Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 19.11.15

Primorski dnevnik: Podvig slovenskih alpinistov na območju indijske Himalaje ob tromeji,...

Podvig slovenskih alpinistov na območju indijske Himalaje ob tromeji

Slovenska, alpinista Urban Novak in Marko Prezelj, člana alpinističnega odseka Planinskega društva Kamnik, sta bila del mednarodne alpinistične odprave, ki je kot prva preplezala vzhodno steno Cerro Kištvarja (6173 m), markantnega vrha v indijskem Kašmirju. Izjemno zahtevno smer so poimenovali Light before wisdom/Svetloba pred modrostjo. Vrh je zaradi svoje podobnosti, ošiljene oblike, dobil ime po bolj znanem Cerro Torreju v Patagoniji na meji med Argentino in Čilom. Tehnično izjemno zahteven vzpon, ki so ga ocenili z ED+ (extremement difficile superieur oziroma izjemno zahtevno), kar je povišana najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice, je nov vrhunski alpinistični dosežek v Himalaji. V štiričlanski odpravi sta bila k Američan Hayden Kennedy in Francoz Manu Pellissier. Velik podvig pa jim je uspel oktobra. Alpinisti so v precej spremenljivem vremenu in zahtevnih razmerah v alpskem slogu preplezali dve novi smeri, ob tem še zahtevno smer po južnem grebenu na Chomochior (6278 m). Gre za območje indijske Himalaje ob tromeji s Pakistanom in Kitajsko, ki je bilo za tujce vnovič odprto šele pred nekaj leti.
»Prvinsko okolje, spremenljivo vreme, zahtevne razmere in pestre osebnostne lastnosti članov odprave so bili prava zmes za intenzivno doživeto izkušnjo. Izmed vseh naštetih faktorjev bi izpostavil prav naše osebnosti, ki so se kljub različni starosti, življenjskim navadam in okolju, kjer živimo, odlično dopolnjevale. Prav zaradi pozitivnega vzdušja med bivanjem in plezanjem v indijskih hribih, so bili trenutki negotovosti in neudobja zgolj izzivi, ki smo jih z veseljem, radovednostjo, prijateljstvom in tovarištvom uspešno presegli,« je dejal vodja odprave Novak.
Prezelj je lani skupaj z Alešem Česnom in Luko Lindičem plezal v severni steni Hagšuja, vzpon je slovenskemu trojčku prinesel letošnjega zlatega cepina, najvišje mednarodno alpinistično priznanje. Prezelj je kot edini alpinist trikrat prejel nagrado zlati cepin, pred tem še v letih 1992 in 2007; leta 1992 za prvenstveno smer v severni steni gore Kangčendzenga (8476 m) s Štremfljem v alpskem slogu, leta 2007 pa za prvenstveni vzpon na severozahodni greben gore Čomolhari z Borisom Lorenčičem.

Geološko-hidrološki pohod

Nedeljski pohod SPDT-ja po zanimivem, tudi za domačine malo poznanem območju na stičišču med kraškim svetom in naplavinami soške ravnice, je privabil v Štivan lepo število pohodnikov. Paolo Sossi, odličen poznavalec Krasa in njegovih hidroloških posebnosti, je že na četrtkovem predavanju izčrpno osvetlil značilnosti in posebnosti območja, ki ga je izbral za letošnji geološki pohod. Pred štartom je zbranim še na kratko obrazložil traso in kolona pohodnikov se je podala od zbirnega mesta v Štivanu, tik nad izviri Timave, proti južnemu predelu Moščenic, do bogatega izvira, ki nikoli ne presahne. Tu privrejo na površje v glavnem vode, ki se nabirajo na kraški planoti s pronicanjem deževnice. V nadaljevanju poti so pohodniki na skalovju ob poljski poti opazovali fosilne ostanke krednih školjk. Pot jih je nato pripeljala do danes sicer opuščenega vodnega zajetja na severnem predelu Moščenic. V teh izvirih prevladujejo vode iz soškega naravnega bazena, ki pronicajo v Goriški Kras. Ob visokem vodostaju pa lahko pride tudi do mešanja voda različnega izvora. Omenjeno zajetje je še do pred nekaj leti napajalo Trst s pitno vodo. Skupina je nato krenila proti Sabljiškemu jezeru oziroma močvirju ter ob njegovem robu opazovala kraške poži¬ralnike in izvire. Pohod so nadaljevali mimo Pre- losnega jezera ter se vzpeli do Jamelj. Spotoma so si v bližnji dolini ogledali še obnovljeni vodnjak Bared, kjer so nekoč domačini zajemali vodo in napajali živino.
Ob zaključku pohoda so se udeleženci razhajali z mešanimi občutki. Na eni strani izredno navdušeni, da so ob tako izčrpni razlagi poznavalca geoloških in hidroloških pojavov in ljubitelja narave odkrivali neslutene zanimivosti. Na drugi strani pa zaprepaščeni ob ugotovitvi, da je na tako majhnem in na tako ranljivem področju strnjenih toliko nevarnih struktur kot so naftovod, plinovod, daljnovod, avtocesta itd., ob katerih se načrtujejo še novi, še bolj drastični posegi v naravo. Za uspeh izleta gre posebna zahvala gospodu Paolu Sossiju.

Spominski pohod na Volnik

Slovensko planinsko društvo Trst organizira v soboto, 21. novembra 2015, tradicionalni spominski pohod na Volnik nad Repničem. Ob tej priliki se bomo spomnili na prerano preminulega prijatelja, dolgoletnega člana in odbornika Marija Miliča, kateremu je društvo leta 1996 na vrhu Volnika odkrilo kamnito obeležje. Zbirališče v Zagradcu ob 14. uri. SPDT vabi svoje člane in prijatelje, da se udeležijo prijetnega jesenskega pohoda.

Predavanje

V sredo, 25. novembra, bo gost Slovenskega planinskega društva Trst časnikar in zgodovinar Nicolo Giraldi, avtor posebnega podviga, ki ga je opisal v knjigi La Grande guerra a piedi. Od Londona do Trsta preko fronte prve svetovne vojne. Za nenavadno potovanje ga je spodbudila predvsem ljubezen do zgodovine in raziskovanj, pa tudi fronta, ki je pred sto leti terjala ogromno mladih življenj. Čeprav je potoval, oziroma pešačil sam, na poti ni občutil samote, saj se je stalno pogovarjal s pradedom, avstroogrskim vojakom na ruski fronti. Z gostom se bo pogovarjal Gregor Žnidarčič.
Predavanje bo v dvorani Kulturnega društva Barkovlje, Ul. Bonafata 6.

 Izlet v neznano

V decembru organizira Slovensko planinsko društvo Trst že vrsto let avtobusni izlet s prihitim ciljem Pohodniški del izleta ob tej priložnosti ni zahteven, namenjen je spoznavanju planinsko in kulturno zanimivih krajev, ki pa ne sodijo med najobičajnejše planinske cilje. Pomembno vlogo pri obogatitvi izleta ima tudi prijateljsko druženje.
Letošnji »Izlet v neznano« bo v nedeljo, 6. decembra. Avtobus bo odpeljal iz Oberdankovega trga ob 8.30 uri, oziroma ob 8.45 iz Bazovice, pri Kalu. Vpisovanje do vključno ponedeljka, 30. novembra. Za prijavo pokličite na telefonski številki 040 413025 (Marinka) ali 040220155 (Livio).

Planinski vestnik

Slovensko planinsko društvo Trst obvešča člane in naročnike Planinskega vestnika, da bo s prihodnjim letom (2016), mesečnik, posvečen ljubiteljem gora, na razpolago v Knjižnem sedišču TS360, Oberdankov trg 7. Stare in nove naročnike prosimo, da v čim krajšem času potrdijo staro ali vpišejo novo naročnino,
 

 

 19.11.2015
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti