Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 28.01.16

Primorski dnevnik:  Izlet po tržaški okolici; Članarina SPDT,...

 Izlet po tržaški okolici

Lepo zimsko jutro je bilo kot nalašč za krajši sprehod po bližnji tržaški okolici. Tako se je v nedeljo v Slivnem zbralo lepo število tržaških planincev. Iz osrčja te prijetne kraške vasi so takoj zavili na pešpot Slivno, ki si jo je v sklopu SKD Igo Gruden iz Nabrežine zamislil in izpeljal prof. Zvonko Legiša; njeno uradno odprtje pa je bilo oktobra 2011. Med potjo so se pohodniki najprej ustavili na slivenskem Gradcu, na enem izmed najbolj poznanih in raziskanih gradišč na Krasu. Spoznavali so prazgodovino teh krajev in uživali ob čudovitem razgledu. Pot so nadaljevali skozi gozd do Lisičje luknje oziroma do Pejce v starih ogradah, kot imenujejo to 177,5 m globoko jamo domačini. Tu so pohodniki zapustili Pešpot Slivno in zavili med vinogradi v Šempolaj in naprej proti Praprotu po poti imenovani Gemina. Tržaška Pokrajina je pred leti uredila prazgodovinske steze, poznejšo rimsko pot, po kateri so hodili tudi naši predniki iz kraških vasi, predvsem kamnoseki iz Komna in Volčjega Grada na delo v nabrežinske kamnolome in jo domačini še danes uporabljajo, ter jo poimenovala s starorimskim nazivom. Pot je pohodnike pripeljala do jame Grišnica in skoznjo so se povzpeli na Pitnji vrh (229 m). Na tem izredno razglednem vrhu je gospod Lupine, v spomin na deda, ki je padel v prvi svetovni vojni, očistil in popravil nekdanje strelne jarke, zaklonišče, potke in opazovalisča ter uredil na vrhu utrdbo, kakršna naj bi stala ne tem mestu med prvo svetovno vojno. Po ogledu utrdbe in krajšem postanku na vrhu, se je skupina začela vračati, vendar po drugih stezah in poteh, saj je bila načrtovana pot krožna. Med potjo se je ustavila še na mestu, kjer je nekoč stala cerkvica Sv. Antona pri Slivnem in bližnje pokopališče. Zadovoljni nad doživetim so se pohodniki na izhodiščni točki pohodniki razšli z željo, da bi se kmalu spet srečali.

Članarina SPDT

Za obnovitev društvene članarine in zavarovanja Planinske zveze Slovenije, oziroma za vpis novih članov, bodo odborniki SPDT-ja na razpolago v sredo, 3. februarja 2016, od 19.00 do 20.30 v Razstavni dvorani Zadružne kraške banke, na Opčinah, ul. Ricreatorio 2.

Članarina SPDG

Društveni sedež SPDG na Verdijevem korzu 51/int bo danes med 19. in 20. uro posebej odprt za urejanje članarine in včlanjevanje. Ureditev članarine je pomembno zaradi kritja v okviru zavarovanja Planinske zveze. Člani, ki so lani vplačali so namreč zavarovani do konca januarja, zavarovanje za tekoče leto pa začne veljati dan potem, ko je bil podatek o vplačilu vnesen v sistem Naveza (centralno vodenje evidence).
Članarina za leto 2016 je enaka lanski. Navadna Članarina za odrasle člane je 15 evrov, za mladince (do 18. leta) pa 10 evrov. Skupna članarina (vključeno zavarovanje PZS) pa znaša 25 evrov za odrasle in 20 evrov za mladince.

 28.01.2016

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti