Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tolminski fotografi

PD Tolmin, Fotografska skupina - Žarko Rovšček: ... bodo spet razstavljali 

Fotografska skupina PD Tolmin pripravlja šesto pregledno razstavo.
Na razstavi se bodo predstavili: Milena Brešan, Ljubo Čibej, Hugo Drago, Martin Gerlič, Darja Gruntar, Borut Klanjšček, Miran Klinkon, Karla Kofol, Danilo Lesjak, Miljko Lesjak, Goran Lipušček, Vlado Podgornik in Mario Šimac.

Vse ljubitelje fotografije vabijo na odprtje razstave v četrtek, 7. aprila, ob 18. uri v galeriji Kinogledališča v Tolminu.
Strokovno bo dela fotografov predstavil njihov mentor Rafael Podobnik, platinasti odličnik mednarodne zveze za fotografsko umetnost (EFIAP/p), v kulturnem programu pa bodo sodelovali učenci Glasbene šole Tolmin. Razstava bo na ogled do 10. maja.

Zavezanost visokim standardom
Preglednih razstav Fotografske skupine PD Tolmin smo se že kar navadili, saj so za njene člane vedno resen izziv. Spet se lahko nadejamo dovršenih izdelkov, ki so se v času od prejšnje pregledne razstave prerinili skozi neizprosno estetsko sito, izostren pogled in končni izbor mentorja Rafaela Podobnika, ki v kratki predstavitvi na vabilu dokaj skromno, kot bi govoril o samoumevnem vsakoletnem pomladanskem cvetenju, pravi, da je s pomladjo »prišla šesta predstavitev«. Enako govori tudi o številnih samostojnih razstavah članic in članov ter njihovih priznanjih na domačih in mednarodnih razstavah. Nadaljuje: »Fotografi se čudijo, kako je mogoč tako hiter napredek. Recept je preprost. Že ob ustanovitvi Skupine leta 2008 smo se zavezali, da bo na prvem mestu izrazna moč fotografij. Iskanje podobe, ki se dotakne misli in čustev, je valilnik umetniške rasti. Delavni pa smo se že rodili.« In prav delavnost, vztrajnost in zavezanost visokim estetskim standardom je potrebno poudariti. Brez tega ne bi bilo rezultatov, razstav, ki so postale že blagovna znamka fotografov PD Tolmin, tako na skupnih, t.i. preglednih razstavah kot na razstavah najbolj uspešnih posameznikov.

Za fotografi je uspešno leto 2015
V fotografsko skupino PD Tolmin je vključenih 31 članov, aktivnih je 18. Na srečanjih enkrat mesečno predstavljajo in ocenjujejo svoje fotografije, predlagajo izboljšave itd. Obenem opravijo izbor fotografij za naslednjo razstavo ali za prijave na posamezne foto natečaje. Pri tem je seveda strokovna pomoč mentorja Rafaela Podobnika nepogrešljiva.
V letu 2015 so s svojo 5. pregledno razstavo gostovali v Mestni knjižnici Idrija, galeriji Mercator centra v Novi Gorici in v Beneški galeriji centra Slovensko multimedialno okno v Špietru. Razstave so bile zelo dobro obiskane, njihove otvoritve pospremljene tudi s krajšim kulturno-umetniškim programom. Obiskovalci niso skoparili s pozitivnimi ocenami. Pridružili so se jim tudi mediji: radio Primorski val, časopis Idrijske novice, zamejski časopis Novi Matajur idr. Ob tednu ljubiteljske kulture 2015, ki ga organizira Javni sklad kulturnih dejavnosti Tolmin (JSKD), so se fotografi predstavili v bifeju Paradiso v Tolminu z osmimi fotografijami. Na natečaju fotografij JSKD ob 100-letnici začetka 1. svetovne vojne v Posočju so fotografije štirih članov skupine prišle v ožji izbor in bile javno predstavljene.
Člani skupine so v preteklem letu organizirali pet samostojnih razstav in sodelovali na raznih natečajih foto klubov oziroma drugih organizacij. Na mednarodnem foto natečaju »Ekološka resnica 2015« je Danilo Lesjak prejel zlato medaljo (gold ICS medal) za fotografijo Pilgrimage to Saint Michele, Miljko Lesjak pa bronasto medaljo (bronze SALO medal) v Banja Luki za fotografijo Pastir s čredo. Na foto natečaju FOTOGRAFIJA 2015 in DIA Primorska 2015 je sodelovalo devet članov. V ožji izbor je bilo sprejetih 22 fotografij.

Na rednem občnem zboru PD Tolmin v mesecu marcu 2016 so bili podeljeni razstavljalski nazivi tistim, ki so izpolnili kriterije Fotografske zveze Slovenije:
fotograf 3. razreda FZS Karli Kofol,
Mariu Simazu in Mileni Brešan,
fotograf 2. razreda FZS pa Karli Kofol in Hugu Dragu.

V času, ko to poročamo, ima Miljko Lesjak samostojno razstavo (Na sončni strani Alp) v galeriji Rika Debenjaka; odprta bo do vključno 7. 4. 2016.

Vsakoletna pregledna razstava tolminskih fotografov prikaže le del rezultatov njihovega celovitega dela. Ker je največji obisk pričakovati le v času, ko je kinogledališče odprto zaradi drugih predstav, bodo za širšo predstavitev gotovo dobrodošle tudi postavitve razstave na drugih krajih v Posočju.

Žarko Rovšček

 

PD Tolmin 30.03.2016
6. razstava fotografske skupine - vabilo


Miljko Lesjak, bronasta medalja (Bronze SALO medal)
v Banja Luki za fotografijo
Pastir s čredo.


Danilo Lesjak, zlata medalja ICS (Gold ICS medal) v Novi Gorici za fotografijo Pilgrimage to Saint Michele (Romanje v Saint Michele) - mednarodni fotografski natečaj EKOLOŠKA RESNICA 2015.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti