Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gringo Esquiador

Kinemax, Gorica (IT): Video projekcija Goričana Enrica Mosettija - Vznemirljivi, samotni smučarski spusti z andskih šestisočakov v petek, 27. novembra ob 18.30

Junija je Mosetti zapustil domače gore, ki so se do takrat že otresle snega, kateremu je sledil na južno poloblo, v perujske Ande. Odprava je bila majhna: on sam, mali šotor in smuči.
Po nastanitvi v Huarazu je začel s spoznavanjem andskih gora in snežnih razmer. Da bi se pripravil na glavne cilje odprave je smučal z nekaj pettisočakov. Eden od velikih ciljev odprave je bil vrh Artesonraju (6025 m), ki ga zelo redki poznajo po imenu, čeprav so ga mnogi že videli v kinodvoranah, saj je to gora, ki je model za blagovno znamko filmske produkcijske hiše Paramount. To je gora idealnih oblik, pravi trikotnik, ki uresničuje sanje in želje vseh ljubiteljev snežnih strmin, pravi tobogan snega in ledu. Kljub temu, da spada med zelo zaželjene cilje alpinističnih smučarjev ima zelo malo ponovitev.
Prvemu spustu, ki ga je leta 1978 opravil Patrck Vallencat je sledilo do leta 2003 še pet ali šest ponovitev. Leta 1988 so to steno presmučali trije slovenski alpinistični smučarji – Andrej Terčelj, Borut Črnivec in Dejan Ogrinec.

Ker so bile v zadnjih desetih letih v steni vedno slabe razmere, je ni v tem obdobju nihče presmučal (Mosetti je tretji Italijan, ki mu je uspel spust po tej steni). Gre za tisoč metrski spust s stalnim naklonom med 50-55° in najbolj strmim odsekom prav pod vrhom, kjer doseže 60°.
Osemurnemu solo vzponu je sledil spust, ki je trajal le nekaj minut.

Ta uspeh ni potešil njegove strasti in zato se je po nekaj dneh počitka v Huarazu odločil, da se bo pomeril še na drugi gori. Premaknil se je pod Tocllaraju (6034 m), ki je pomenil še večji izziv. Z njegovega vrha sta do takrat spustila samo dva: francoski mojster snowboarda Marco Siffredi in nek Američan na smučeh.
Samotnemu nočnemu vzponu je po sončnem vzhodu, ki je osvetlil in nekoliko segrel steno, sledil spust na meji mogočega. Napetost, pozornost, adrenalin, slikovito smučanje s čudovitimi prehodi in na koncu izjemno veselje.

Vse zapisano je mladi goriški gorski vodnik skušal prikazati tudi v filmu “Gringo Esquiador”, ki ga je sam posnel in ga bo prikazal v Gorici ta petek 27. novembra, ob 18.30 v dvorani 2 v Kinemaxu – vstop prost.

Predstavitev filma in srečanje z avtorjem je priredila goriška sekcija Club Alpino Italiano.
Številnim pohvalam prijateljev in gorniških navdušencev se pridružujejo tudi čestitke dveh svetovnih avtoritet v tem športu, kot sta Toni Valeruz ter fotograf, pustolovec in gorski vodnik Kristoffern Erikson.

Enrico Mosetti, letnik 1989, prihaja iz gorniške družine, v hribe zahaja že od otroštva, smučati je začel pri starosti treh let. Poletnim gorskim turam je sledila šola smučanja in kasneje alpinistična šola. Tako se je navdušil za turno in ekstremno/alpinistično smučanje. Ta strast je kmalu postala njegov način življenja in zato se je odločil, da bo postala tudi njegov poklic. Lani je zaključil izpite za gorskega vodnika (je najmlajši gorski vodnik v deželi Furlaniji-Julijski krajini). Medtem je preplezal številne zahtevne smeri v skali, snegu, ledu in opravil še več zahtevnih alpinističnih smučarskih spustov.

PS: Mosettijev članek je v slovenščino prevedel Marko Humar, za objavo ga je na prošnjo avtorja priredil Peter Podgornik.

3 komentarjev na članku "Gringo Esquiador"

Peter Podgornik,

Jaka, najlepša hvala za izčrpen pregled aktivnosti alpinističnih smučarjev in deskarjev v strminah omenjenih gora.

Bom posredoval tudi Mosettiju za njegov arhiv.


Jaka Ortar,

Samo dopolnim podatke o slovenskem smučanju po JV steni Artesonraju:

- julija 1993 je z rame 200 m pod vrhom smučala Katarina Trontelj

- 13.7.2003 so steno predeskali Gregor Hvala, Črtomir Rebršak in Primož Kogovšek

- 20.6.2006 jo je presmučal Jernej Gračner (AO Celje)

Ocena te smeri je res "top", 5.5, E4, 800 m, torej JV stena Artesonraju (6025 m). Verjetno so vsi doslej začeli smučati 20 m pod vrhom tako kot Enrico (pod navpičnim serakom)?

Tocllaraju - gre za zahodno steno, 750 m. "Nek Američan" je bil 11.5.2005 Jamie Laidlaw (njegov nastop na TED: http://tedxtalks.ted.com/video/Failure-In-The-Mountains-Jamie). Po navedenem naklonu še bolj strma od JV stene Artesonraju, 55-60, mesto 64 stopinj!

Če prav razumem, je večkrat smučan lažji SZ greben Tocllaraju, ki ga je posnel Davo Karničar junija 2014: https://www.youtube.com/watch?v=aMg5woKSCZQ

Junija 2002 sta tam smučala Iztok Cukjati in Matic Meglič (z 2 spustoma po vrvi, ocena IV, S4).

Junija 2005 sta tam smučala Andrej Mesner in Uroš Cerar (začela sta 60 m pod vrhom).


Borut Črnivec,

Artesonraju se precej spreminja. Leta 1988 se je lepo smučalo prav z vrha. Povprečen naklon na celotni višini smo izmerili na 52 stopinj, na najbolj strmem odseku pod vrhom pa zanimivih 55.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti