Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

O naši Tanji

AK Ravne: Prispevek o naši Tanji na televiziji - V oddaji Prisluhnimo tišini tudi o Tanji Glušič

Prisluhnimo tišini
GLUHOSLEPOTA - NEPRIZNANA INVALIDNOST

V Evropski uniji živi okoli 150.000 gluhoslepih državljanov, ki so ena najbolj izključenih manjšin. V slovenski zakonodaji imajo menda najmanj pravic. Zato bo v prihodnje treba zagotoviti posebne storitve in programe, prilagojene gluhoslepim, na primer osebno asistenco, pri kateri za gluhoslepe ne bo vstopni pogoj starostna omejitev oziroma število ur tedenske pomoči. Precejšen izziv je šolanje gluhoslepih.
Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije je letos postala reprezentativna organizacija za gluhoslepe, predstavlja pa jih tudi Društvo gluhoslepih DLAN.
V oddaji boste spoznali 19-letno gluhoslepo Tanjo Glušič s Koroške, ki ji dvojna senzorna okvara ne preprečuje, da ne bi dosegala vrhunskih športnih uspehov.

  06.02.2016
Prispevek o naši Tanji na televiziji


Friko.si: Tanja dokazuje, da v športu ni meja
Družina Glušič je med plezalci poznana kot plezalna družina, saj vse tri hčere, Tanja, Sara in Petra trenirajo športno plezanje pri AK Ravne in so kot tekmovalke izjemno uspešne.
Z največjimi dosežki se lahko pohvali najstarejša Tanja, ki pa je ne spremljamo na običajnih tekmovanjih, temveč tistih, prilagojenih invalidom. Tanja ima Usherhev in Aspergerjev sindrom, ki ji v vsakdanjem življenju postavljata nemalo ovir.
Kljub temu, da je Tanja prikrajšana na slušnem in vidnem področju, saj ima zgolj še 10 odstotkov vida oziroma je tako, kot bi gledala skozi slamico, pa se uspešno šola in našo državo odlično zastopa na področju športa – lanskega julija, ko sta njeni sestri tekmovali in pobirali medalje na Petzen Climbing Trophy v Avstriji, je Tanja na svetovnem prvenstvu za invalide v Španiji osvojila drugo mesto.
Več o Tanji kot športnici in težavah, s katerimi se ona in družina zaradi slabe ureditve skrbi za gluhoslepe srečujejo v vsakdanjiku, si lahko ogledate v oddaji Prisluhnimo tišini (od 17.30 do 22.50 minute). Ne le, da Tanja nima urejene invalidnine in ji pripadata le dve uri pomoči na teden – še bolj njeno mamo skrbi, kako bo, ko bo zaključila šolanje.
Tanja pravi, da bi se rada še naprej ukvarjala s športom in upamo,da ji bodo tako država kot kakšni sponzorji pri tem prisluhnili.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti