Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bloudkova plaketa

Nejc Kuhar: V ponedeljek, 15. februarja, je bila na Brdu pri Kranju podelitev Bloudkovih nagrad in plaket ... / PZS

... za posebne športne dosežke v letu 2015.

Ko sem pred dobrim mesecem prejel klic in obvestilo, da bom med prejemniki tudi sam, kar nisem mogel verjeti kaj slišim. Vprašal sem celo s čim sem si to zaslužil, saj mi je bilo povsem nepojmljivo, da so med poplavo športov in velikih uspehov, prepoznali neko zgodbo tudi v moji športni poti. Odbor za podeljevanje Bloudkovih nagrad pri izboru ne upošteva zgolj absolutnega rezultata v športni panogi, temveč tudi športnikove vrednote in življenjsko predanost športu.

Bloudkove plakete za pomemben tekmovalni doseže v športu si tako ne razlagam zgolj kot priznanje mojim športnim uspehom, temveč podpora moji celotni zgodbi, predanosti športu in goram. Prav zato, ker turno smučanje še ni uveljavljena športna panoga v Sloveniji, je uspeti v tujini še toliko težje, saj sam orješ ledino in iščeš možnosti do napredka, z vztrajnostjo, korak za korakom. Čez noč v športu ne moreš uspeti in le uživanje v tem kar počnem, me je pripeljalo do tu in upam da me bo še dlje. Zgodba se tu zagotovo ne konča ...

Na tem mestu bi se zahvalil trenerju Iztoku Cukjatiju s kom že več kot deset let kujeva trening plane in iščeva stik s svetovnim vrhom, premlevava kje se da najboljšim ukrasti še kakšno sekundo in kje pred najboljšimi pridobiti kakšno sekundo. Upam, da jim bova v bodoče ukradla še kakšno. Hvala tudi družini, ženi Poloni, ki mi vedno stoji ob strani, prenaša mojo odsotnost in utrujenost po napornih treningih. Hvala seveda tudi staršem, ki so mi omogočili začetek moje športne poti ter vsem sponzorjem, ki mi omogočajo nadaljevanje le te.


PZS, 16.02.2016 10.10: Bloudkova plaketa 2015 Nejcu Kuharju

Med letošnjimi dobitniki Bloudkovih priznanj, najvišjih odlikovanj Republike Slovenije v športu, ki so jih 15. februarja 2016 podelili na Brdu pri Kranju, je tudi najuspešnejši slovenski tekmovalni turni smučar in odličen gorski tekač Nejc Kuhar, ki je ugledno Bloudkovo plaketo za leto 2015 prejel za pomemben tekmovalni dosežek v športu.

51. Bloudkovo nagrado, najvišje državno priznanje Republike Slovenije, ki jo od leta 1965 podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj za dosežke na področju športa, so na slovesni prireditvi na Brdu pri Kranju 15. februarja 2016 prejeli nekdanja rokometašica, selektorica ženske reprezentance in trenerka Krima Marta Bon, nekdanji nogometaš in predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl ter moška odbojkarska reprezentanca.

Nejc Kuhar je zagotovo najuspešnejši slovenski tekmovalni turni smučar in odličen gorski tekač. To je dokazal že v mladinskih kategorijah, ko je postal državni prvak tako v gorskem teku kot tudi v turnem smučanju. V obeh športih se je udeleževal svetovnih prvenstev in žel dobre rezultate. Te je dosegel tudi med mlajšimi člani in se na prvenstvu v turnem smučanju uvrstil na 6. mesto, postal pa je še članski prvak in zmagovalec državnega prvenstva. Prehod v člansko kategorijo je bil zahteven, vendar se izziva ni ustrašil. Na domačih tekmah praktično sploh nima prave konkurence že od leta 2011, v tujini pa je marsikateremu kolegu trn v peti. V turnem smučanju na svetovnih prvenstvih se je namreč redno uvrščal med prvo deseterico in zmagoval na tekmah avstrijskega pokala ter drugih mednarodnih tekmah. V gorskem teku se lahko pohvali z zmago na tekmi svetovne serije WMRA Grand Prix in zmago v prestižnem tekmovanju Skyrunning Worldseries Vertical KM v Canazeiu. (Obrazložitev odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj.)

"Ponosni prejemnik Bloudkove plakete za pomemben športni dosežek v letu 2015. Hvala trenerju Iztoku Cukjatiju, brez katerega rezultatov sigurno ne bi bilo. Hvala tudi vsem domačim, ki mi ves čas stojijo ob strani! Z vami je vse veliko lažje. To je hkrati tudi nagrada turnemu smučanju, za katero upam, da bo še dodatno prispevala k prepoznavnosti športa! Seveda pa to ni samo priznanje za nazaj, ampak tudi spodbuda za naprej ... zgodba še ni končana!" se je športnega odlikovanja razveselil Kuhar, ki ga je januarja Planinska zveza Slovenije imenovala tudi za najuspešnejšega turnega smučarja leta 2015.

Tudi v letu 2016 je 30-letni Jezerjan že posegal po odličjih - prejšnji konec tedna je na Zelenici znova postal državni prvak, na evropskem prvenstvu v Švici v začetku februarja dosegel 11. mesto v vzponu in 13. mesto na posamični tekmi, 15. januarja pa zmagal na tekmi Mountain Attack.
Prisrčne čestitke nagrajencu!
Manca Čujež

  17.02.2016


PDF: 51. podelitev Bloudkovih priznanj 2015 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Ponosni Nejc Kuhar s trenerjem Iztokom Cukjatijem in družino (foto osebni arhiv)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti