Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vaja Bela griža 1

Mateja Mazgan: V Trnovskem gozdu, v jami Bela griža 1, je bila od petka do nedelje (15. – 17. 4.) mednarodna vaja Jamarske reševalne službe.

Vseh reševalcev je bilo 65 (44 iz Slovenije ter 21 iz Italije).
Namen vaje pa je bil utrjevanje in preverjanje usposobljenosti jamarskih reševalcev za reševanje iz jamskih objektov z mednarodno pomočjo.

Posebnost tokratne vaje je bila ta, da je bilo reševanje izvedeno iz globine kar 620 metrov. Kot vsakič, smo tudi tokrat dali v nosila nekoga izmed reševalcev, saj le tako lahko čim bolj realno izvedemo vajo. V jami je vsakič prisoten tudi zdravnik, kateri oskrbi ponesrečenca.

Pred vsako vajo se izvede načrt vaje. Tokrat je bila predpostavka vaje, da se je jamarju pri raziskovanju odlomil oprimek ter je padel nekaj metrov globoko in pri tem utrpel zlom vratu kolka in sum poškodbe hrbtenice. Jamarski kolegi so poklicali na pomoč na 112. Aktivirana je bila Jamarska reševalna služba in ker gre za zelo globoko jamo, smo na pomoč poklicali še reševalce iz Italije.

Po prispetju reševalcev na mesto dogodka se zavaruje območje, postavi se mesto za vodenje intervencije v bližini jame, določi se naloge in zadolžitve za reševanje posameznim skupinam. Določen je tudi vodja intervencije, kateri določi naloge posameznim ekipam. Vsaka ekipa ima svojega vodjo kateri je odgovoren za organizacijo dela znotraj ekipe ter reševalno opremo. Prva v jamo odide oskrbovalna ekipa ter zdravnik. Sledi ekipa za postavitev komunikacijskega omrežja ter za njo ostale ekipe. Iz jame se preko komunikacijskega omrežja redno obvešča v bazo, katera pomembne podatke posreduje v štab.

Z vajo in sicer sodelovanjem z reševalci iz Italije smo zelo zadovoljni, saj je izvlek nosil stekel hitro. Prva skupina je odšla v jamo v soboto zjutraj ob 1.17, nosila pa so prispela iz jame v nedeljo zjutraj ob 1.20. Poleg tega se na tovrstnih vajah vsakič naučimo kaj koristnega od tujih reševalnih ekip, kakor se tudi one od nas. Mednarodno sodelovanje je ključnega pomena ob morebitnih večjih nesrečah, kjer bi se za pomoč klicale ekipe iz več različnih držav.

Mateja Mazgan
Foto: Maks Merela, Mateja Mazgan


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti