Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Tschadova smer

Črnuški AO - Dario Prinčič: Z Jurijem sva se zmenila da greva v Logarsko nekaj plezati. Nekaj lepega. V Turski gori. Kaj točno ... bova odločila tam.

Opcije so bile Peščeni raz, Bela piramida in originalna Tschadova smer.
V razu je bilo kar nekaj navez, midva sva to veselo sprejela in se podala v "deviško" Tschadovo, kjer ni bilo videti nobenih sledi.

Kmalu sva bila pri vstopu, kjer je prvi skok ponujal veliko ledu in naju prepričal naj se naveževa. Varovala sva se ves čas, kaj nam je vzelo veliko časa, je pa počutje bil bolj prijetno. Imela sva veliko klinov in frendov, vendar, vijakov le za vzorec. Toliko ledu v smeri res nisva pričakovala. Sledile so lepe bele strmine "stiropora" in ledu, vmes tudi napihanega snega. Razmere v smeri so bile idealne, letos glede tega kraljujejo KSA. Vremenske razmere na severni strani so bile prav tako, odlične! Nič mraza, nič vetra. Z juga je bilo precej slabše, čemu so tudi pričali plazovi iz Centralke v Mrzli gori. Od cele smeri bi izpostavil prečnico kje zaupaš konicam derez, ki te držijo na gladki plošči (v normalnih zimah je ista prekrita s snegom), s cepini se pa dobro držiš za rob. Na tem mestu sva pustila dva klina za sidrišče. Za vmesno varovanje in sidrišča vse pride prav (vijaki, klini, gurtne in metulji).

Najina smer se je pokazala kar dolga, čeprav piše 300 m (550 m pravi Suunto).
Nešteto raztežajev je vodilo do vrha, kje sva stopila okoli 16.30, kje ni bilo prav prijetno zaradi zelo močnega vetra južnega porekla. Tako da sva po ČAO selfiju pohitela proti Žlebu, iz katerega sva do teme izstopila. Ostalo je še s petzlovo svetlobo priti do avta, pri čemu sva si čas krajšala z nekimi komentarji, kot so; "kako fajn je bilo" in "kako je un detajl biu dober" ... Vse skupaj sva naredila 1500 m, v 12ih urah, od tega 8 ur v smeri.
Sama plezarija je bila zelo seksi, alpinisti bi rekli "pornič"! No, kaj, če pa je res. Za nagrado sva si privoščila Valterjeve čevape in pivo v Kamniku, ter se z polnimi želodci in izčrpanimi telesi privlekla domov.

V glavnem, zadnji dan lepega vremena sva izkoristila tako kot je treba. Vam pa prijetno branje in gledanje fotk.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti