Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Davčne blagajne

PZS - Manca Čujež: ... na posvet v Kranju pritegnile množico predstavnikov PD

Tretji jesenski posvet za vodstva planinskih društev je v četrtek, 17. novembra, v prostore Mestne občine Kranj privabil več kot pol stotnije udeležencev, ki so z zanimanjem prisluhnili aktualnim in informativnim vsebinam. Največ zanimanja so tudi tokrat vzbudile novosti, ki jih bo v delovanje društev prinesel zakon o davčnem potrjevanju računov.

Na posvetu v Kranju se je zbralo kar 66 predstavnikov planinskih in plezalnih društev, večinoma iz MDO PD Gorenjske, Ljubljane in Posočja, posamezni udeleženci so prišli tudi iz MDO PD Zasavja in Notranjske ter Savinjskega MDO PD. Podpredsednik PZS Miro Eržen je po uvodnem pozdravu predstavil rezultate spomladanske ankete za planinska društva in poletne ankete za posameznike ter podal novosti s področja članarine in aktualne informacije o delovanju planinske zveze, ki jih je dopolnila še strokovna sodelavka PZS Saša Sitar.

Nataša Zaletelj Iličič iz zavarovalnice Adriatic Slovenica je predstavila zavarovanja v okviru PZS za člane in planinska društva, pretekle izkušnje in dodatne ugodnosti, ki jih omogočajo članom PZS. Največ zanimanja je bilo za kritje stroškov reševanja v gorah in zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

Kot že na prejšnjih posvetih so tudi v gorenjski prestolnici udeležence najbolj pritegnile novosti s področja finančnega poslovanja, ki jih bo v delovanje društev vnesel zakon o davčnem potrjevanju računov. O njih sta spregovorili predstavnici podjetja Biro Bonus. Marija Tomc Muc je predstavila zakonodajo z računovodsko-finančnega stališča in osvetlila obveznosti društev ob vpeljavi davčnih blagajn, posebnosti, izjeme in praktične primere iz delovanja društev, Zlatka Ilešič je dodala še tehnične podrobnosti o sistemu davčnih blagajn in razložila postopek davčnega potrjevanja.

Iz teorije pa v izvedbo. Samo Hrvatin in Primož Bizjak iz podjetja Microgramm sta udeležencem posveta približala program davčnih blagajn, povezan s sistemom Naveza, kar celo poenostavi nekatere postopke, npr. obračunavanje članarine in aktivacijo zavarovanja. Podala sta navodila, kako se morajo na spremembe pripraviti planinska društva, ter prikazala praktično uporabo opreme, ki omogoča davčno potrjevanje računov.

V živahni debati ob koncu posveta so predavatelji odgovorili na kopico vprašanj udeležencev glede uvedbe davčnih blagajn z 2. januarjem 2016, tako z vidika izvajanja dejavnosti planinskih društev kot upravljanja planinskih koč, ki jih je največ ravno na Gorenjskem. Seveda pa bo ta korenita sprememba šele po začetku izvajanja pokazala vse razsežnosti, ki jih davčne blagajne prinašajo aktivnim v planinskih vrstah.

Vabljeni na katerega od preostalih posvetov z isto tematiko:
Slovenska Bistrica, 19. november ob 16.30, Srednja šola Slovenska Bistrica, Ulica dr. Jožeta Pučnika 21
Velenje, 3. december ob 16.30, sejna soba Mestne občine Velenje, Titov trg 1

Zapisala in fotografirala Manca Čujež  

18.11.2015


Finance/G-L, 02.11.2015: V društvih so obupani
PZS/G-L, 13.11.2015: Na jesenskem posvetu ...


 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti