Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Kotu pod Kriško steno

Silvo Baznik: Po sobotnem smučanju z Velikega Draškega vrha si v nedeljo zastaviva cilj turnega smuka iz Kota pod Kriško steno.

S parkirišča pred mostom čez Veliki Pišnico stopiva s smučmi na nahrbtniku na nezasneženo gozdno cesto. Le ob robu struge je nekaj malega snega. Po nekaj minutah hoje so na cesti prve zaplate snega in ko je le tega več, prijatelj stopi na smuči, jaz pa nadaljujem peške vse do Malega Tamarja, kjer končno stopim na smuči in skupaj nadaljujeva do Koče v Krnici, kjer se iz dimnika že kadi.

Nad kočo stopiva na prostrano zasneženo področje med strmimi stenami Prisanka in Razorja na eni strani in na drugi Kriške stene in Dovškega Gamsovca ter grapo Gruntovščice. Opaziva nekaj turnih smučarjev, ki smućajo po obeh straneh plazovitega področja osrednjega grebena, ki vodi v zatreb doline V kotu. Pred nama se vzpenja še nekaj turašev, ki gredo večinoma po desnem kraku doline. Midva prečiva v levo in preko nekaj vzpetin doseževa pričetek osrednjega grebena z macesni. Po njem z nekaj zasuki levo in desno po sedaj že malce odjenjanem snegu in ob vedno bolj izrazitem vetru doseževa vrh grebena. Pred nama se odpre široko smučarsko zanimivo pobočje, preko katerega doseževa zatreb doline, ki ga je obsijalo sramežljivo sonce skozi tanko kopreno na nebu.

Veter noče pojenjati in potrebno je poiskati zavetje. Le tega pravzaprav ni in le ob večjem balvanu, kjer ni veliko snega in je kanal okoli skale, najdeva nekaj prostora z manj vetra. Pravzaprav vsi obiskovalci tega dela gora iščemo zavetje, ki ga ni. Kakorkoli, čas je za odmor, prigrizek in pripravo na smučanje. Seveda poprosiva prijazno bordarko za fotografiranje in nato narediva prve zavoje. Smučanje je odlično in ni pretirane lomljive skorjice tako, da uživava v zavojih, ki naju kmalu pripeljejo na osrednji greben. Odločiva se za smučanje po pobočju desno od grebena, gledano navzdol, pod Dovškim Gamsovcem n v družbi ostalih turašev doseževa dno pobočja, ki se spodaj zelo razširi in daje neslutene možnosti izbire smeri.

Hitro, kar prehitro sva v strugi hudournika in iščeva prehode med balvani, kar je zelo zanimivo. Snega ni dovolj za nemoteno smučanje po grapi in zato zapustiva hudournik in se povzpneva na kolovoz, po katerem prismučava ob srečevanju pohodnikov v Mali Tamar.

Smučanje nadaljujeva ob strugi Velike Pišnice, dokler je kaj snega na gozdni cesti in nato romajo smuči na nahrbtnika in peške nadaljujeva do avta.

Iz Kranjske gore se odpeljeva do Dovj, kjer v hramu pri Aljažu ob pijači zreva preko Mojstrane na visoke Julijce in kujeva načrte za naslednjo turo. Na tej turi sva naredila 14,7 km dolgo pot z okoli tisoč metri višinske razlike in se gibala tri in pol ure brez časa postankov.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti