Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Poti in stranpoti demokracije

PZS/Forum - Pavel Škofic: Demokratični sistemi odločanja so se pojavili, da bi si ljudje zagotovili možnost vplivanja na odločitve povezane z njihovim življenjem. 

... O tem naj bi odločali njihovi predstavniki izvoljeni v predstavniških telesih.

Tudi sistem izbora Komisije za športno plezanje naj bi bil demokratičen. Dejanski rezultat pa je presenetljiv. Tako recimo v trenutnem sestavu Komisije dva predstavnika zastopata enega tekmovalca državnega prvenstva! Klub s petnajst tekmovalci na tekmi državnega prvenstva predstavnika nima?

Športno pleznje si svoj ugled ustvarja z dobrimi pogoji za vadbo svojih članov in z odmevnimi rezultati na tekmovanjih. Funkcionarji posamičnih klubov s svojim pristopom ustvarjajo pogoje za delo in privabljajo športne plezalce v klub. Klub z veliko plezalci torej dela dobro. To ne pomeni, da klub z manjšim številom plezalcev nujno dela slabo. Lahko je recimo na začetku poti, ali pa deluje v okolju z manjšo poulacijo. Kljub vsemu v splošnem lahko trdimo, da ima klub, ki dolgoročno privablja veliko število plezalcev, dobre izkušnje. Na podoben način v splošnem trdimo, da klubi z malo članstva nimajo potrebnih izkušenj za vodenje večjih sistemov.

Če smo mi torej v KŠP izvolili ljudi, ki ne znajo privabiti plezalcev v svojo sredino, smo torej načrtno šli v napačno smer. Ali je to res? Morda pa je smer prava za tiste funkcionarje, ki so te ljudi podprli. Morda so ti funkcionarji od vodstva KŠP dobili kakšne obljube, ki so jih prepričale v tak korak? Ali je možno , da je kdo zaradi lastnih koristi pripravljen žrtvovati pravice članov? Na to naj si odgovor najde vsak sam. V zadnjih nekaj letih je udeležba na državnem prvenstvu padla za več kot četrtino, medtem ko na drugih tekmah raste. Glede na dejstvo, da KŠP vodijo ljudje, ki so odgnali tekmovalce iz svojih klubov, je taka slika logična in pričakovana.

Dejstvo je torej, da 6 članov KŠP predstavlja približno 12 tekmovalcev državnega prvenstva. Če bi tam sedeli predstavniki najmočnejših klubov, bi predstavljali okrog 65 tekmovalcev. To bi bilo že precej bliže demokraciji. Vsa stvar bi bila tudi precej enostavnejša. Pregled rezultatov po končani sezoni bi že povedal, kateri klubi bodo imeli predstavnike v KŠP v naslednjem letu. Ti ljudje bi se lahko pogovorili o tem, kako lahko KŠP pomaga športnim plezalcem , kako jim pripraviti zanimivejše in privlačnejše tekme za državno prvenstvo ob nižjih stroških, kako jim ne zaračunavati kotizacij za nastopanje na mednarodnih tekmah, ... V takem KŠP bi svojega predstavnika imeli še članski in mladinski reprezentantje. Oni so najbolj zaslužni za rezultate in njim je namenjena večina proračuna. Prav je, da se sliši njihovo mnenje.

Verjamem, da bi ta sistem močno prizadel ljudi, ki so v obdobju po koncu sezone vajeni lobirati med kolegi načelniki za glasove na zboru načelnikov. Prizadeti bi bili tudi tisti, ki so vajeni poslušati blagozvočne obljube (pa čeprav prazne). Vsi bi bili prikrajšani za medsebojna obtoževanja, laži in čar predvolilnih ter volilnih spletk. Mislim pa, da bi se bilo vredno vsem tem užitkom kljub vsemu odpovedati v korist športnega plezanja in športnih plezalcev.

Bi pa predlagani sistem ponudil nove izzive. 40% točk za oceno kluba bi prinesle zbrane točke na DP, 30% evropski pokal in 30% svetovni pokal. Ljudje z željo po delovanju v KŠP bi torej morali vse sile vložiti v ustvarjanje teh rezultatov. Zagotoviti bi bilo treba dobro vzdušje v društvu, dobre strokovne kadre, zadosti prostovoljcev in dobre pogoje za trening. To je sicer težje od dajanja praznih obljub, je pa zanesljivo precej bolj koristno. Predvolilni boj bi namesto meseca ali dveh potekal neprestano, največjo korist pa bi imeli plezalci. Kdor bi se zameril plezalcem, bi ostal brez možnosti, da pride v KŠP. To je prava demokracija.

Pavel Škofic

 23.11.2015 13.11

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti