Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Med devetimi gorami

NeDelo - Jan Bertoncelj: Gremo v hribe: Zlatorogova transverzala ponosa že sedmo leto vabi v nasmejano družbo

Že sedmo leto zapored bo potekal največji pohodniški projekt v Sloveniji z imenom Zlatorogova transverzala ponosa, ki je del projekta Gremo v hribe. To sezono bodo za družine zanimivi dogodki ob sobotah na devetih slovenskih hribih, začelo se bo 14. maja pri Planinskem domu na Mrzlici.

Projekt Gremo v hribe, ki je namen­jen vsem, še zlasti pa mladim družinam, bo letos potekal od 14. maja do 27. avgusta. Skoraj vsako drugo soboto bo mogoče v naravi preživeti prijeten dan ob druženju s pohodniki in spoznavanju slovenskih krajev. Posamezniki lahko na določen hrib pridejo kadarkoli, dobro pa je vedeti, da se delavnice za otroke in družabni dogodki začnejo ob deseti uri zjutraj, za dogajanje pa je poskrbljeno do približno četrte popoldne. Projekt ima tudi dobrodelno noto. Za vsak podpis v častno knjigo na posameznem hribu Pivovarna Laško lokalnemu planinskemu društvu nameni evro za delovanje. Do zdaj so tako zbrali skoraj 35 tisoč evrov. V petih letih se je projekta Gremo v hribe udeležilo približno 40 tisoč pohodnikov, 32 društev in planinskih domov pa se je pridružilo Zlatorogovi družini, tako da velja Zlatorogova transverzala ponosa za najobsežnejšo sredogorsko obhod­nico, ki jo podpira Planinska zveza Slovenije. Predsedniki posameznih planinskih društev si bodo med hribi tudi izmenjevali prapor, narejen prav za to priložnost.

Za vse generacije

Izkušene otroške animatorke bodo vodile ustvarjalne, didaktične in izo­braževalne delavnice. Otroci bodo tiskali na majice po starih postopkih, izvedeli marsikaj novega o drevesnih vrstah in podobno. Vse izobraževalne vsebine vodi otroška maskota, sova Metoda Skovik. Prirejali bodo animacijske igre, na nekaterih hribih imajo tudi montažno plezalno steno. Vsi otroci do 15. leta, ki bodo na zbirnem kartončku Gremo v hribe v letošnji sezoni zbrali vsaj pet žigov, bodo na zaključnem pohodu prejeli naziv Zlatkov častni ambasador. Na istem pohodu k Domu na Šmohorju bodo odrasli postali častni ambasadorji Zlatorogove transverzale, če bodo seveda zbrali vseh devet žigov. Lani je bilo takšnih planincev 182, s podeljenim nazivom pa je povezano še presenečenje Pivovarne Laško in partnerjev projekta. Tudi sicer za odrasle pohodnike ne bo manjkalo zanimivega dogajanja – lokalni ponudniki bodo predstavili značilnosti kraja in njihovo hrano, animatorji dogodka Gremo v hribe pa bodo izvajali različne animacijske igre s praktičnimi planinskimi nagradami. Poskrbljeno bo za glasbo, družbo vsem pa bo delal Zlatko, maskota v obliki kozla.

Informacije o posameznih pohodih

Pohodi bodo dvakrat na mesec ob sobotah. Že prihodnjo soboto, 14. maja, se bodo planinci podali k Planinskemu domu na Mrzlici (1093 m). Dostop je mogoč tudi z osebnim prevozom. Dva tedna pozneje, 28. maja, bo pestro pri Koči na Kopitniku (865 m), 11. junija pa na Koči pri Jelenovem studencu (850 m). Malo višje se bodo pohodniki odpravili 25. junija, ko bodo osvojili vrh pri Domu na Peci (1665 m), prav tako v Karavankah pa bodo 2. julija prispeli k Planinskemu domu na Zelenici (1536 m). Koča na Loki pod Raduho (1534 m) bo naslednja postojanka transverzale 23. julija, nakar bodo sledili trije tedni nabiranja moči pred 13. avgustom, ko se bo dogajanje nadaljevalo pri Vojkovi koči na Nanosu (1240 m). Koča na planini Razor (1315 m) bo 20. avgusta cilj predzadnjega pohoda, teden pozneje, 27. avgusta, pa bo zaključek akcije Gremo v hribe pri Domu na Šmohorju (784 m). Tam bodo razglasili prejemnike nazivov Zlatkov častni ambasador za otroke in častni Zlatorogov ambasador za odrasle.

Nasmejani udeleženci

Glavna animatorja bosta Gregor Janežič in Andrej Kos. »Najlepše je, ko vidiš prihajati ljudi nasmejanih in potnih obrazov, ki se veselijo nove družbe v dobrem razpoloženju, in ko jih vidiš prav tako nasmejane odhajati. Do zdaj smo se imeli vedno lepo,« je povzel svoje vtise o Zlatorogovi transverzali ponosa Gregor Janežič. Poleg projekta Gremo v hribe obvladuje množice še na Ljubljanskem maratonu, globalnem teku Wings for Life, kolesarskem maratonu Franja in na tekmah za svetovni pokal v Planici. Za transverzalo ponosa pravi, da je zunanja spodbuda, ki ti da voljo, da greš v hribe in spoznavaš nove kraje, ki jih drugače ne bi, in da se družiš z ljudmi, ki ti dajo dobro energijo. Dogodke bosta na letošnji transverzali ponosa povezovala z Andrejem Kosom, prvim pevcem skupine Big Foot Mama in profesionalcem v organizaciji dogodkov, ki je odgovoren za nagradne animacijske igre. Dogajanje bo tako v profesio­nalnih rokah izkušene ekipe, ki skrbi za nemoteno izvedbo projekta Gremo v hribe.

Vsi otroci do 15. leta, ki bodo na zbirnem kartončku Gremo v hribe v letošnji sezoni zbrali vsaj pet žigov, bodo prejeli naziv Zlatkov častni ambasador.

Jan Bertoncelj  
Foto Igor Modic  

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti