Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - smučarski dodatek

Smučarske razmere so odlične, na prisojnih vesinah je sneg predelan in zjutraj drži težo smučarja, v senčnih legah pa je pršič že uležan.

Snega je predvsem med približno 1500 in 2000 metrov nadpovprečno veliko. Od četrtka, ko se je vreme izboljšalo, do nedelje je bilo opravljenih veliko spustov po pogosto smučanih smereh (POG), le nekaj je bilo ponovitev redkeje smučanih smeri (RED), nekaj malega pa tudi morda novih - prvenstvenih spustov (PRV).

Dobili smo informacije o naslednjih spustih:

Četrtek, 17. marec:
Z Vogla (1922 m) sta Marko Kern in Jaka Ortar smučala po širokih Jugovzhodnih vesinah (T-, 450 m) v dolino Kneže (RED). Prehod prek skalne stopnje sta ujela na levi strani. Smučati sta začela ob 11h v megli in po pomrznjenem snegu, vendar sta že po nekaj deset metrih prišla pod oblačno kapo na sonce in na ojužen sneg.

Nato sta izkoristila nadpovprečno zasneženost in se z vrha Vogla spustila še po Severni grapi (T+, 150 m) (RED). V zgornjem delu ju je sredi pršiča presenetil pomrznjen prehod z raza v široko grapo, v spodnjem delu grape, kjer sta običajno dva skalna skoka, pa je sneg primrznil na skalo in omogočil kratek poševni smuk v iztek smeri.

Petek, 18. marec:
Simon Erjavec je presmučal Večerno (stara ocena VI-, nova je I, 50°, 240 m) nad Šentanskim plazom (RED) Begunjščice, letos je bilo možno tudi smučarsko nadaljevanje z vrha Večerne do predvrha (2043 m) Velikega vrha, kjer je tudi levi izstop Grape Y. Povezava do vrha je bila dosegljivih podatkih presmučana le leta 2006 in letos, v slabših zimah pa se s smučanjem prične na stranskem grebenu Begunjščice približno sto metrov niže.

Z Begunjske Vrtače je Simon istega dne smučal po Ostržkovi (V-, mesta S6, 400 m). Smer je redko smučana in poteka po gredinah ter žlebovih severnega ostenja Begunjske Vrtače. Žal pa so bile v tej smeri razmere za smučanje manj ugodne.
_____________

Da bi postopoma nabiral smučarske izkušnje, si je mladi obetavni Simon zastavil drzen cilj, ki ga je poimenoval 40spustov. O njem je na http://40spustov.blogspot.si/ zapisal:

40spustov je projekt, ki sem si ga zadal v želji po čim večjem napredku v mojem smučanju - po napredku v hitrosti in tehniki v strminah in zahtevnejših situacijah. Projekt bi rad zaključil do izpolnjenega 20. leta, torej do pomladi 2016.

Cilj je tekoče presmučati 40 bolj ali manj alpinističnih spustov. Težavnost naj bi se stopnjevala, torej za začetek sezone lažji spusti in potem težji. Cilj je smeri presmučati tekoče v bolj freeriderskem slogu in s čim manj tehnične pomoči, torej brez abzajlov itd. 

S spustoma z Begunjščice se je njegov projekt prevesil v drugo polovico. Doslej je torej presmučal že več kot 20 smeri in nekaj zelo lepih spustov tudi posnel s kamero: blog.
Simonu želimo uspešno nadaljevanje projekta!
____________

Istega dne sta z Begunjščice smučala tudi Marko Kern in Jaka Ortar, in sicer najprej po prostranih južnih vesinah (35°+, ocena P+, 600 m) (RED), 
nato pa sta se malo poigrala še v vesinah naravnost nad Šentancem (Križ svete Ane, 50°, Z+, 110 m; prv.), kjer sta le najbolj strmem odseku naletela na zoprno tanko snežno odejo, ki se je predirala do rušnatih vejic, drugod pa sta smučala po pršiču.

Sobota, 18. marec:

Andrej Mesner, ki je bil v prejšnjem desetletju izjemno aktiven alpinistični smučar, je smučal po Lenuhovi grapi v Begunjski Vrtači (POG), dan kasneje pa se je spustil s Storžiča skozi Žrelo, V, prehod S6-, 500 m (RED).

Z Vrtače je Janez Javoršek (AO Matica) presmučal vse tri klasike: OpisVris

Nedelja, 19. marec:
V nedeljo zgodaj zjutraj sta Luka Kramarič in Jaka Ortar smučala z Vrtače po levi varianti JV grebena (T+, 420 m) (POG), sneg je bil zaradi sonca že idealno omehčan. Dve uri za njima je Marko Kern smučal z Vrtače naravnost na jug po Poševnici čez Brunk (Z, 45-40° (zgornja polovica), 420 m, izpostavljeno; prv.).
Smer poteka po južnih pobočjih, zato je bil sneg okoli pol desetih, ko je Marko pričel s spustom, še pomrznjen.

Nato so se po Simonovih sledeh vsi trije vzpeli še po Večerni smeri na Begunjščico; Luka se je spustil po močno ojuženi Vzhodni grapi, Marko in Jaka pa po Večerni.  Smučarski povezavi Vzhodne grape in Večerne smeri so šteti dnevi, tudi rušnata prečka v Večerni je bolj za silo zasnežena, drugod pa so bile razmere odlične.

Janez Javoršek (AO Ljubljana-Matica) je preplezal varianto Pripravniške grape na Sukavnik (Planjava), nato pa od tam odsmučal po Grapi desno od Pripravniškega stebra (IV, 50/40-45°, 600 m) (RED).
Razmere je imel precej mešane, od zelo trdega do mokrega snega.

Informacije je zbral Jaka Ortar 

Kategorije:
Novosti ALP SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti