Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Larisina smer

AO Cerkno: Vrh dlani, južna stena, nad Baško grapo = prvenstvena (IV+/III, 180 m) naveze Rado Lapanja - Tone Črv

Priznam, da nisem vedel za ta neizrazit vrh, prvi sosed Šije (1880 m), v grebenu Rodica - Vogel, ko mi je Tone namignil, da bi se dalo kaj splezat v južni steni.

Velikih pričakovanj nisem imel, zato sem bil prijetno presenečen, ko smo se povzpeli pod steno. Z nama je bila tudi Tonetova soproga, nekdaj perspektivna alpinistka, tokrat pa le v vlogi nosača vrvi. Predvsem v desnem delu stene, so kar spodobne skale in moj GPS je v preplezani smeri  nameril kar 180 metrov  višinske razlike.
Po mojih podatkih je to prva speljana smer v tej gori in mi je kar jasno zakaj je tako. Stena se z vrha grebena skoraj ne vidi, če pa hodiš po planinski poti, pa sploh ne, ker je le-ta speljana severno nekoliko pod grebenom. 
V zadnji številki Planinskega vestnika je ta konec lepo opisan. Južna pobočja so tako domena lovcev, ki imajo tod prvovrstna lovišča. Da je tako, sta dokaz dve lovski koči, ki sta zgrajeni na  razdalji dobrih 15 minut in postavljeni na  idilično planino Prode.
Da pa gora Vrh dlani ni kar tako, pa pove podatek, da ima še eno steno in to v vznožju, visoko dobrih 220 metrov. In zdaj - pozor: Viktor in Suzana Relja sta v tej steni junija 2013 splezala dve smeri (glej njuno internetno stran). Bi bilo zanimivo vedeti kako sta izvedela za ta skriti konec.
Pa še nekaj o smeri. Kot rečeno, sva bila prav zadovoljna, ko sva zaplezala. Sprva imaš v smeri opravka z mešanim svetom, torej kakšen šop trave in splet borovcev, kmalu pa se stena vsega otrese in postavi pokonci tako, da imaš opravka z več kot solidno skalo.
Sestopiš v smeri sedla Vratca in ob prvi priliki zaviješ levo navzdol, tu uloviš slabo vidno lovsko stezo, ki te pod steno zapelje do vstopa in dalje proti planini Prode. Steza je tako dobro speljana, da na njej prav uživaš in kar prehitro si na izhodišču.

Pa še to: iz prve roke vem, da lovci niso najbolj navdušeni, da bi še s kom delili ta enkraten, skriti  konec Baške grape.

Rado Lapanja

19.11.2015


Foto: Tadeja Črv

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti