Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vplivi zimskih športov

Triglavski narodni park: ... v Alpah na prostoživeče živali

Mreža zavarovanih območij v Alpah ALPARC je v začetku marca v naravnem parku Gorski masiv Bauges v francoskih Apneniških Alpah pripravila strokovni posvet o vplivu zimskih športnih aktivnosti na prostoživeče živali. Različne rekreacijske aktivnosti v Alpah so v zadnjih desetih letih v porastu, zavarovana območja pa postajajo privlačen cilj za aktivno preživljanje prostega časa, posledično pa se povečuje obisk v občutljivih območjih narave. Obisk v Alpah se povečuje tudi v zimskem času.

Posvet, na katerem so sodelovali strokovnjaki v zavarovanih območjih, raziskovalci, predstavniki lokalnih skupnosti in planinskih organizacij, je bil namenjen izmenjavi izkušenj za učinkovito upravljanje občutljivih območij narave. Udeleženci so obravnavali predvsem aktivnosti, kot so turno smučanje, krpljanje in smučanje zunaj urejenih smučišč. Na posvetu je strokovna sodelavka mag. Tanja Menegalija predstavila analizo vpliva zimskih rekreativnih dejavnosti na prostoživeče živali v Triglavskem narodnem parku. Analiza je bila opravljena v okviru projekta JULIUS in je podlaga za nadaljnje aktivnosti na področju preusmerjanja, komunikacije in ozaveščanja ciljne javnosti.

Sodelujoči so izpostavili nujnost, da se oblikuje skupna strategija spremljanja stanja v Alpah, ozaveščanja in vodenja, da bi bili negativni vplivi na naravo čim manjši.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46089

Novosti