Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Priznanja

Planinske zveze Slovenije za dosežke v letu 2015 prejmejo ...

Na alpinistično-plezalnem večeru, ki je bil v okviru sejma Natour Alpe Adria 28. januarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, je Planinska zveza Slovenije podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2015.

"Planinstvo in alpinizem sta pustila velik pečat na Slovencih, tistim, ki nam vrhunec avanturizma predstavlja sprehod na Triglav, pa nam športno plezanje približa to specifično gibanje. Vesel sem in čestitam prejemnikom priznanj, ki dosegate izjemne rezultate in nam tako približujete te športne panoge," je v pozdravnem nagovoru povedal Iztok Čop, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez.

Priznanja najuspešnejšim alpinistom, športnim in lednim plezalcem ter turnim smučarjem podeljujejo Planinska zveza Slovenije ter njene Komisija za alpinizem, Komisija za športno plezanje in Komisija za gorske športe.

Najuspešnejši v letu 2015 so: alpinistka Anastasija Davidova (AO Ljubljana-Matica),
alpinista Urban Novak in Marko Prezelj (oba PD Kamnik),
najperspektivnejši alpinist pa Matevž Mrak (AO Radovljica).
Priznanje za posebne dosežke v alpinizmu so prejeli Luka Lindič, Luka Krajnc (oba AO Celje - Matica) in Tadej Krišelj (AO PD Kamnik).
Nagrado za življenjsko delo na področju alpinizma je prejel Peter Podgornik (AO Nova Gorica).

Najuspešnejši v letu 2015 so: športna plezalka Mina Markovič (ŠPK Plus), športni plezalec Domen Škofic (ŠPO Radovljica).
Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli: Janja Garnbret (Šaleški AO), Katja Kadič (ŠPO Rašica), Tjaša Kalan (AO Kranj) in Urban Primožič (PK Škofja Loka).
Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu so prejeli: Mia Krampl (AO PD Kranj), Vita Lukan (ŠPO Radovljica) in Anže Peharc (AO Kranj).
Priznanja trenerjem sta prejela Roman Krajnik ter Gorazd Hren.

Najuspešnejši ledni plezalec leta 2015 je Janez Svoljšak (AO Kranj).

Najuspešnejši turni smučar leta 2015 je Nejc Kuhar (TSO Jezersko).

Najuspešnejši so povedali ...

Peter Podgornik, prejemnik nagrade za življenjsko delo na področju alpinizma: "Priznanje sem prejel ravno ob 34. obletnici vzpona na Aconcaguo in je spomin tudi na alpiniste, ki jih ni več med nami, na prijatelje, s katerimi smo skupaj uživali in delali za alpinizem, kajti plezam že štirideset let. Vesel sem nagrade, ki mi veliko pomeni, in sem hvaležen plezalcem, ki so me izbrali. V življenju ne moreš samo dobivati, moraš tudi dajati. Sam sem v alpinizmu dosti dobil in dosti izgubil, ampak še raje pa dajem - tako, da ljudje uživajo ob branju mojih zapisov, vodnikov, na mojih predavanjih, da uživajo v mojih smereh. To je najlepše."

Anastazija Davidova - Nastja, najuspešnejša alpinistka leta 2015, že četrtič prejemnica tega priznanja: "Za zdaj še imam motivacijo, ko me mlade alpinistke počasi premagajo, pa bom z veseljem ta cepin predala naprej. Vse dosedanje izkušnje iz prejšnjih odprav sem uporabila v lanskoletni odpravi v indijski Himalaji in združila vse znanje in moči. Zame je bila odprava Raru ena zahtevnejših, ker je bila zmes prvinskega plezanja, raziskovanja in nadmorske višine, in zadovoljna sem, da se je poklopilo tudi z vremenom in sposobnostmi."

Urban Novak, najuspešnejši alpinist leta 2015: "Poleg vzpona na Cerro Kishtwar je bila izjemno pozitivna izkušnja sama odprava in ekipa, čemur bi dal prednost, poleg tega je bil cilj dober, del Himalaje, ki nam je ponudil dosti raziskovanja. Priznanje jemljem kot priznanje slovenske stroke in mi je všeč, da ji je bil vzpon všeč."
Marko Predzelj, najuspešnejši alpinist leta 2015: "Ker sem že starejši, se me odmevnost ne dotakne toliko, kot če bi bil kakšnih trideset let mlajši, to se mi zdi kolateralna zadeva. Vzpon, ki je bil tako doživet kot ta, ne potrebuje nikakršne odmevnosti, kajti bolj kot ga žvečiš, manj ga ostane. Vsa priznanja so zelo subjektivna, kot je že bilo rečeno, istočasno so seveda tudi droben znak samovšečnosti, napuha. Če priznanje sprejmeš, si malo samovšečen, če ga ne, te označijo, da si še bolj. Tako da izbereš manjšo škodo in je vse v redu."

Mina Markovič, najuspešnejša športna plezalka leta 2015, sicer najuspešnejša slovenska športna plezalka že šesto leto zapored: "Zadnja sezona je bila res zelo uspešna in takšne podelitve so priložnost, da se vsi zberemo in pogledamo, kaj se je dogajalo preteklo leto. Prejšnja sezona je bila res ena od sezon, v kateri sem se ogromno naučila, hkrati pa pokazala vrhunsko formo čez vse leto, kar mi osebno res veliko pomeni."

Domen Škofic, najuspešnejši športni plezalec leta 2015, z lanskim premorom že tretjič prejemnik tega priznanja: "Vesel sem tega priznanja, ker je v Sloveniji veliko športnih plezalcev, ki plezajo na visoki ravni, in je težko priti do naslova najuspešnejšega. Seveda sem zadovoljen s sezono, upam, da bo tudi v prihodnje šlo tako, da bom vsako leto dosegel majčkeno več."

Janez Svoljšak, najuspešnejši ledni plezalec leta 2015: "Upam, da bo tudi s tem priznanjem in drugimi uspehi ledno plezanje pridobilo na prepoznavnosti in da se bo s tem še kdo navdušil za ta šport in mi morda delal družbo na mednarodnih tekmovanjih."

Nejc Kuhar, najuspešnejši turni smučar leta 2015: "Priznanje mi pomeni predvsem to, da smo turni smučarji opaženi s strani naše krovne organizacije, in je spodbuda za naprej. Resda nimamo uspehov kot športni plezalci, je pa lepo, da se spomnijo tudi na nas."

Vir vsega: PZS.si 

Ocene sezone 2015 komisij PZS: za alpinizem, športno plezanje in gorske športe >>>

 28.01.2016 21.30
PZS: Sporočilo za medije (PDF)

Priznanja so prejeli: Peter Podgornik (priznanje za življenjsko delo na področju alpinizma), Anastasija Davidova (najuspešnejša alpinistka), Urban Novak in Marko Prezelj (najuspešnejša alpinista), Mina Markovič (najuspešnejša športna plezalka), Domen Škofic (najuspešnejši športni plezalec), Janez Svoljšak (najuspešnejši ledni plezalec) in Nejc Kuhar (najuspešnejši turni smučar).
Brošura (PDF 6,5 MB): Podelitev priznanj 


Obrazložitve

Komisijo za izbor najuspešnejših alpinistov so sestavljali: Andrej Štremfelj, Matej Kladnik, Milan Romih, Tadej Debevec, Tina Di Batista, Tomaž Jakofčič, Tone Škarja, Urban Ažman, Miha Habjan in Peter Bajec.

Najuspešnejša alpinista: Marko Prezelj in Urban Novak
Mednarodna odprava štirih mož, izkušenih Marka Prezlja in Manuja Pellissierja ter mladih Haydna Kennedyja in Urbana Novaka, je pod Novakovim vodstvom jeseni 2015 v vzhodnem delu gorovja Kašmir v Indiji preplezala prvenstveno smer na impozantno, 6173 metrov visoko goro Cerro Kishtwar. Štiridnevni vzpon v vzhodni steni je dodobra preizkusil njihove moči, zato so smer z imenom Light before wisdom ocenili z oceno ED+, povišano najvišjo stopnjo francoske ocenjevalne lestvice. Vzpon zelo verjetno sodi med najboljše alpinistične vzpone na svetu v letu 2015, zato je tudi močno odmeval v mednarodni alpinistični javnosti.

Najuspešnejša alpinistka: Anastazija Davidova - Nastja je novo uspešno alpinistično leto kronala z odličnimi vzponi na dveh odpravah, kjer je plezala predvsem v navezi z Maticem Joštom. V Patagoniji je bil njen glavni cilj Aguja Saint Exupery, sledi pa je s tremi prvenstvenimi vzponi pustila v pogorju Raru v indijski Himalaji. Dodatno težo vzponom daje slog: raziskovanje skoraj povsem nedotaknjenih gora in plezanje njihovih strmih sten.

Najperspektivnejši alpinist: Matevž Mrak
Za njim je imenitno leto 2015, ko je dobro plezal tako pozimi kot poleti. Izstopajo predvsem zimski vzponi na uvodu sezone (druga zimska ponovitev Sveče v Travniku) in pa zaključek leta z ekspresnim vzponom čez Helbo in Čopov steber na vrh Triglava. Poleti je Matevž s sovrstniki plezal tudi v pogorju Mont Blanca, kjer izstopa vzpon čez Centralni Frenejski steber, in opravil prvo prosto ponovitev Spominčice v Triglavu.

Nagrada za življenjsko delo na področju alpinizma:
Peter Podgornik
obrazložitev že predčasno objavljena.

Priznanje za posebne dosežke v alpinizmu: Trojica Luka Lindič, Luka Krajnc in Tadej Krišelj je letos skupaj plezala v Patagoniji, kjer so uspeli v zanimivem grebenskem prečenju vrhov Adela z zaključkom po smeri Ragni na Cerro Torre. Naveza Krajnc-Krišelj je pred tem v Patagoniji uspela še s prvenstveno smerjo Blockbuster v zahodni steni Mojon Roja, Krajnc in Lindič sta poleti dodala prvenstveno smer v južnem stebru severnega vrha Biacherahi v pakistanskem Karakorumu, Lindič pa je v sezoni treh odprav na Aljaski v navezi z Alešem Česnom preplezal še Francosko smer na Mount Hunter.

Najuspešnejši v športnem plezanju 2015

Naša najuspešnejša plezalka Mina Markovič v tekmovalnem plezanju že nekaj let zapored kroji sam vrh svetovnega ženskega plezanja. Začetek sezone v težavnosti je začela z zlato kolajno in naslovom evropske prvakinje. Potem je na tekmah svetovnega pokala še trikrat zmagala in enkrat osvojila drugo mesto. Vse skupaj ji je ob koncu sezone prineslo še tretjo zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. V domačem prvenstvu je še šestič zapored postala državna prvakinja in ob koncu leta je kot prva Slovenka uspela v smeri z oceno 9a.

Najuspešnejši športni plezalec: Domen Škofic
Za njim je najboljša sezona doslej, saj je dosegel tisto, kar je že nekaj časa viselo v zraku. Na tekmah svetovnega pokala v težavnosti je trikrat stal na odru za zmagovalce, piko na i pa je postavil s svojo prvo zmago na tekmi v belgijskem Puursu. Malo mu je manjkalo za osvojitev medalje v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, jo je pa dobil v skupnem seštevku kombinacije. V domačem prvenstvu je še četrtič zapored postal državni prvak in ob koncu sezone nanizal vrsto odličnih vzponov v naravnih plezališčih.

Priznanje trenerju:
Roman Krajnik, trener Mine Markovič in Domna Škofica, najuspešnejših športnih plezalcev leta 2015 in tudi trener državne članske reprezentance.

Gorazd Hren, trener Janje Garnbret, ki je kot članica državne članske reprezentance v letošnji sezoni dosegla zares vrhunske rezultate.

Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih
Janja Garnbret: Na prvi tekmi v članski konkurenci je bila s srebrno kolajno na evropskem prvenstvu v težavnosti največje presenečenje. Kasneje v sezoni je še dvakrat stala na zmagovalnih stopničkah svetovnega pokala. Za povrh vsega je osvojila še naslov svetovne in evropske mladinske prvakinje tako v težavnosti kot tudi v balvanih.
Katja Kadič za finale in končno šesto mesto na tekmi svetovnega pokala v balvanih v Münchnu.

Tjaša Kalan: Za njo je najboljša sezona doslej. Dvakrat se je uvrstila v finale svetovnega pokala v težavnosti v Stavangerju in Imstu.
Urban Primožič za finale na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Imstu.

Priznanja perspektivnim za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu
Mia Krampl (AO PD Kranj) za naslov mladinske evropske prvakinje v težavnosti v kategoriji starejših deklic in za srebrno kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu v težavnosti v kategoriji starejših deklic.
Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) za bronasto kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu v balvanih v kategoriji starejših deklic.
Anže Peharc (AO PD Kranj) za srebrno kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v balvanih v kategoriji mladincev in za bronasto kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu v balvanih v kategoriji mladincev.

Najuspešnejši v gorskih športih 2015

Janez Svoljšak je vsestranski plezalec in alpinist, obenem pa tudi naš trenutno najuspešnejši tekmovalec v lednem plezanju. Zmagovalec slovensko-hrvaškega pokala, državni prvak, zmagovalec odprtega avstrijskega prvenstva, 3. mesto na mednarodnem tekmovanju v Bratislavi, na tekmah svetovnega pokala sta izstopajoče uvrstitve: 9. mesto v Bozemanu v ZDA, 8. mesto na tekmi v Koreji, na svetovnem prvenstvu v italijanskem Rabensteinu pa je osvojil 13. mesto.

Nejc Kuhar je odličen tekmovalec tako v turnem smučanju kot tudi v gorskem teku. Je večkratni zmagovalec državnega pokala in državnih prvenstev v različnih kategorijah turnega smučanja. V pretekli sezoni je na svetovnem prvenstvu v švicarskem Verbierju na tekmi v vzponu osvojil 11. mesto, v posamični tekmi pa 15. mesto. Zmagal je na odprtem prvenstvu Avstrije, doma pa je postal državni prvak tako posamično kot tudi na tekmi v vzponu.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti