Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skalaška - Čop

Tine Cuder: Po dveh vzponih nad Vršičem (Košir-Brelih in Tandara-Mandara), je prišel čas za nekaj bolj resnega. Matic Murn je bil pred dnevi v Vratih, nakar me pokliče in ...

... z navdušenjem pove, da je Stena čisto kopna. Zato se za torek zmeniva da poskusiva v Čopu. Vendar mene vročina in boleče grlo prisilita še v dan počitka. Tako se v torek zvečer dobiva Pri Aljažu, se okrepčava in se odpeljeva v Vrata (cesta delno zasnežena).
Prespala sva v zimski sobi in se v sredo, 23. decembra, ob 5h zjutraj odpravila Čopu naproti. Prvoten plan je bil plezanje z vso opremo za bivak, a sva se odločila da poskusiva splezat v enem dnevu.
Po uri dostopa sva pod steno ter v uri na škrbini za stolpom, kjer se žačne plezarija Skalaške smeri. V Skalaški sva prva dva raztežaja varovala, potem pa nenavezana plezala vse do Gorenjskega turnca. Tam sva se okrepčala s pijačo in čokolado. Nenavezana sva nadaljevala po polici do vstopne prečnice v Čopov steber.
V prečnici z oceno V- je bilo nekaj snega, zato je bilo treba malo več previdnosti pri plezanju. Sledili so štirje lažji raztežaji po stebru. Tu se stena postavi pokonci.
Naslednja vrvna dolžina naju je pripeljala v prvo votlino. Nad njo poteka najtežji raztežaj, ki pa je dobro nabit s klini a kljub temu je bilo plezanje kar težavno s težkim nahrbnikom in zimsko opremo. V nadaljevanju še tri vrvne dolžine v okviru V. težavnostne stopnje. Na koncu pa slavna Čopova prečnica, ki se konča z super izpostavljenostjo in pogledom na dolino Vrat. Od tu še lep raztežaj proti levi in bila sva v skrotju Gorenjske smeri.
Sledilo je še sto metrov lahkega plezanja na vrh. Okrepčilo in sestop čez Plemenice na Luknjo in naprej v Vrata, kjer sva bila po štiri urah sestopa. Na lažjih delih sva smer plezala z zimskimi čevlji, strme raztežaje pa s plezalniki.

SKALAŠKA + ČOPOV STEBER: VI+/V-VI; 1000 m, 12 ur

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46101

Novosti