Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ob svetovnem dnevu hoje

Prvi pohod v spomin na sokrajana Gregorja Abrama 

Pred šestimi desetletji se je zamaknila meja med conami A in B Svobodnega tržaškega ozemlja z južnih na severna pobočja Miljskih hribov. Povzročilo je demografske spremembe in prekinitev nekaterih tradicionalnih gospodarskih dejavnosti. Zaprto obmejno območje je omogočilo ohranitev izjemne kulturne in naravne dediščine. To so člani Turističnega društva Hrvatini v sodelovanju s krajevno skupnostjo želeli predstaviti sokrajanom in drugim ljubiteljem sprehodov v naravo ob letošnjem svetovnem dnevu hoje. Pohod so poimenovali po Gregorju Abramu iz Premančana, aktivnemu v vodstvenih organih krajevne in italijanske skupnosti, mlademu velikemu ljubitelju gora, ki so nam ga prezgodaj vzele.

Članice in člani TD Hrvatini so pričakali pohodnike s čajem in pecivom pri razgledni stari murvi v Kolombanu, foto: Edgardo Maurikoli

Okoli 110 udeležencev se je registriralo v soboto 24. oktobra pred Kulturnim domom v Božičih. Po uvodni predstavitvi namena in trase ter Gregorjevega življenja in dela, ki ga je pripravila Sara Abram in v slovenski jezik prevedel Diego Samsa, je skupina krenila na krožno pot pod vodstvom treh vodičev in v spremstvu dveh redarjev. Najprej so se spustili v Premančan in skozi območje Kave dosegli Spodnji Cerej. Tu je gospa Ljuba Lah poskrbela za meritve krvnega tlaka, na razpolago so bila tudi jabolka kmetije Benčič iz Hrpelj. Pohodniki so se vzpeli skozi Cerej do kaverne v hudourniku Pišolon in spustili do starega kostanja preko novega mostu. Zgradili so ga člani hrvatinskega turističnega in društva upokojencev ob pomoči g. Sfeccija, krajana Milj. Obalno planinsko društvo Koper je zgledno pripravilo pot po kateri so se izletniki vzpeli do stare razgledne murve v Kolombanu. Tu so jih pričakale dobrote domačinov, kot je bilo pecivo pekarne Kljun in Ljubice Živkovič. Ostal je še samo sprehod po varnih pločnikih slemenske ceste do izhodišča, kjer so bili pogoščeni s toplim kosilom. Niso se pozabili ustaviti ob Gregorjevem grobu.
Za uspešno izvedbo prvega pohoda v spomin na Gregorja Abrama so zaslužni še Mizarstvo Ivančič, Restavracija Jasna, Ferlež Sašo s.p. in številni drugi. Organizatorji so bili deležni številnih pohval. Izdelane so pohodniške knjižice tako, da bo pohod postal tradicionalen, z dopolnjeno traso.

 

 Franc Malečkar

 
Skupinska fotografija stotnije pohodnikov, od najmlajših do osemdesetletnika, pred odhodom izpred Kulturnega doma v Božičih, foto: Edgardo Mauri

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave
Značke:
novosti pohod

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti