Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kratek uvod v čudoviti svet bolderiranja

Balvan je v bistvu kompakten kos skale. Idealno je to okrogla ...

... na vseh straneh previsna goba z ravno dovolj velikimi grifi, da za njih lahko zatakneš nohte. A žal ni vedno tako – in včasih je dovolj že dva metra lepe granitne površine, skrite pod mahom.

Predobjava iz 3. številke BETA


BOLDERAŠI so intenzivni ljudje. Večino časa, ko »bolderirajo«, preživijo v fazi sproščanja, poležavanja na krešpedu, iskanju zena, flowa, fokusa, točke nič, k čemer si skušajo ničkolikokrat pomagati z najrazličnejšimi substancami (Red Bull, baldrijan ipd). Potem, ko končno vstanejo, očistijo grife in si nataknejo plezalke, pa je treba v nekaj sekundah iz sebe iztisniti več, kot povprečen nedeljski plezalec iztisne v celem življenju.


CAHN je zaznamek na steni, narejen z magnezijem, ki označuje položaj stopa ali grifa. Včasih gre tudi za pikico. Nekateri znajo v cahnanju močno pretiravati in stena kmalu izgleda vsa bela kot kakšen kompliciran zemljevid. Zato mnogi to početje z gnusom zavračajo, drugi, ki jim cahnanje prav tako ni všeč, pa bolj trezne glave le zahtevajo, da se vse oznake za sabo pobrišejo s ščetko.

ČELKA omogoča plezanje ponoči. Je cenejša in bolj praktična od generatorja z reflektorjem. Njena pomembnost izhaja iz aksioma, da so za vzpon razmere bolj pomembne kot svetloba.

DYNO je gib, ki je pogost v bolderjih in redek drugod. Gre za gib, izveden dinamično, čeprav se za tisti pravi dyno šteje šele, ko za trenutek plezalec v celoti poleti skozi zrak na naslednji grif. Kot svobodna, graciozna, breztežna ptica, ki bo v naslednji sekundi za milimeter zgrešila sloper in zgrmela v globino ter priletela na tla z milino paraplegičnega povodnega konja.

EPIDERMIS ali pokožnica je zgornja plast kože, ki mu bolderaši, nevešči človeške anatomije, rečejo kar koža. To je ključni del telesa bolderaša. Tako pomemben, da se bolderaši ne pozdravljajo s Kako si? ampak raje s Kako koža? Seveda govorimo le o nekaj kvadratnih centimetrih površine na konicah prstov – ostalo je nepomembno. Tu pa so že najmanjši znaki pokanja dovolj za alarm in skrbno nego.

FISTBUMP je skromna gesta čestitanja za uspeh v problemu. Ker so bolderaši preprosti, asketski ljudje, ki se zavedajo lastne majhnosti in trivialnosti svojih dejanj, ne proslavljajo s pretiranim objemanjem, plesom, poljubi in aplavzi, temveč v znak spoštovanja le narahlo krcnejo plezalčevo stisnjeno pest s svojo. Temu lahko ob večjem uspehu sledi čestitka: “Svaka ti čast, pi*da ti materna!”

FLEŠ je preplezan problem v prvem poskusu. Pri bolderjih ni plezanja na pogled, ker se s tal ponavadi vidi praktično vse in se da veliko grifov tudi potipati. Itak je v pravi ključ naštudirati vse filigranske nianse, ravnotežja, rotacije sklepov, trenje, dobiti mišični spomin, tako da je, čeprav dobimo vso ustrezno beto, fleš balvana vseeno zelo cenjena zadeva.

Tekst in foto: Jurij Ravnik

   03.2016
Kratek uvod v čudoviti svet bolderiranja

FB: Beta Magazine

Kategorije:
Novosti BIB PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti