Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na razvalinah Starega gradu

Silvo Baznik: Prvi dan zimskega meseca prosinca v spomladanskem vremenu izkoristim za vzpon na razvaline Starega gradu nad Podgradom.

Do izhodišča poti pri podvozu železniške proge pri Zalogu se pripeljem s kolesom. Od tu dalje pričnem današnji pohod. Sprva stopam ob vznožju Kašeljskega hriba tik nad železniškimi tiri v smeri vasice Podgrad, ki leži pod ostanki enega najstarejših gradov v osrednji Sloveniji. Ko pridem do razcepa kolovoza, levi krak kolovoza gre malce navzdol in nadaljuje vzporedno s progo, stopim na desni krak, ki gre navkreber v gozd. Ko se le ta konča, nadaljujem z vzponom po komaj vidni potki proti grebenu hriba. Listje prijetno šumi pod nogami. Višje se izognem praproti s prečenjem v levo in nato navzgor do kolovoza na grebenu, ki pride iz Podgrada in se nadaljuje s prečenjem hriba v velikem loku v obliki črke S in pripelje na sedelce s klopmi in mizo ter poučno tablo o zgodovini Starega gradu, ki se je nahajal levo na manjši vzpetini, o čemer pričata danes le še dva ostanka zidu utrdbe.

V Valvazorjevi Slavi vojvodine Kranjske je omenjena letnica prve pozidave gradu leto 1015. Domačini govore o Starem gradu kot nekdanji pozidani utrdbi na stranskem vrhu Kašeljskega hriba, ki ima s treh strani strm dostop in od tod tudi ime Ostri vrh. Na vrhu pričaka pohodnika klopca, pred leti pa tudi zastava z grbom kraja. Žal le te ni več. Utrdba je imela na položnem zahodnem grebenu v skalo vsekan obrambni jarek z dvižnim mostom...

Z vrha je vidna Šmarna gora, vasi ob Savi , dolina Besnice in v nadaljevanju hribovja Debni vrh. Za nekaj minut sedem na klopco in v tišini naredim premor. Nato se z vrha spustim nazaj na sedelce, kjer sta ob mojem prihodu počivala pohodnika, ki sta medtem že odšla po svoji poti. Nadaljujem po označeni gozdni poti proti vzhodu in kmalu dosežem stičišče s potjo, ki pohodnike pripelje iz Zaloga. Od tu dalje gre grebenska pot vse do stolpa na Debnem vrhu. Stopim na stolp in se ozrem na Ljubljano s Šmarno goro. Kamniške Alpe so komaj opazne in zato se pogled vrne na jugozahod, na Zadvorsko in Dobrunjsko hribovje in v daljavi zagledam dominantni Krim.

Venomer prihajajo obiskovalci tega vrha in zato se spustim s stolpa in se po grebenski poti vrnem na izhodišče, od koder odkolesarim domov.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46050

Novosti