Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Korak večera

Razgledi - Borut Peršolja: Hoja ponoči ni nekaj, kar bi si običajno močno želeli.

Ljudje očitno nismo narejeni za temο. Ob prvih nočnih hojah me je preveval nerazumljiv strah. Nekaj časa je trajalo, da sem spoznal, da me je strah samega sebe. Ko sem to premagal, je bila hoja podobno sproščena kot podnevi. (Fotografija: Borut Peršolja)

Sprva sem imel veliko opraviti z zagotavljanjem luči. Hitro pa sem ugotovil, da baterijsko svetilko rabim zelo kratek čas. Večkrat se mi je že zgodilo, da je sploh nisem prižgal. Svetlobe je velikokrat za hojo dovolj, še zlasti če gre za znane, prej podnevi večkrat prehojene poti. (Fotografija: Borut Peršolja)

Pojemajoča svetloba dneva je dobra najmanj za dvoje: za doživetje bogate palete barv, ki prehaja v nočno sivino, ter postopno izostritev duha in prilagoditev telesa na razmere v temi. Vsaj meni je vse precej bolj izpolnjeno, če izlet ali turo lahko začnem zvečer in ne šele v objemu noči. Oči se tako bolje privadijo na razbrazdano slikarsko platno površja, ki me čaka. (Fotografija: Borut Peršolja)

Tisto, kar sledi, je še vedno predvsem gibanje. Korak za korakom, pospremljeno z ritmom srca in lastnega dihanja. Pa tudi z osredotočeno pozornostjo, ki se včasih usmeri na dogajanje izven mene, včasih pa na intenzivnost doživljanja. Gledam skozi temo in vsekakor je malica zadnje, kar mi pri tem pride na misel. (Fotografija: Borut Peršolja)

Zanimivo se mi zdi, da spotikanja, ki naj bi bilo v takšnih razmerah najpogostejša ovira, pravzaprav ne prakticiram. Telo k sreči ne laže. Opazil sem, da tudi hitrost nočne hoje ni bistveno manjša. Je pa res, da me tudi nihče ne priganja, saj sem na tovrstnih akcijah večinoma sam. Noč in samost sta odlična zaveznika. (Fotografija: Borut Peršolja)

Podnevi znana pot tako postane znana tudi ponoči. Čeprav je pokrajina še kako ista, pa je vse drugo drugačno, celo novo. Toda: saj ne iščem novega? Iščem svetlobo. Iščem pomlad in življenje. (Fotografija: Borut Peršolja)

Moje ime je Borut Peršolja in to je bila moja zgodba.

24.04.2016 20:38

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti RAZ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti