Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ostržkov pogled

AO Tržič - Robert Ternik: V četrtek sem v Begunjski Vrtači splezal novo smer. To mi je potrdil avtor plezalnega vodnika ...

... Begunjščica Miha Zupan. V tem delu ni plezal niti dober poznavalec Begunjščice Iztok Tomazin, ki ga je najprej zanimalo, če se smer da presmučati.

V torek sem ob obisku Ostržkove, v skalni gmoti naravnost nad srednjim plazom, opazil zasneženo ozko grapo, ki se nadaljuje tudi zgoraj, srednji del pa je bil skrit. Z mesta kjer Ostržkova preide iz ozke grape in se obrne desno, sem opazil tudi prehod iz spodnjega v zgornji del.
Dva dni kasneje sem se vrnil in poizkusil.
Na vstopu v grapo se strmina, iz običajnih 37° (po Piepsu) kolikor znaša strmina plazu, takoj dvigne na 50°, višje v kaminu pa na okoli 60°. Strmina ne popušča do zgornje ožine ok. sto metrov višje. Sledi vršnji, nekoliko »položnejši« del, do roba grebena. Nad prvim kaminom, je bil kakih 30 metrov sneg dokaj nepredelan, višje se je situacija izboljšala, še vedno pa daleč od idealnih. Smer in občutek v njej bi morda lahko primerjal s Škratovo, le da je ta daljša.
Na grebenu sem zavil desno in kmalu našel prehod preko opasti na plaz. O vetru pa raje ne bom.

Ime smeri naj bo »Ostržkov pogled«, ocena IV, 60-50°, 200 m, 1 ½ ure, plezal Robert Ternik 24. 3. 2016.


Dopolnitev komentarja Jake Ortarja (vris >)

Podpis: Poskus vrisa na obupno fotko (fotka je odrezana na vrhu SV plazu). Od leve: Ortofoto in Rampa (oboje s k1914), največkrat smučana smer 'Severovzhodni plaz' in njena 'ratrak' varianta (oboje s kote 1920), z modro varianti izstopa (desna modra je bila pred kratkim presmučana), najbolj desna rdeča je Labirint in desno ob njej z modro običajna (t.i. OK) smer z vzhodnega vrha Begunjske vrtače. Zavedamo se, da marsikaj je bilo že presmučano pred letošnjo zimo in se opravičujemo vsem prvim smučarjem, ker smo si drznili krstiti smeri. Nekdo mora začeti - odzivi so nadvse zaželjeni. 

3 komentarjev na članku "Ostržkov pogled"

Jaka Ortar,

Zdi se mi, da zgornji (položnejši) del smeri poteka v območju, ki smo ga presmučali aprila 2014 - smer Ortofoto, najbolj leva vrisana: http://www2.arnes.si/~mcuder/arhiv_slike/140412_24.html

Takrat je bilo pribl. 2 m več snega in zdi se, kot da ne gre za isti hrib.


Klemen Gerbec,

Mene pa zanima, kako lahko katerakoli smer nad Zelenico nosi kompleksno oceno IV?!


Robert Ternik,

Bo držalo ja. Se sekata. V tisti drugi z leve, če je prav Rampa, je bila v četrtek smučarska sled.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46095

Novosti