Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V steni sto pajkov

Primorske novice - Igor Mušič: Plezalni začetek vipavskega festivala športov na prostem

Letošnji festival športov na prostem 360 Vipavska dolina je konec tedna odprlo več kot sto športnih plezalcev. Del se jih je v kampu Tura pomerilo na umetni steni, ostali pa so plezali v bližnjih naravnih. Konec meseca bodo na vrsti gorski kolesarji.

GRADIŠČE PRI VIPAVI ► Kamp Tura nad Gradiščem pri Vipavi, ki je že sicer središčna točka dogajanja festivala 360 Vipavska dolina, je gostil prvo dejanje enomesečnega dogajanja - 11. plezalni vikend Vipavska dolina. Športno društvo Tura in Alpinistični odsek Vipava sta na umetno steno v kampu in tudi v mogočne naravne stene 800 metrov visoke Ture privabila več kot sto plezalcev.

Gostitelji so začetnikom v Vipavski Beli ponudili plezalne delavnice, izkušenejšim izzive na balvanih pod Orlovco, najbolj izurjeni pa so se preizkušali na daljših smereh nad kampom.

Osrednji dogodek je bila tekma v balvanskem plezanju na umetni steni v kampu Tura. Tam se je zbralo največ (87) mladih do 15. leta starosti. Prišli so iz 12 klubov s Primorske in z Gorenjske. Tekmovalo pa je še 13 izkušenih odraslih plezalcev. Prireditelji so imeli največ uspeha v najmlajši kategoriji U-7, kjer so vse tri zmagovalne stopničke zasedla domača dekleta. V najstarejši kategoriji mladih (U-15) je slavila članica Društva ekstremnih športov iz Šempetra Špela Tonkli. V najstarejši fantovski kategoriji (U-13) je bil najboljši njen klubski kolega Žiga Šorli, med vrstnicami pa je zmagala še ena Šempetrka, Hana Kranjc. Med odraslimi plezalci sta bila najboljša Miha Hajna iz ŠD Proteus iz Prestranka in Ajda Ausperger (ŠPO Kamnik).
Dogajanje je obogatilo še predavanje letošnjega nagrajenca PZS za življenjsko delo, novogoriškega alpinista Petra Podgornika, ki je stenam posvetil 40 let svojega življenja.

Naslednji dogodek festivala športov na prostem 360 Vipavska dolina bo 30. aprila in 1. maja, ko se bodo v maratonu in dveh krajših preizkušnjah pomerili gorski kolesarji.

IGOR MUŠIČ 

Ostali zmagovalci po kategorijah U-II: Enya Jeram in Niki Buffi (oba ŠPK Plus Sežana); U-9: Neja Popovič (AO Ajdovščina) in Jernej Lipanje (ŠPK Plus); U- 7: Veronika Furlan (AO Vipava) in Jakob Cigale (ŠD Proteus Prestranek).

 

  19.04.2016

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti