Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Valtellina 2016

Nejc Kuhar: Pretekli vikend je italijanska Valtellina gostila drugo tekmo letošnjega svetovnega pokala.

V soboto je bila na sporedu klasična individualna preizkušnja, v nedeljo pa še tekma v šprintu.

Zame je bila to prva postaja svetovnega pokala in komaj sem že čakal, da se spopadem z najboljšimi med najboljšimi v turnem smučanju. Konkurenca je vsako leto bolj zgoščena in tudi pretekli vikend je pokazal, da je nivo res izjemno visok.

Tudi v Italiji imajo velike težave s snegom in sobotna klasična tekma je bila na meji mogočega. Snežna odeja je bila povsem na spodnji meji regularnosti in samo z izjemnim delom organizatorjev, jim je tekmo uspelo izpeljati. Štart in cilj sta bila kljub temu na kopni podlagi, vmes pa smo bili deležni zelo tehnične proge s številnimi cik-caki, zahtevnimi spusti v zelo spremenljivih razmerah, kar je na koncu prineslo zelo selektivno progo. Moje počutje med tekmo je bilo na vzponih odlično, saj sem se do 3/4 tekme držal na robu deseterice. Nato sta prišla na vrsto dva zahtevnejša, daljša spusta, kjer se je pokazalo pomanjkanje takih treningov v letošnji sezoni. V tako zgoščeni konkurenci dva povprečna spusta pomenita izgubo dveh minut v primerjavi z najboljšimi in posledično padec po razvrstitvi za 5-10 mest. V zadnjih 20 minutah tekme sem tako iz 11. zdrsnil na 19. mesto, kar je zelo realen pokazatelj mojega trenutnega stanja. Veseli me, da sem povsem konkurenčen na vzponih, spuste pa bo potrebno s prihajajočimi tekmami izboljšati, če se želim približati deseterici.

V nedeljo je bila na sporedu še tekma v šprintih, ki je še enkrat več dokazala svojo atraktivnost in zanimivost za publiko. Najprej so bile na sporedu kvalifikacije iz katerih se je 30 najhitrejših uvrstilo v izločilne boje. Zavedal sem se, da bo že vsaka napaka pomenila, da ostaneš izven trideseterice in to se je na žalost zgodilo Matjažu, ki je z majhno napako ostal brez četrtfinala. Sam sem med 62 kvalifikanti zasedel 25. mesto in čakal me je nastop v tretji četrtfinalni skupini. Taktično sem začel iz ozadja in se skušal pozneje prebiti naprej, vendar mi več kot do 5. mesta ni uspelo. To bi na koncu pomenilo zelo solidno 20. mesto, a sem dobil pribitek, ker na spustu nisem povsem pospravil kož za dres. To je na koncu pomenilo 29. mesto in realen odgovor, da trenutno kaj več kot do 15. mesta zagotovo v šprintu nisem sposoben.

Naslednja postaja svetovnega pokala bo že prihodnji teden v Švici, kjer bo tekma štela tudi za Evropsko prvenstvo. Tam bo na sporedu tudi moja disciplina Vertical Race, od katere si obetam največ.

01.02.2016
Svetovni pokal Valtellina, 30.-31.1.2016

Poročilo in rezultati obeh tekem

 

Kategorije:
Novosti SMU SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti