Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 31.03.16

Primorski dnevnik: Divje babe; Predavanje o zgodovini alpinizma,...

Divje babe

Tradicionalni izlet SPDT na velikonočni ponedeljek je bil letos arheološko obarvan. Čeravno je bilo nebo pokrito in je zjutraj malo rosilo, smo se v polnem avtobusu planincev odpeljali najprej do Mosta na Soči, kjer smo si privoščili kavico. Tu smo se srečali s tolminskimi planinci in z gospo Slavico, ki je za nas izlet pripravila. Še par kilometrov vožnje po ozki cesti ob reki Idrijci in že smo se ustavili v kraju Reka. Gojzarji so bili takoj na nogah in v hipu smo se zarili v strma pobočja Šebreljske planote. Steza je bila za marsikoga izziv, vendar je bil korak dokaj počasen, da smo po slabi uri vsi prilezli do vhoda v jamo Divje babe. Tu se nam je pridružila lokalna vodička, brhka Urška, ki nam je natanko razložila, kako je do odkritja jame prišlo in kaj so v njej arheologi našli: svetovno znamenitost, piščali podobno najstarejše glasbilo na svetu, ki jo je pred okoli 50.000 leti izdelal Neandertalec iz kosti mladega jamskega medveda. Po prijetnem bližnjem srečanju z malimi netopirji v gornjem delu jame, smo se po lepo urejenih a strmih stopnicah povzpeli do vrha planote in se ustavili ob cerkvici Sv. Ivana, na kraju, kjer je nekoč stalo pogansko svetišče sonca. Ta s petorico okoljskih cerkva tvori mistični pentagram. Tudi ob cerkvici sami je devetero zdravilno energetskih točk. Ker je začelo rahlo rositi, smo se po lepi stezi, ki se je v gornjem delu vila na izpostavljeni polici sredi prepadnih sten, spustili v gozd in kmalu pripešačili do dna doline. Ob Idrijci smo se sprehodili še kak kilometer, prečkali Idrijco po visečem mostu in dosegli gostišče Kurnik. Tu smo se ob dobri kapljici, joti in klobasi ter znamenitem šebreljskem želodcu dodobra okrepčali in v prijetni družabnosti zaključili bogat in izredno zanimiv izlet. (5R)

Predavanje o zgodovini alpinizma

Jutri, v petek, 1. aprila, bo v Razstavni dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, Ul. Ricreatorio 2, poseben planinski večer. Organizira ga Slovensko planinsko društvo Trst. Gost večera bo prof. Peter Suhadolc, ki ga poznamo predvsem kot geofizika in seizmologa, je pa tudi vnet planinec, dober poznavalec zgodovine alpinizma in priznan filatelist. Tokrat bo predavanje posvetil zgodovini alpinizma, vse od prvih pristopov in vzponov do premagovanja najbolj navpičnih sten, osvajanja najvišjih vrhov in sodobnih načinov plezanja. Predavanje bo spremljal bogat slikovni del, ki predstavlja posebno zanimivost, saj je v celoti prikazan s filatelističnim gradivom, kot so, recimo, znamke, poštne celine in žigi. Prav zaradi tega je predavanju dal naslov: Zgodovina alpinizma z zobčki in brez. 

Od Cola do izvira Hublja

Tržaško planinsko društvo načrtuje za nedeljo, 10. aprila, zanimivo turo po robu trnovske planote. Od Cola nad Vrhpoljem pri Vipavi se bodo pohodniki podali po valovitem kraškem svetu, po travnikih, gozdovih in skalnatih grebenih vse do izvira Hublja. Predvidene so štiri ure in pol do pet ur nezahtevne hoje. Do izhodišča se bodo pohodniki pripeljali z osebnimi avtomobili. Zbirališče ob 7. uri pri spomeniku v Križu. Za morebitne informacije lahko pokličete na tel. štev. 040413025.

Prijateljstvo brez meje 2016

V nedeljo, 17. aprila, bo 11. srečanje »Prijateljstvo brez meje«. Slednje združuje slovenske planince, ki živijo v treh različnih državah ob Jadranu: člane Planinske skupine K.P.D. Bazovica z Reke, PD Snežnik iz Ilirske Bistrice v Sloveniji ter s člane tržaških društev SPDT in Planinskega odseka ŠZ Sloga - SK Devin (Italija).
Letošnje srečanje se bo odvijalo v neposrednem zaledju Reke, saj si je njegovo organizacijo prevzela Planinska skupina Bazovica, ki je pripravila zelo pester, za vse primeren pohodniški program. Tržaški planinci se bodo do zbirnega mesta, do lovske koče Lisac (med Klano in vasico Lisac), pripeljali z avtobusom. Tu pa bodo lahko izbirali med tremi, po težavnosti različnimi pohodi. Najbolj trenirani, A skupina, se bodo od Lovske koče Lisac povzpeli na 933 m visoki vrh Pliš, ki predstavlja zahodni rob gorskega masiva Obruč. Z vrha se odpira enkraten razgled na Kvarner, na Učko in Obruč, v jasnih dneh pa sega pogled vse do Julijcev. Predvidene so 3 ure hoje.
Druga, B skupina se bo podala na nekoliko krajši pohod (2 do 3 ure), ki se vije v glavnem po gozdu. Začetni del poti bo sicer skupen z A skupino, vendar bo B skupina nadaljevala pot po gozdu vse do Kraljice šume (Kraljice gozda), mogočne bukve (s premerom 120 cm), ki predstavlja naravni spomenik.
Tretja, C skupina pa se bo peljala v Klano, kjer si bo ogledala Klanjški grad, nato pa se bo peš podala do lovske koče Lisac (približno ura in pol hoje). Sledil bo svečani del srečanja v lovski koči Lisac.
Odhod avtobusa ob 7.30 iz Trsta, Trg Oberdan, oziroma ob 7.45 iz Bazovice. Prijave sprejemamo do sobote, 9. aprila. Za informacije in prijave je Spdt-jevcem na razpolago tel. št. 040413025 (Marinka).

 31.03.2016

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti