Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 28.04.16

Primorski dnevnik: »Drugače mladi« danes na otok Cona; Srečanje s pobratenim društvom PD Integral,...

 »Drugače mladi« danes na otok Cona

Kot smo že poročali v prejšnji rubriki Planinski svet se »Drugače mladi« SPD Trst zberejo danes, 28. aprila, ob 9. uri na parkirišču bovlinga v Devinu, od koder se bodo podali na izlet v severni del naravnega rezervata otoka Cone.

Srečanje s pobratenim društvom PD Integral

Ob letošnjem srečanju, ki so ga pripravili prijatelji PD Integral, bomo obiskali Celje in si ogledali zanimivosti tega lepega štajerskega mesta. Po vodenem ogledu zanimivosti v mestu, se bomo povzpeli peš tudi na celjski grad. Višinska razlika vzpona je 160 m (približno uro hoje). Priporočamo udobne pohodniške čevlje in palice za tiste, ki ste vajeni hoje z njimi, pa tudi nekaj pijače in za pod zob, da lahko vzdržimo do kosila in seveda do družabnosti, ki bo v prijazni celjski koči, kamor se bomo peljali z avtobusom po vodenem ogledu celjskega gradu. Zaradi urnikov vodenih ogledov je urnik odhoda spremenjen, in sicer s trga Oberdan v Trstu ob 6.45 in izpred hotela Daneu na Opčinah ob 7. uri. Prijave sprejemamo do sobote, 30. aprila, na tel. št. 040220155 (Livio). Za dodatne informacije lahko pokličete na tel. št. 3384913458 (Franc).

Planinska šola SPDT 2016

Letošnja planinska šola, ki jo že šestnajstič zaporedoma organizira SPDT, bo od 27. junija do 2. julija kot vsako leto na Planini pri jezeru. Za informacije in prijave lahko pišete na mladinski@spdt.org

Izlet na Orožnovo kočo

Izlet, ki je bil načrtovan za 24. april, k Orožnovi koči in je zaradi slabih vremenskih razmer odpadel je prenesen na nedeljo 15. maja. Za informacije in prijavo pokličite na tel. št. 3452420325 (Mauro)

Predavanje o Čilu

Zanimivo predavanje agronomke Magde Šturman posvečeno Čilu, ki je bilo sicer napovedano za četrtek, 14. aprila, a je zaradi višje sile odpadlo, bo v četrtek, 5. maja, v prostorih Kulturnega društva Barkovlje, Ul. Bonafata 6. Predavanje organizirata Slovensko planinsko društvo Trst in Fotovideo Trst 80. Večer ne ponuja zgolj potopisnega predavanja, saj seje predavateljica že pred leti preselila v Čile in si tu ustvarila družino. V tem času je globlje pozna zgodovino, kulturo, tradicije in življenje nove domovine. Predavanju je dala naslov: Po Čilu in Andih, moji vtisi o krajih, ki so postali moj dom.
V svojih izvajanjih se bo predavateljica osredotočila predvsem na Severni Čile. Dotaknila se bo tudi sosednjih držav, severovzhodnega dela Argentine in Bolivije, saj tvorita slednji s Severnim Čilom nekako enoto, in to predvsem z geografskega in kulturnega vidika.

Prvomajski nočni pohod na hrib Kokoš

Bazovske vaške organizacije, bodo v sklopu prvomajskih praznovanj na predvečer 1. maja, organizirale tradicionalni nočni pohod na Kokoš, ki je najvišji vrh v tržaški pokrajini, n.v. 674 m.
V soboto, 30. aprila, bo večer potekal s sledečim programom; ob 20.15 krajša slovesnost pred vaškim spomenikom NOB. Zbirno mesto za pohodnike bo ob 20.30 pri kalu, kjer bodo zbirali prijave na pohod. Ob prijavi vsak udeleženec prej¬me priložnostno žigosano izkaznico. Kdor izkaznico že ima, dobi samo žig. Ob 20.40 sledi prižig tabornega ognja in točno ob 21.00 štart vodenega pohoda (približno ura nezahtevne hoje). Priporočljiva je primerna obutev in obvezna svetilka. Ko pohodniki bodo prišli na vrh bo na gmajni, v bližini planinske koče, sledil prižig tabornega ognja v priredbi tabornikov Rodu Kraških J'rt iz Sežane. V koči bo družabnost (poskrbljeno bo tudi za jedačo). V koči bodo obenem izžrebali nagrado za najsrečnejšega pohodnika. Nagradili bodo tudi najmlajšega in najstarejšega pohodnika.

Pod Golico med cvetoče narcise

Golica je te dni dvakrat bela, zaradi snega in zaradi narcis, ki so v nižjih predelih že v cvetju. Nič nenavadnega, pravijo domačini, ki so muhastega vremena vajeni, čez nekaj dni bo sneg skopnel in cvetoče livade z belimi narcisami bodo še bolj zacvetele in vabile. Slovensko planinsko društvo pripravlja 15. maja izlet na Golico - s krajšim pohodom s Planine do Pristave v Javorniškem rovtu, popoldne pa še postanek in ogled v Finžgarjevi rojstni hiši. Pohod s Planine pod Golico preko Španovega vrha do Pristave, kjer bo čakal avtobus, traja okrog poldrugo uro. Izletniki, ki se pohoda iz kateregakoli razloga ne bi mogli udeležiti imajo možnost, da se z avtobusom peljejo direktno do Pristave.
Prijave (z vplačilom) bodo sprejemali danes med 19. in 20. uro na društvenem sedežu, Verdijev Korzo 51/int.

Sabotinske družne poti

Sabotinske družne poti goriških, novogoriških ter briških planincev bodo v nedeljo, 8. maja, popeljale na Krim, oziroma v dolino Iščice. Skupina kekcev in staršev bo opravila krožno pot v Iškem Vintgarju, planinci pa se bodo povzpeli na 1107 metrov visoki Krim (približno 2 in pol uri vzpona).
Prevoz bo z avtobusom. Te dni se zaključuje zbiranje prijav. Za informacije in prijave: fanika@spdg.eu (tel. 3476220522) in mitja@spdg.eu.

68. občni zbor SPDG

Goriški planinci, člani SPDG, so se prejšnji četrtek, zbrali na rednem letnem občnem zboru, 68. po vrsti. Na skupščini, ki je potekala v Kulturnem domu, so obeležili tudi 70-letnico obnovitve društva ter poleg po statutu predvidenih dolžnosti, podelili tudi šest častnih bronastih znakov Planinske zveze Slovenije. Za prijetno glasbeno in pevsko kuliso ter recitacije so poskrbele članice skupine Sanje in recitator Robert Cotič.
Društvo bo v prihodnjem dveletnem mandatu vodil pomlajeni odbor.

 

 

 28.04.2016

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti