Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skladno z zakonom

Uredništvu PV: ... o javnem obveščanju zahtevamo objavo ugovora in pojasnila na članek v Planinskem vestniku (november 2015):

Število članov dokazuje, da delamo dobro
Pogovor s Tomažem Willenpartom, predsednikom PD Ljubljana - Matica


Na strani 47 novembrske številke PV, predsednik PD Ljubljana Matica Willenpart pojasnuje in trdi, da je problem nasledstva Slovenskega planinskega društva »rešen«. So ga rešili (kdo, kateri) s trditvijo, da je bilo PD Ljubljana Matica »ustanovljeno že pred dobrimi 120 leti in da je imelo naziv SPD (Slovensko planinsko društvo) in da se je ločilo od dela, ki ga danes predstavlja PZS …«.

To je popolna laž in še en poskus potvarjanja dejstev in namernega zavajanja s strani T.W. Podajanje in zapisovanje takih neresnic lahko smatramo za zavestno spreobračanje zgodovinskih dejstev, ki nam v planinstvu morajo biti tuja.

Da se ne bi delale krivice pri razlagah in dejstvih o nasledstvu SPD, je PZS poskrbela za uradno raziskavo in pravno tolmačenje pristojne inštitucije.
To prisvajanje nasledstva SPD s strani PD Ljubljana Matica je PZS obravnavala na redni skupščini PZS, 19. maja 2007, v Ilirski Bistrici. Takratna zahteva T.W. je bila, da se iz statuta PZS umakne 5. člen in posledično tudi 9. člen, kjer je določeno, da je PZS zakoniti naslednik SPD. Pobuda T.W. je bila zavrnjena z 89 glasovi delegatov članov PZS, zanjo pa le štirje (4) predlagatelji.

Temeljni dokument, ki določa razmerja med SPD in podružnicami SPD so »Pravila Slovenskega planinskega društva«, ki so bila pravno formalno sprejeta v letu 1893, zapisana pod št. 525 »Slovenische Alpen Verein«, kot predlog pa napisana že v letu 1892.
Pravila so bila napisana po vzorcu pravil v DOeAV, OeAV, OeTK. Temeljni poudarek je bil dan širjenju in ustanavljanju podružnic SPD po slovenskih deželah, da SPD snuje podružnice in naprave, ki uresničujejo društveni smoter (3. člen, točka d).
V 7. členu Pravil SPD je zapisano:
»Vodstvo društva« je »osrednji odbor« v sklopu Pravil in registriranega SPD. SPD upravlja društvene posle, ustanavlja in nadzira delo podružnic, izvršuje vse sklepe občnega zbora SPD.

Vse podružnice so bile ustanovljene po sklepu Odbora SPD. Članstvo so sprejemale podružnice in odbor SPD. Za sestavo odbora SPD so imele glas tudi podružnice, kot glavni in najpomembnejši del članstva. Vse podružnice SPD so bile ustanovljene kot sestavni del osrednjega SPD. Za vse podružnice in osrednji SPD arhiv Slovenije hrani verodostojne listine o registraciji. Med njimi ljubljanske podružnice ni. Sklicevanje, da je dokumente uničil požar je neresnično – zavajajoče. Dokumenti o članstvu pričajo, da od ustanovitve podružnic od leta 1893 do 1896 Ljubljančanov skoraj ni bilo. Do članstva in ustanovitve SPD so imeli celo podcenjujoč odnos.

Intervju v PV je tako še en poskus preslepiti slovensko planinsko in drugo javnost, kar bi moral preprečiti že urednik sam, pa tega ni storil. Zato zahtevamo, da se skladno s sklepom skupščine PZS iz leta 2007 taki poskusi lažnega prikazovanja in potvarjanja zgodovinskih dejstev obsodijo in preprečijo.

Nedorečena je tudi skrb za vzdrževanje in sploh upravljanje z Aljaževim stolpom, ki je last vseh slovenskih planincev. Korektno bi bilo, da PZS izvede razpis in določi upravljalca tega pomembnega spomenika nacionalnega pomena.

Franci Ekar l.r.
Tomaž Banovec l.r.
Jože Stanonik l.r.
Danilo Škerbinek l.r.

V vednost:
- predsedstvo PZS
- Franci Savenc
- MDO Gorenjska

gore-ljudje 22.11.2015 
Planinski portret
Tomaž Willenpart, predsednik PD Ljubljana - Matica


2014: Matica planinstva
Zbornik ob 120. obletnici ustanovitve naših
prvih planinskih organizacij + MATICA PLNINSTVA 
>

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46025

Novosti