Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Matterhorn

AO Železničar - Miha Močnik: Ideja o Matterhornu in Schmidovi smeri je trajala že kako leto a vedno je prišlo kaj vmes.

Tako da smo se zelo nahitro zbrali Žile, Kruh, Dalenjc in jst. V četrtek po šihtu jo mahnemo proti Taschu, od koder se z vlakcem odpelješ v Zermatt.
V petek zjutraj še enkrat pregledamo opremo in jo mahnemo v Zermatt. Ker je bila gondola zaprta zaradi servisnih zadev nas je čakal šest urni dostop iz doline do koče Hornlihütte. Hrib se ti že takoj iz vasi pokaže in se ne skrije več. Dostop do koče Swarzsee poteka skozi macesnove gozdičke in hitro mine. Od tu naprej se je pa malo vleklo. Zimska soba na Hornlihütte je bomba. Novi jogiji, radiator in elektrika.

V soboto okoli tretje zapustimo bivak in "avantura" se začne.
Plan je bil v enem dnevu preplezati smer in se spustiti do bivaka Solvay. Spodnji lažji del z nekaj sitnimi mix mesti preplezamo nenavezani in ob zori smo na rampi. Smer je bila precej suha tako da je bilo plezanje večinoma v mešanem terenu.
Z Žiletom tekoče nadaljujeva proti vrhu a naju noč ulovi na vršnem grebenu. Na vrhu sva ob 20. uri. Na grebenu močan veter, ki piha že celi dan še bolj pride do izraza in na momente je treba po vseh štirih.
Bregar in Kruh sta prišla nad slap in prečila po polici v desno, a naprej ni bilo sledi in v noči nista našla poti naprej, zato sta tam bivakirala.

Z Žiletom začneva ponoči sestopat proti bivaku. Neskončno abzajlov, megla in močan veter so trajali do jutranjih ur ko sva se odločila, da bivakirava in počakava dan, ker sva zgrešila greben.

Ko se je pokazal dan sta Bregar in Kruh nadaljevala do vrha in bila na vrhu okoli 13. ure. Na sestopu sta imela precej težav z zatikanjem vrvi, ki jo je veter premetaval med skale. En pramen sta morala odrezati. Sestopita v jutranjih urah do zimske sobe.
Midva pa sva nadaljevala sestop po Hornliju in ob enajstih sva bila nazaj v zimski sobi.Do doline še slabi dve uri hoje in vožnja z gondolo. Z Žiletom sva lovila zadnje gondole v nedeljo, Kruh in Bregar pa sta prišla s prvo naslednji dan.

Res grande tura je bila to!

22.11.2015 10:18

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti