Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

01.12.2015

Trenutno malo vzponov

Snega je v gorah še vedno le za vzorec, kar ne povleče plezalcev v visoke stene. Pleza se največ v plezališčih, drytoola, večraztežajne smeri pa se pleza večinoma le nad Vipavsko dolino in podobnih nižje ležečih navrtanih stenah. Ponekod v gorah so najbolj zagnani smučarji že naredili prve zavoje brez večje škode na smučeh, v strmih stenah pa smo zasledili tri plezalne vzpone.
V ponedeljek, 23. novembra, sta Klemen Gerbec in Matej Arh prečila Zelenjak in se nato povzpela še po SV grebenu (II-III, 150 m) Vrtače. Kljub skromni težavnosti smeri ju je navdušila naklonina in izpostavljenost ter dobre možnosti za zatikanje cepinov. V sredo, 25. novembra, ju je spet povleklo v SV steno tokrat v SV raz (IV+/III-IV, 500 m) Kalške gore. V spodnjem travnatem delu je bilo plezanje sproščeno, v zgornjem manj travnatem pa delikatno z zaključkom po prijetnem grebenu, ki pripelje na vrh. 

►Vrtača in Kalška Gora. Vir: AO Kranj

V Raduhi sta v nedeljo, 29. novembra, plezala Andrej Gradišnik (AK Ravne) in Grega Lačen (AK Črna). Preplezala sta Stanetovo zajedo (IV-/II-III, 165 m).

Stanetova zajeda v Raduhi. Vir: AK Ravne

Tabor Chamonix

Tabor za perspektivne alpiniste v Chamonixu smo že omenjali, sedaj je na voljo še podrobno poročilo. Tabora so se udeležili Klemen Gerbec (AO Kranj), Uroš Grilj (AO Ljubljana-Matica), Domen Košir (AO Železničar), Marjan Kozole (AK Vertikala), Boštjan Tomplak (AO Železničar), Matej Arh (AO Kranj), Andrej Jež (AK Črna), Miha Močnik (AO Železničar), Borut Demšar (Akademski AO) in Nejc Klemenčič (AO Tržič). Tabor sta vodila Nejc Marčič (AO Radovljica) in Peter Bajec (AO Železničar). Plezali so v Mont Blanc du Taculu, Les Droites, Grands Charmozu, Pointe Lachenal in Aiguille du Midi. Razmere v stenah niso bile idealne, zahtevale so tudi nekaj predčasnih sestopov in daljše plezanje kot običajno. Več v poročilu...

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti