Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na sončni strani Alp

Galerija Rika Debenjaka, Kanal ob Soči, vabi v petek, 18. marca, ob 18.30 na otvoritev razstave Miljka Lesjaka + diaprojekcija: Tolminska - na sončni strani Alp

Ob otvoritvi bo imel avtor tudi projekcijo fotografij z naslovom "Tolminska - na sončni strani Alp".
Razstava bo odprta do vključno 7. aprila 2016

Miljko Lesjak o sebi

Vse življenje sem povezan s športnimi dejavnostmi, večinoma tistimi, ki omogočajo gibanje v naravi. Največ s planinstvom in alpinizmom. Slednjega sem pred leti opustil, a mi pridobljeno znanje in izkušnje še kako pridejo prav. Tako pri obiskovanju gora kot pri gorskem reševanju, kjer sem še vedno polno dejaven. V zadnjih desetih letih sem sodeloval na več kot 400 reševanjih. V gore redno zahajam. V vseh letnih časih in ob vseh mogočih urah. Če so razmere ugodne za fotografiranje, me lahko tam zgoraj srečate tudi večkrat na teden. Fotoaparat je bil zmeraj pri hiši, vendar sem osnovno znanje o fotografiranju dobil šele v srednji šoli. Zadnja leta, posebno po uveljavitvi elektronske fotografije, fotografiranju posvečam res veliko časa. Sedem let sem član Fotografske skupine Planinskega društva Tolmin, kjer pod mentorstvom mojstra fotografije in platinastega odličnika Rafaela Podobnika raziskujem skrivnosti izrazne fotografije. Leta 2015 mi je Umetniški svet Fotografske zveze Slovenije podelil razstavljalski naslov Fotograf 1. razreda.
Prvo samostojno razstavo sem imel leta 2014 v prostorih Slovenskega kulturnega društva Bazovica na hrvaški Reki, drugo istega leta v Galeriji Kavarne in restavracije Pecivo v Novi Gorici. Na državnih in mednarodnih skupinskih razstavah sem dobil devet nagrad in diplom. Posebej sem ponosen na fotografijo Srd narave, ki je bila leta 2012 sprejeta na natečaju Poslikajmo Slovenijo in je bila v gigantskem formatu predstavljena v ljubljanskem parku Tivoli.

Rafael Podobnik o avtorju

Izrazni fotograf Miljko Lesjak se od srednje šole sem ukvarja s fotografijo. Vse življenje izpopolnjuje fotografsko veščino.
Hkrati obvladuje alpinistično veščino, ki mu omogoča, da fotografira v tako poledenelih gorah, ko ob zdrsu tudi cepin ne pomaga. Odpirajo se mu motivi, ki so običajnim smrtnikom nedostopni.
Zraven je že več desetletij gorski reševalec. Srečuje se s ponesrečenci in smrtjo. Ekstremne čustvene in fizične obremenitve ga kalijo, kar daje svojski pečat njegovemu ustvarjanju. Gledalcem omogoča, da podoživijo snežni vihar, ne da bi postavili na kocko lastno življenje. Odblesk poledenelih strmin tekmuje z bliščem sonca.
Članstvo v Fotografski skupini Planinskega društva Tolmin, ki za razliko od večine fotografskih združenj na prvo mesto postavlja izrazno moč posnetkov, je oplemenitilo njegove vrline. Čez noč je obvladal kompozicijo.
Elektronska temnica služi izrazni moči. Preizkuša se na državnih in mednarodnih razstavah. Raziskuje kreativno fotografijo. Nista mu tuja eksperiment in inscenacija. Preseneča širok razpon motivov. Od krajine in figuralike, preko športa in posnetkov z reševanj, do Nižinskih izrezov in kreativnih fotografij.
Postal je mojster detajla. Z njim pričara enako močna razpoloženja kot s širokim planom. Vsako delo, pa naj gre za snemanje, obdelavo ali predstavitev fotografij, jemlje skrajno resno. Vse bolj sprošča čut za umetniško ustvarjanje, ki ga kleše z vztrajnim delom.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46098

Novosti