Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 29.12.15

Primorski dnevnik: Spominski pohod na Javornik; Medvedjak; Spominski pohod na Dražgoše

Spominski pohod na Javornik

Pred kratkim je potekal 37. pohod na Javornik v spomin na sedeminštirideset borcev Gradnikove brigade, ki so 23. decembra 1943 padli v boju z okupatorjem na tem območju. Tudi člani SPDT so se pohoda udeležili. Deset se jih je z avtomobilom in društvenim kombijem peljalo do Šajsne Rami nad črnim Vrhom. V lepem sončnem jutru so se po položni stezi napotili proti vrhu Javornika, Ker je sam vrh poraščen, stoji tam lesen stolp s katerega sega krasen razgled praktično na vso Slovenijo, od Tržaškega zaliva mimo furlanske nižine in Matajurja pa do Krna in Triglava preko Karavank in Kamniško Savinjskih Alp naprej do Zasavskega hribovja pa do snežnika in spet proti Jadranu. Po krajšem postanku na vrhu so se planinci spustili do Pirnatove koče kjer je kar mrgolelo planincev, ki se vsako leto in ob vsakem vremenu udeležujejo pohoda.Tu so se skupini pridružili še trije člani, ki so do koče prišli po drugi smeri. Po krajši proslavi, katero je popestril domači pevski zbor, so se planinci napotili proti Podkraju, kjer se je pohod »zaključil«. Seveda je sledilo še pozno kosilo in povratek v Trst.

Medvedjak

Prisrčno novoletno voščilo, ki si ga med prijatelji izrečeš na doseženem vrhu, je za planinca najlepše voščilo in dobra popotnica za novo sezono. Odborniki Slovenskega planinskega društva Trst so si pred več kot petindvajsetimi leti zamislili lahek, vsem dosegljiv novoletni pohod in si za cilj izbrali Medvedjak. Pobuda je takoj doživela velik uspeh in je postala prava stalnica v društvenem delovanju. Ob vsakem vremenu se od tedaj na ta dan planinci, in njihovi prijatelji podajo na ta bližnji, nezahtevni, vendar prijeten in razgleden vrh, da bi primemo pozdravili prihod novega leta. Osvajali so ga že v dežju, v megli in strupenem mrazu, v snegu pa tudi v prijetnem, sončnem Vremenu. 
Društvo se tudi letos ne bo izneverilo tradiciji. Pohodniki se bodo zbrali v petek, 1. januarja 2016, ob 14. uri na Poklonu pri restavraciji Furlan na Repentabru, od tod se bodo skupaj podali proti vrhu Medvedjaka, kjer si bodo voščili in nazdravili novemu letu.

Spominski pohod na Dražgoše

Prihodnjega, 10. januarja, bo tradicionalni pohod v Dražgoše. SPDT v sodelovanju s PD Nova Gorica se bo pohoda udeležilo iz Soteske. Za pohod se je treba iz organizacijskih razlogov nujno prijaviti na tel. štev. 3384913458 (Franc). Naj spomnimo, da je pohod naporen. Podrobnejše informacije bomo objavili v naslednji rubriki. 
 

 

 29.12.2015

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti