Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zasavski boter (2/3)

Dotik: Po maši za Nežo je zvoniti na gori prepozno. (Ostal sem brez omembe vrednih fotografij.)

Kum na Nežin dan

Oče je vedel, česar jaz nisem: Planinski dom na Kumu je bila razglašen za naj planinsko kočo 2015. Obisk pri njem v Logatcu ni bil na poti niti napoti, tako kot mi ni bil odveč postanek v Dolskem, kjer sem si vzel nekaj časa za fotografsko opazovanje dreves. "Saj niste preveč slikali?" sprašuje domačin. Česa se bojijo ljudje, ko lahko z mobilcem marsikaj na skrivaj.
 
Prvih trideset sestopajočih ima hudo resne obraze, potem pa na Malem Kumu le naletim na dedka z vnukinjo, katerima radost sije z lic. Na kolovozu proti Dolšaku zaslišim prvi zvonki smeh žensk. To jim tudi omenim! "V koči so bili vsi dobre volje. Ne vem, zakaj ne bi bili zunaj." V sebi morajo imeti gumb, da to dobro voljo izklopijo, brž ko stopijo iz koče. "Ne vemo, kašne volje so doma, med štirimi stenami – glavno je, da smo me dobre!"
 
   
 
V dolini Save sem še imel sonce, hribovje pa je že pokrito z oblaki. Nič zato, moj pravi dan je bil itak včerajšnji. Zadnjih deset minut hoje od koče se sliši glasba, vsa je lepa slovenska. Neža mi je tudi danes pripravila topel sprejem, pri zadnjih korakih se iz zvočnika zasliši pozdrav prihajajočemu Ljubljančanu, pesem Šuštarski most.
 
Barbara se šali na račun včeraj prinesenega piva namesto enolončnice: "Ričet brez mesa imenujemo Laško, ričet z mesom pa Union!" Pri izboru za najbolj priljubljeno kočo jim je cesta do vrat gotovo v veliko pomoč, omogoča jim pestrejšo ponudbo hrane. A prijaznost se nikakor ne da pripeljati v prtljažniku. To ima človek v sebi ali pa je nima!
 
   
 
Tako kot vsak dan je na Kumu tudi danes kak osel. Pravzaprav je oslica in ime ji je Miša. Barbara: "Ste že videli črnega kozlička, kako je srčkan? Ima šele dva tedna," Pri Romanu dobim dovoljenje za obisk živali. Tu še osli rigajo prijazneje! Za njim kozel in koza z meketanjem opozorita na svojo prisotnost. V koči priznam, da mi je Miša ušla, to pa Barbaro ponovno spravi v smeh. Vmes je Peter Prevc prišel na prvo mesto z dolgim skokom v dno izteka skakalnice, jaz pa svoj obisk zaključujem že po izteku obratovalnega časa.
 
V Nežini kapelici utripa pet elektronskih lučk. Kot bi jih postavili bogu tehnologije, le da ta še nima imena. Luč je lahko le prava luč, le plamen ima pravi pomen in amen! Na Malem Kumu se z visokim tonom oglaša žival. "To je bik," pove gospodinja. Očitno je pri govedu ravno nasprotno kot pri ljudeh – krave mukajo globlje kot biki in voli.
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 


Kum, 24. januar 2016

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti