Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Coxsey in Gelmanov slavila v Kazu

Na 2. tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Kazu (Japonska) slavila Angležinja in Rus; Kruder osmi

Shauna Coxsey (GB), ki se je končno znebila težav s poškodbami, je tako zmagala še tretjič zapored (najboljša je bila na lanski zadnji tekmi v Münchnu in prvi letošnji v švicarskem Meiringenu). Uspeh z drugim mestom iz Švice je ponovila tudi Francozinja La Neve. Tretja je bila domačinka Miho Nonaka.

Slovenija, nekoč svetovna velesila v ženskem športnem plezanju, je bila tokrat po dolgem času (prvič sploh?) brez svoje predstavnice na tekmi za svetovni pokal. Janja Garnbret, ki je bila na tekmi v Švici pred enim tednom finalistka (in najboljša v polfinalu) je (tudi) tokrat ostala doma. Ob odsotnosti uradnih pojasnil s PZS lahko le špekuliramo, da se "politika šparanja" nadaljuje in da je tako splavala po vodi še ena priložnost za dobro (tudi skupno) uvrstitev in nabiranje izkušenj z največjih tekem.

Velika negotovost balvanskih tekmovanj se je lepo pokazala pri moških, saj noben od šestih finalistov na Japonskem ni bil v finalu pred enim tednom v Švici. Tudi nesojeni (po nedosojenem bonusu v zadnjem problemu) švicarski zmagovalec, Čeh Stranik, ki je tokrat zamudil v izolacijsko cono za polfinale. Zmago je slavil izkušeni 28-letni na Nizozemskem živeči Rus Rustam Gelmanov. Nekoliko presenetljivo je bil drugi mladi Italijan Michael Piccolruaz, tretji pa domačin Kokoro Fujii.

Jernej Kruder je dobro nastopil v polfinalu, žal pa je za svojo peto uvrstitev v finale svetovnega pokala za dva preplezana problema porabil kakšen poskus preveč. Drugi slovenski predstavnik, Gregor Vezonik, se je brez doseženih vrhov poslovil že v kvalifikacijah.

Finale je bilo raztegnjeno na kar štiri ure, saj so ženske in moški nastopili ločeno. To gotovo ni prispevalo k povečanju možnosti športnega plezanja za uvrstitev v program olimpijskih iger, ki bodo 2020 prav na Japonskem.

Končni rezultati: ženske - moški

YouTube: posnetki tekmovanja


G-L, 24.04.: Druga tekma

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti