Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Hvala

je le majhna beseda, a naj bo tokrat močna in iskrena - Zlato priznanje Občine Kamnik

Prejeli smo Zlato priznanje Občine Kamnik za vrhunsko usposobljenost, organiziranost, širjenje zavesti o varnosti v gorah in predvsem nesebično pomoč pri reševanju. Nekdo bi rekel še en od papirjev, morda citiral besede Jože Čopa: "Nikoli nisem plezal zaradi slave in časopisov, da bi si potem ljudje z menoj brisali rit."

Slavnostna podelitev priznanj Občine Kamnik [bila je 29. marca] je bila nekaj posebnega kot so posebne vse podelitve v Občini Kamnik, ker so slavnostne in imajo vsebino.

Spremljal sem podelitev priznanj v športu in bilo je slavnostno. Tukaj gre priznanje županu Občine Kamnik Marjanu Šarcu in njegovi ekipi, ki razumejo, da včasih dobro denejo lepa beseda - pozitivna, stisk roke in okolje, ki daje občutek pomembnosti, vsaj za trenutek. "Vedno sem bil drugorazredni državljan ...", so bile besede prejemnika priznanja Valentina Zabavnika. "... in vesel sem, da ste moje delo prepoznali" je nadaljeval.

Društvo GRS Kamnik je bilo ustanovljeno daljnega leta 1922 na pobudo takratnega SPD kot Rešilna postaja, njegove korenine pa segajo še globlje v zgodovino. Skozi svojo evolucijo je doživelo številne padce in vzpone, se srečevalo s kadrovskimi, družbenimi in socialnimi spremembami. Pa vendar ohranilo sočutje do sočloveka, tistega, pomoči potrebnega.

Današnje vodstvo s Francem Mišem na čelu se trudi ohraniti korenine, imeti vizijo in delovati po načelu, da poškodovani planinci iz surovega gorskega okolja čim prej pridejo do profesionalne medicinske oskrbe. Zato je tudi za nas nesprejemljivo ukinjanje urgence v Kamniku, krčenje sredstev sistemu civilne zaščite, nižanje plač policistom ... in tukaj se bomo postavili ob bok vodstvu Občine Kamnik, saj se zavedamo, da so gasilci, policisti, medicinsko osebje, taborniki in skavti, jamarji ... tisti, ki bodo prvi priskočili na pomoč takrat, ko bodo reke odnašale hiše, goreli gozdovi, se podirala drevesa pod težo ledu in ko bodo danes glasniki EGA le prestrašeno gledali iz brloga.

Zakon o društvih nam je prinesel še eno slabost - termin načelnik je zamenjal za predsednik. Predsednik je za društva, predvsem prostovoljne organizacije v sistemu zaščite in reševanja, tako prazen, političen. Načelnik - biti načelen, dosleden, pravičen ... Načelnik - opomnik za vsakega vodjo ob podpisu dokumenta, predavanju, govoru ... - odgovornost, ki jo daje - biti NAČELEN.

Preventiva - ponavljamo jo ves čas. Svetujemo uporabo lavinskega trojčka, primerno obutev, ne hodite v gore ob nevarnosti plazov ... Skozi leta smo spoznali, da naše poslanstvo ni samo reševanje ampak, da moramo bistveno več energije vlagati v preventivo, ki je tek na dolge proge. To delo se nam skozi številne tečaje varnejše hoje, strokovne seminarje, predavanja, skupne akcije s policijo, vojsko ... danes obrestujejo. Statistično gledano število nesreč ostaja enako ali pa celo narašča, moramo pa pogledati tudi drugo plat statistike - povečanja števila obiskovalcev gora, ki ga prinaša razvoj turizma tudi v Občini Kamnik. Tukaj lahko v prihodnosti pričakujemo spremembe in morda je prišel tudi čas, da začnemo razmišljati o gorniškem centru na Veliki planini - Zeleni rob - Občina Kamnik, Velika planina d.o.o in Društvo GRS Kamnik?! Vsi imamo izkušnje vsak na svojem področju, evropska sredstva pa čakajo, le pobrati jih moramo znati.

Ja, preventiva - opozori me prej, preden naredim napako in ne čakaj, da jo naredim, ker me želiš okarati oz. pokazati svojo pomembnost.

Medgeneracijsko sodelovanje - prejeli smo zlato priznanje Občine Kamnik in ponosni smo na to - je delo mladih in starih. Spoštovanje mora biti obojestransko. Pred dnevi mi je nekdo na družabnem omrežju napisal, ker v Kamniku želimo in sledimo naprej, da mi mladiči pojma nimamo kaj je delo v GRZS in da je preteklo že veliko vode, ko so oni delali in reševali. Če bomo čakali, da odteče vsa Kamniška Bistrica, ne bomo znali potešiti svoje radovednosti, ki nas je pregnala z dreves, kjer smo si obirali bolhe in gledali prostrano Savano in bomo v svoji jami čakali, da se Kralju Matjažu tam pod Peco brada sedemkrat ovije okrog kamnite mize in še celo takrat se bojim, da so njegovi konji in vojska že bolj na trhlih nogah.

Vesel sem, ko gledam Ceneta Griljca pri svojih 84 letih in njegovo mladostno zagnanost, in Bojana Pollaka, Franceta Malešiča, Jerneja Koritnika, Franca Berleca in na drugi strani naše mladiče: Jaka, Monika, Blaž, Alen, Dejan ... Medgeneracijsko sodelovanje je spoštovanje. Mladi si želijo napredka in marsikdaj s svojo energijo in močjo tiščijo zidove pred sabo. Starejši pa so tisti, ki jih kdaj pa kdaj ustavijo in jim pokažejo, da ni potrebno plezati čez zid ampak obstaja pot tudi okrog. V tem je čar našega sobivanja.

Ja, prejeli smo Zlato priznanje Občine Kamnik za vrhunsko usposobljenost, organiziranost, širjenje zavesti o varnosti v gorah in predvsem nesebično pomoč pri reševanju. Ponosni smo na to, ker ni samo papir s katerim si bi obrisali rit. Je priznanje za naše delo, neprespane noči, mrzle noge in hudičevo boleče prste, ki jih znova napolni topla kri. Je priznanje za vse Duše, ki so bile varno pospremljene v dolino in za tiste mučne trenutke tišine ob transportu Morane ...

... in je priznanje besed, ki nam jih napišejo iskreno:
Zahvala
Včasih se stvari ne razpletajo po načrtu. Včasih se znajdeš v situaciji, ko potrebuješ pomoč ljudi, ki jim je mar za življenja drugih in so pripravljeni nesebično pomagati. Ko sva opravljali zimski vzpon na Šijo Brane, nama niti na misel ni prišlo, da nama bodo tema, sneg in močan veter prekrižali načrte in nama onemogočili sestop. Odločitve, da v temi prenehava z iskanjem poti in se izogneva morebitnemu hujšemu zapletu ter raje pokličeva na pomoč, vsekakor ne obžalujeva. Iskreno se zahvaljujeva GRS Kamnik, ki se je nemudoma odzvala na najin klic. Zahvaljujeva se Franciju, s katerim sva bili v kontaktu preko telefona in celotni ekipi reševalcev, ki naju je varno pospremila v dolino. Zahvaljujeva se tudi vsem, ki ste bili v pripravljenosti ali ste kakorkoli prispevali k akciji. Hvala je le majhna beseda, a naj bo tokrat močna in iskrena. Naj poplača ves trud in da spodbude za nadaljnje akcije. Naj bo delo GRS uspešno še naprej in naj pričara veliko nasmehov na obraze, kot ste to storili nama.
Lp, Petra in Nika. 
Besedilo: Matjaž Šerkezi 
Fotografije: www.kamnik.info, Matjaž Šerkezi 

 

30.03.2016

GRS Kamnik, 30.03.: Hvala je le majhna beseda, a naj bo ...


Prejeli smo zlato priznanje Občine Kamnik in ponosni smo na to.
Besede predsednika Franca Miša:
Spoštovani gospod župan, spoštovani vsi prisotni!

Ponosno sprejemam podeljeno priznanje, priznanje, za katerega so zaslužni vsi člani našega društva.
Hvala predlagatelju, hvala Občinskemu svetu, hvala gospod župan, da ste se odločili najvišje priznanje podeliti prav nam.
Predvsem pa hvala reševalcem. Reševalcem, katerih plemenita lastnost je, da želijo pomagati. Prostovoljno in nesebično pomagati sočloveku, ko je ta v stiski in pomoč potrebuje. Zahvala za reševanje, usposabljanje in za preventivno delo. Zahvala za vse, kar počnete. Največja zahvala nam je rešeno življenje, prejeto priznanje pa dokaz, da kar delamo, delamo dobro. Pred leti smo si zastavili cilj, da bomo delali tako, da bo vsak član društva ponosen, da je kamniški gorski reševalec. Danes lahko ugotovim, da je cilj dosežen. Veliko je razlogov, ki to potrjujejo. Predvsem so to rešena življenja - neprecenljivo bogastvo.
Vsem še enkrat hvala za podeljeno priznanje, priznanje, ki nas zavezuje, da bomo delali še bolje. Obiskovalcem gora nad Kamnikom se ni treba bati, da bi v primeru nesreče ostali brez pomoči.
Hvala lepa

Društvo Gorskih reševalcev Kamnik je Zlato priznanje Občine Kamnik prejelo na predlog Liste Dušana Papeža - obrazložitev


Kamnik.info, 30.03.2016
Pozlačenobrezdomstvo” GRS Kamnik

Občina Kamnik, 29.03.2016
Župan Marjan Šarec ob prazniku Občine Kamnik: 
»Težki in prelomni časi so izziv za pogumne, odločne, srčne, včasih samosvoje in čudne ljudi, ki vedo, kaj jim je storiti.«

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti