Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučanje z Mrežc

Silvo Baznik: Na vožnji po avtocesti poteka posvet, kam iti smučat, da bo vsaj nekaj snega in je padla odločitev: Greva na Pokljuko.

V Rudni dolini pri odcepu gozdne ceste za planino Zajavornik parkirava poleg že parkiranega avtomobila in se pripraviva za pohod. Ravno dovolj je snega na cesti, da pričneva takoj s hojo na smučeh. Smreke imajo bele obleke in krasijo pokrajino pod Lipenščenim hribom. Sem ter tja gleda nekaj kamenja iz snega, ki ga je več pri vzponu čez vzpetino pred dolino Zajavornik. Na drugi strani griča je poledenelo, na planini je malo snega, ker ga je veter odnesel nevem kam.

Prekoračiva planino in cesto, kjer je parkiranih nekaj avtomobilov ter nadaljujeva skozi gozd Medvedovca po markirani poti. Izogibava se kamnitim minah pri vzponu in tako prispeva pod Lipanco.

Še nekaj vzpona in sva pri Blejski koči na planini Lipanca. Sosednji grič je brez snega, midva pa se obrneva levo navzgor, kjer je zadovoljiva snežna podlaga in prečiva pobočje, se povzpneva na sedelce in zakoračiva v strmo pobočje Mrežc. Višje sva, več je snega in dobre volje korakava po grebenu proti vrhu. Z grebena so lepi razgledi na Viševnik, Mali in Veliki Draški vrh. Pogled hiti naprej preko doline Krme na očaka Julijcev in Rjavine.

Nadaljujeva vzpon do vrha, na višino 1965 m. Z vrha je lep pogled na planino Lipanco in Zajavornik, na sosednji Lipanski vrh in zadaj na Karavanke in Kamniške Alpe. Kmalu se nama pridružita pohodnika in skupaj uživamo v sončnem vremenu.

Z vrha smučava proti jugu. Glede na razmere je smuka dobra, zavoj sledi zavoju in hitro sva v gozdu, kjer smučava še z večjo pazljivostjo, saj snega ni dovolj, da bi pokril vsako skalo. Nekajkrat zaškrta, a na srečo brez posebnosti prismučava na sedelce nad Lipanco. Tu greva v senčno dolinico in hitro sva pri koči, kjer je veliko obiskovalcev. S planine smučava v dolinico, kjer smuči romajo na nahrbtnika in peške greva po poti skozi gozd do spodnje gozdne ceste, kjer romajo smuči na noge in smučava do planine Zajavornik. Na planini zopet snameva smuči, prečiva planino, se povzpneva preko griča na drugo stran, kjer še enkrat natakneva smuči in nadaljujeva smuko do avta.

Ob pomanjkanju snega sva naredila lepo in zanimivo turno smuko od avta do avta. Morda bo v naslednjih dneh zapadlo še nekaj snega in tako razveselilo marsikaterega turnega smučarja.

   
   

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti