Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Decembrska idila

AO Cerkno - Rado Lapanja: Idejo za to novo smer je dal Jože, je pa res, da sem za to linijo tudi sam vedel. Dodane prave fotografije

Tako sva znova združila moči in v tej netipični zimi splezala smer, ki povsem poteka po izrazitem razu, desno od Grape nad grantarsko poseko. Raz odlično vidiš s poti, ko sestopaš z Rodice, kar se lepo vidi na Jožetovi fotografiji, ki jo dodajam.

Torej, kot sem že omenil, vstopiš v Grapo nad grantarsko poseko, se po njej dvigneš dobrih 200 višinskih metrov in na višini 1620 metrov zaviješ desno. Orijentirna točka je značilen stolp (žandar).
Pod njim uloviš gamsjo stečino, ki te popelje desno prek širše grape do trikotne stene, ki od spodaj omejuje raz, v katerega smo namenjeni. Nanj lahko vstopiš z leve strani ali direkt prek trikotne stene. Midva sva nadaljevala naprej in vstopila z desne strani, kar je tudi najbolj logično, saj je začetek raza globoko doli v gozdu, do tu je pa ves poraščen z ruševjem. Na mestu vstopa, pa se že večino otrese poraščenosti.
Plezanje po njem je takšno kot se spodobi za primorske stene, vsega po malem. Ključ smeri je nekje na sredini raza, ko nam zapre pot navpičen stolp, visok slab raztežaj. Lepa poč (IV+), ki poteka dobesedno po razu, ti odpre pot (ostal klin) naprej in kmalu te čaka še siten prestop s stolpa na greben, ki te pripelje pod zahodno steno Novega vrha.
Plezamo naravnost prek plat in po dveh raztežajih že stopamo po vršnjem delu. Spremljalo je naju, za ta čas zelo toplo vreme, jasno nebo, lepi razgledi in če dodam še lepo plezanje, lahko temu rečemo, prava decembrska idila.

Novi vrh, zahodna stenaDecembrska idila (IV+/II-III, 320 m, h),
prva preplezala Radovan Lapanja in Jože Makuc, 28. decembra 2015

  29.12.2015
Decemberska idila,(4+/2-3,320m),Lapanja Radovan-Makuc Jože,zahodna stena Novega vrha,Peči,prvenstvena


Foto:

Registracija: Primorske stene

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti