Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Evropsko prvenstvo

Nejc Kuhar: ... in WC Les Marecottes - Švica, 5. do 7. februarja 2016
PZS: Karmen Klančnik in Nejc Kuhar odlično ...

Pretekli vikend je v švicarskem Les Marecottes-u potekalo Evropsko prvenstvo v turnem smučanju, ki je hkrati štelo tudi za točke svetovnega pokala.
V treh dneh sem na treh tekmah nastopil tudi sam.

V petek je bila na sporedu individualna tekma v pravi zimski idili, sončnem vremenu in z veliko novozapadlega snega. Organizatorji so pripravili pravo klasiko s štirimi vzponi in spusti, skupno 1650 višinskimi metri, s številnimi cik-caki, dvema odsekoma peš in lepimi spusti po mehkem pršiču. Tako kot pretekli vikend, sem imel tudi tokrat odlične noge na vzponih, spusti pa tokrat niso bili odločilni in tako sem v zelo strnjeni konkurenci zasedel 13. mesto na Evropskem prvenstvu in 15. mesto za svetovni pokal. Obeh rezultatov sem seveda zelo vesel, na evropskem prvenstvu še nikoli nisem bil boljši.

Rezultati: Evropsko prvenstvo | Svetovnega pokala 

V soboto je bila na sporedu tekma v vzponu s slabimi 600 višinskimi metri in dobrimi tremi kilometri dolžine. Tokrat štart ni bil skupinski, vendar kronometerski, kar je pomenilo tekmo brez taktiziranja, ful gas od štarta do cilja. Začetni in končni del proge je bil sicer zelo položen, srednji del pa s kar nekaj strmine, ki mi je zelo odgovarjala in med tekmo sem imel tam odlične občutke. Zadnji položni del je bilo potrebno zborbati do konca in v cilju sem na semaforju zagledal moje ime na prvem mestu. Ker sem štartal v prvi polovici, sem vedel, da vsi najboljši šele prihajajo in začelo se je nestrpno čakanje in pogledovanje proti semaforju. Ko je nekaj dobrih tekmovalcev zaostalo za mano, sem videl, da mi je uspel dober nastop. Pogledovanje na semafor rezultatov me je delalo živčnega, zato sem se raje odpravil na krajši raztek in s tem umiril misli. Ko sem se vrnil, so bili tekmovalci že vsi na cilju, pod številko 1 je bil pričakovano Kilian, moje ime pa je bilo izpisano na 11. mestu in le za 3 desetinke sem zgrešil deseterico. Seveda sem bil nad rezultatom navdušen.
Rezultati tekme v vzponu 

V nedeljo je bila na sporedu še tekma v šprintih, ki so moja najslabša disciplina. Kljub temu sem na tekmi nastopil, saj je za skupni seštevek svetovnega pokala važna vsaka točka. Tudi tokrat se je bilo potrebno najprej prebiti skozi kvalifikacije, kar mi je uspelo skozi šivankino uho, saj sem dosegel 30. čas. Nastopil sem v prvi četrtfinalni skupini in zasedel 6. mesto, kar je pomenilo končno 24. mesto na Evropskem prvenstvu.
Rezultati tekme v šprintih

Z nastopi pretekli vikend sem zelo zadovoljen in že komaj čakam naslednjo postajo svetovnega pokala, ki bo že čez dva tedna na nam precej bližjem Piancavallu. Velik užitek je tekmovati, ko noge letijo in se lahko boriš z odličnimi tujimi profi tekmovalci za visoka mesta.


PZS, 07.02.2016 17.05: Karmen Klančnik in Nejc Kuhar odlično na evropskem prvenstvu in tekmi SP v Švici

Karmen Klančnik in Nejc Kuhar sta v Švici odlično nastopila na tretji tekmi svetovnega pokala v turnem smučanju, ki hkrati šteje za evropsko prvenstvo. Klančnikova je petkovo posamično tekmo sklenila na 23. in Kuhar na 15. mestu (na 21. oz. 14. mestu v razvrstitvi za evropsko prvenstvo), medtem ko sta na sobotni tekmi v vzponu segla proti najboljši deseterici: Karmen je osvojila 9. in Nejc 11. mesto. V nedeljskem šprintu je bila priložnost za vse tri slovenske tekmovalce: Karmen Klančnik je dosegla 14., Nejc Kuhar 24. in Matjaž Mikloša 29. mesto.

Evropsko prvenstvo in 3. tekmo svetovnega pokala od 5. do 7. februarja 2016 gosti švicarski Les Marecottes. V petek (5. 2.) je bila na sporedu posamična tekma, v soboto (6. 2.) tekma v vzponu in v nedeljo (7. 2.) še tekma v šprintu. Nejc Kuhar in Karmen Klančnik sta nastopila v vseh treh disciplinah, na tekmi v šprintu pa še Matjaž Mikloša.

Nejc Kuhar (TSO PD Jezersko) se je na petkovi posamični tekmi zelo dobro odrezal in v izredno strnjeni konkurenci dosegel 15. mesto na tekmi svetovnega pokala, kar mu je prineslo končno 14. mesto v razvrstitvi za evropsko prvenstvo. Karmen Klančnik (TSK Olimpik) je na svojem prvem evropskem prvenstvu in drugi tekmi svetovnega pokala dosegla 23. mesto (21. na evropskem prvenstvu). Čeprav je bila na vzponih zelo suverena in blizu deseterici, je na spustih žal izgubila preveč. Žal slabe snežne razmere v Sloveniji niso dopuščale treninga spustov, ki v turnem smučanju mnogokrat odloči zmagovalca, že vsaka manjša napaka pa lahko pomeni izrazit zdrs po lestvici navzdol.

Člana slovenske reprezentance sta najbolje nastopila v svoji paradni disciplini, na sobotni tekmi v vzponu, na kateri je Klančnikova segla med deseterico in osvojila 9. mesto, medtem ko je v močni moški konkurenci Kuhar z 11. mestom le za tri desetinke zgrešil deseterico ter tako izenačil svojo uvrstitev z lanskega svetovnega prvenstva v Verbierju.

Nedeljska preizkušnja v šprintu je bila priložnost za vse tri slovenske tekmovalce na evropskem prvenstvu. Karmen Klančnik je dosegla končno 14. mesto, Nejc Kuhar 24. mesto in Matjaž Mikloša 29. mesto.

Več o tekmi SP na spletni strani ISMF in FB strani ISMF.
Manca Čujež in Iztok Cukjati

 

08.02.2016


G-L, 06.02.16: Kuhar 11.; video

 


Utrinek iz individualne tekme (foto: Iztok Cukjati)



Utrinek iz vertikala (foto: Wili Seebacher)

 

 

 

 


 
 


Navijanje za najuspešnejše tekmovalce v turnem smučanju
(foto Iztok Cukjati)



Nejc Kuhar in Karmen Klančnik na tekmi svetovnega pokala in evropskem prvenstvu v turnem smučanju v Švici (foto Iztok Cukjati)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti