelin), nekaj časa se opazujeva potem se počasi od ziblje pod strmo in prostrano pobočje. Dosežem vodni izvir južno ob robu gozdnega griča, ob njem se vlaka strmo spusti in v daljavi že opazim večji gozdni travnik, Lipniško planino (1345 m) in partizanski spomenik ob dokaj visoki in leseni stavbi višje na planini. Nadaljujem vzhodno ob spomeniku mimo številnih vodnih izvirov Kravjega potoka in po gozdni vlaki navkreber dosežem odprto dolinico.

Dosežem vodni izvir južno ob robu gozdnega griča, ob njem se vlaka strmo spusti in v daljavi že opazim večji gozdni travnikManjši kozolec na mestu, kjer so nekoč bili postavljeni stanovi in hlevi, spominja na bogato aktivnost takratnih lastnikov na Mošenjski planiniNekoč v preteklosti živa Mošenjska planina (1312 m) severovzhodno pod Dražgoško goro na JeloviciUrno preskoči nizko grmičevje in pristane na robu gozdne vlake, pokončno dlje obstane, nato se od ziblje ob ležečem deblu v gozdV daljavi že opazim večji gozdni travnik, Lipniško planino (1345 m) in partizanski spomenikNekoč v preteklosti živa Mošenjska planina severovzhodno pod Dražgoško goro na Jelovici (foto arhiv: Bolha.com)

Sledim krajši globeli z manjšim studencem do opaznega večjega travnika vzhodno, kjer gozdno mejo zamenja odprt gorski travnik razgledne Mošenjske planine, ki jo dosežem na južnem in najvišjem robu planine na obrobju severno pod obsežno Dražgoško goro. Manjši kozolec na mestu, kjer so nekoč bili postavljeni stanovi in hlevi, spominja na bogato aktivnost takratnih lastnikov na Mošenjski planini.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Mošenjska planina

Čuvaj z belo pikoUrno preskoči nizko grmičevje in pristane na robu gozdne vlake, pokončno dlje obstane, nato se od ziblje ob ležečem deblu v gozd Mošenjska planinaNekoč v preteklosti živa Mošenjska planina severovzhodno pod Dražgoško goro na Jelovici (foto arhiv: Bolha.com)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti