Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plezanje

AO Kamnik - Primož Lavrič: ... v zahodni steni Planjave / Včeraj je bil en tak zanimiv dan ...


Z Borisom sva se z Jermance odpravila s ciljem preplezati SZ greben Planjave.
Na Kamniškem sedlu sva se srečala s Francijem in Ladotom, ki sta imela podoben cilj. Ko smo nato skupaj prišli pod steno, sem opazil, da zgleda lepo zalita smer Y in pa Poševna zajeda. Ker je vstop v omenjeni smeri le malo stran od vstopa v greben, sva se odločila da greva vsaj pogledat tja, preden nadaljujeva na greben.
Ko sva prispela pod vstop Poševne zajede, ni bilo nobenega dvoma več. Ostaneva tukaj. Razmere v Poševni zajedi so bile idealne, celo sva preplezala nenavezana.
Ker je izstop iz smeri zelo blizu desne izstopne variante smeri Y, sva se začela spuščati po tej smeri. Tudi tu se nama je samo smejalo. Nenavezana sva Y odplezala navzdol.

Na izhodišču naju je ujela kratka snežna ploha zato sva se odločila, da jo mahneva nazaj proti koči. Po kratkem postanku v koči se je vreme umirilo in namen je bil preplezati še Zgornji steber v Brani. Pogled na precej suho steno in pa že eno navezo v smeri naju je od tega odvrnil in ponovno sva se podala proti Planjavi. Tokrat v smer Svetelove.
Vstop in kamin sta od spodaj zgledala v redu zato se odločiva, da se spraviva še v to smer. No v nadaljevanju naju je smer pošteno namučila. Kmalu nad kaminom je bilo konec z dobrimi razmerami že od vsega začetka pa je stvar dodatno začinil močan veter, ki je bil najin spremljevalec skozi celo smer. Plošče v sredini smeri so me pošteno zaposlile, snega je bilo ravno toliko, da je bil v napoto, žal nič uporabnega. Precej težav je bilo tudi z nameščanjem varovanja. Raztežaj preko zadnje plošče je bil prav tako zelo naporen.
Z vrha smeri sva se nato enkrat spustila po vrvi in prečila proti izstopu smeri Y in po njej še enkrat sestopila.
Pester dan je bil.

25.01.2016
Plezanje v zahodni steni Planjave 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti