Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nekaj se bo zagotovo zgodilo

Primorski dnevnik: Edini še živeči prvopristopnik na dva osemtisočaka

Kurt Diemberger je danes eden redkih pričevalcev klasičnega alpinizma, prvopristopnik, avanturist, gorniški filmski in književni ustvarjalec. Srečali smo ga v Ljubljani na 10. Festivalu gorniškega filma, ki se je v prejšnji teden z odmevnim uspehom zaključil s središčem dogajanja v Cankarjevem domu. Je edini še živeči prvopristopnik na dva osemtisočaka, Daulaghiri in Broad peak. Nesrečna zgodba na njem junija 1957 ostaja legendarna. V alpskem stilu, brez kisika in višinskih nosačev sta na vrh stopila s Hermanom Buhlom, ki se je malo zatem smrtno ponesrečil. V začetku 60. kot gorski vodnik deluje na območju Mont Blanca. Slavna zgodba iz leta 1963 priča o junaškem preživetju z ženo Tono Sironi v štiridnevnem viharju na južnem grebenu Aiguille Noire. Reši jih skupina alpinistov, med katerimi je bil Walter Bonatti. V svoji karieri je izdal mnogo knjižnih in filmskih uspešnic. Leta 2013 je za življenjsko delo prejel Zlati cepin, najvišje mednarodno odlikovanje na področju alpinizma.

Rojeni ste v Beljaku, na Tromeji. Kakšne zgodbe, poznanstva, srečanja ste v teh letih nabrali na račun stika treh narodov, kultur in jezikov? Kako vi doživljate meje med Avstrijo, Slovenijo in Italijo?
Italijanski pisatelj in alpinist Sergio De Infanti je leta 2001 objavil knjižico Gorizia e nostra, v kateri obravnava nič kaj herojske dogodke iz 1. svetovne vojne na tem območju. Po mojem je ena najboljših, kadarkoli napisanih na
to temo. Naenkrat so ljudje streljali eden na drugega, in to zato, da bi preživeli velike neumnosti bojevanja med generali in oblastniki. Sam dobro živim v Sloveniji, v Italiji, Avstriji. Meje zame ne obstajajo. Razumem lahko, da je zgodovina zgradila svoje meje, a vedno so obstajali ljudje, ki so šli, odpotovali, presegli te meje.

Kako doživljate letošnji obisk na Festivalu gorniškega filma v Sloveniji? Smo Slovenci res gorniški narod?
Nobena novost ni to, na lastni koži sem to ugotovil že dolgo nazaj. Aleš Kunaver je bil s Tonijem Hiebelerjem v gorah med tragedijo s helikopterjem. Aleš si je zamislil in realiziral projekt prvih tečajev za višinske nosače, šerpe v Nepalu. Potem se spominjam Vinka Bertonclja, bil je z argentinsko odpravo na Daulaghiriju leta 1954. Poslal mi je nekaj fotografij, ki dokazujejo, da so že tistega leta skoraj priplezali na vrh tega osemtisočaka. Neverjetna ekspedicija. Potem še nekdo iz sodobnosti, ki je vse postavil na kocko: Tomaž Humar. Vsakič, ko si mu stisnil roko, ti je kmalu zdrobil kosti. Vse je tvegal, tale južna stena Daulaghirija ... smrtonosna! Prej ali slej bi umrl zato, ker je želel izpolniti svoje želje, svoje življenje. A prej ali slej bomo umrli vsi. Viki Grošelj je bil na Gašerbrumu 2 medtem, ko smo mi plezali K2. Takrat je posnel serijo fotografij, ki so ponazarjale spreminjanje himalajskega vremena. Te slike sem vključil v svojo knjigo »K2 - Neskončni vozel. Sanje in usoda«, ker so fenomenalne. In še ženska ... ah, ta imena ... seveda! Ines Skok in njen mož Janez. Poznam ju že dolgo, za založbo Sidarta želita prevesti mojo knjigo.

Dobro poznate naš svet ...
Ne, v slovenščini znam reči le dober dan. Nekoč v devetdesetih letih sem na grebenu Triglava v koloni stal in cel dan poslušal »dober dan, dober dan«. Od takrat vem, da je to gorniški pozdrav Slovencev.

Ste edini še živeči prvopristopnik na dva osemtisočaka, Daulaghiri in Broad peak. Kaj vam je po tolikih letih ostalo od teh dveh dosežkov?
Veliko občutkov je skopnelo v teh letih, kar ostane, je veliko zadoščenje. Taki dosežki so zgodovinsko redkost. Vsak moj korak ni preteklost, in sicer zato, ker ostanejo zapisani video posnetki. V mojem spominu je preteklost še vedno sedanjost, za ostale pa filmski dokumenti poročajo o zgodbah, ki naenkrat niso več tako oddaljene. Še živijo.

Snemalno kamero ste redno nosili s sabo na vrhove. Je bilo to iz umetniških ali dokumentarnih razlogov?
Filme snemam vse življenje zato, da ostalim v dolino prinesem svoje izkušnje in avanture. Veliko integralno prečenje slovitega grebena Peuterey... prekrasno! Snemal sem že tudi v dolini Glinščice, le nekaj prizorov.

Kako smo blizu. Ali vam je Trst blizu?
V Trstu sem kot domačin, sem častni član društva Cai XXX. Ottobre. V mestu sem živel dolga obdobja, najprej kar na tleh v uradu slavnega alpinističnega pisatelja Spira dalla Porta Xidiasa. Spomnim se, da je bila na tisti ulici gostilna, kjer smo jedli školjke. Spominjam se še slavne Bianche di Beaco, veliko smo skupaj plezali. Žal že dolgo nisem bil pri vas, doma sem namreč v Bologni, predavanja in konference pa imam vedno dlje širom po svetu. Predaleč.

Kateri so po vašem mnenju novi osemtisočaki tega stoletja?
Vsak osemtisočak ima celo vrsto vrhov, predvrhov. Mladi izumljajo vrhove zato, da bi povečali število osemtisočakov in premaknili mejo magičnih štirinajstih. Kaj se vse človek izmisli za turizem. Kdor cilja na Broad peak, se ne more zadovoljiti z dvema predvrhovoma, meri pač na glavni, najvišji vrh. Štirinajst osemtisočakov je dovolj - naj jih ostane štirinajst!

V katero smer gre sodobni alpinizem? Športne discipline in principi vdirajo v panogo, ki je veliko več kot rekorderstvo.
Rastejo nove oblike, nove figure v svetu alpinizma. Preplezal sem himalajski vrh v tolikih urah, jaz pa v dveh urah manj. Preplezal sem Half dome in El Capitain v kalifornijski dolini Yosemite v tolikih urah, minutah, sekundah. To so igrice, igračke. Pravi alpinizem je odkrivanje! Namesto tekanja po osemtisočakih s štoparico v rokah, naj mladi alpinisti pogledajo, kaj stoji za tistimi vrhovi. Čaka jih neskončno morje deviških šest in pettisočakov, na katere še ni stopila človeška noga. Problem je finančne narave, nihče ne financira odprav na 5000 metrov visoki vrh, razen če ni to Cerro torre. Na ekspedicije se večinoma podajajo profesionalni alpinisti, ki preračunavajo, ker drugače ne preživijo. Situacija je trenutno zamrznjena, a nekaj se bo zagotovo zgodilo!

Jernej Šček

 

 28.02.2016

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti