Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gora jih je poklicala

Slovenske novice: Lisca je priljubljena tudi med zmajarji in padalci
Čedalje več je tudi zahtevnih reševalnih akcij 

KO PONOČI zaradi razmišljanja o maminih težavah s srcem pomočnik komandirja Policijske postaje Sevnica Bojan Arih ni mogel spati, mu je v glavo šinila pametna ideja.

Da bi vse službe, ki sodelujejo pri interventnih dogodkih, skupaj spoznale planinske poti, ki vodijo na Lisco (948 mnm). Obiskovalcev Lisce je vse več, tudi dosti nepripravljenih, in vse zahtevnejše poti vodijo do nje, Lisca pa je tudi priljubljeno vzletišče za zmajarje in jadralne padalce. Nemalokrat se zgodi nesreča, ko padalci obstanejo nekje na strmem pobočju, poškodovani ali zapleteni v vejevje, in je nujno reševanje.

Reševalci se še vedno spominjajo zelo hude nesreče izpred let, ko je oskrbnica Tončkovega doma pri praznjenju posode omahnila po skalnem pobočju in je bilo reševanje zelo zahtevno. Arihova ideja o skupnem pohodu na Lisco je padla na plodna tla in tako so se sevniški policisti z ekipo nujne medicinske pomoči sevniškega zdravstvenega doma, s planinci in predstavniki sevniške gasilske zveze ob koncu tedna po vseh razpoložljivih poteh podali na vrh. »Branka je gora poklicala,« so zbadali pobudnika akcije in parafrazirali izjave alpinista Tomaža Humarja, a so nato v strmi steni ostali brez sape in brez besed.

NADA ČERNIČ CVETANOVSKI

20.04.2016

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti