Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Svetloba pred modrostjo v Himalaji

Večer, Reportaže, ljudje - Tatjana Vrbnjak: Tehnično izjemno zahteven vzpon v vzhodni steni Cerro Kishtwarja je nov vrhunski dosežek slovenskih alpinistov, tokrat v ameriško-francoski družbi

Mednarodna alpinistična odprava Kishtwar 2015, ki so jo sestavljali Slovenca Urban Novak in Marko Prezelj, Američan Hayden Kennedy in Francoz Manu Pellissier, je oktobra preplezala zahtevno vzhodno steno Cerro Kishtwarja (6173 m), vrha v indijskem Kašmirju, ki je zaradi svoje podobnosti dobil ime po bolj znanem Cerro Torreju v Patagoniji. Tehnično izjemno zahteven vzpon, ki so ga ocenili z ED+, kar je povišana najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice, je nov vrhunski alpinistični dosežek v Himalaji, sporočajo iz Planinske zveze Slovenije.
Idejo za vzpon na Cerro Kishtwar je dobil Prezelj na odmevni lanski odpravi, kjer je z Alešem Česnom in Luko Lindičem opravil prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja, ki je bil nagrajen z zlatim cepinom, najvišjim mednarodnim alpinističnim priznanjem. "Alpinistični druščini sem pokazal fotografijo goratega območja z markantno piramidno goro in pripomnil, da je to območje vredno ponovnega obiska. Urbanu je bila ideja všeč in je prišel do mene s pobudo, da bi šla tja skupaj plezat. Glavni cilj je bil očiten, ekipo pa sva omejila na največ štiri ljudi. Urban je povabil Haydna, jaz Manuja. Urban se je odločno lotil birokratskih opravil in organizacije, drugi smo mu pomagali," je izbiro alpinističnega cilja in snovanje odprave opisal Prezelj.

Štiri dni in noči v steni
Odpravo na Kishtwar je podprla tudi Planinska zveza Slovenije, trajala je od 9. septembra do 16. oktobra. Po aklimatizaciji so alpinisti v sveže zasneženo vzhodno steno vstopili 5. oktobra in v njej preživeli štiri dni. Po celodnevnem plezanju in prvem bivakiranju na ozki polici so drugi dan nadaljevali vzpon po strmem in od sonca razmehčanem ledu in v razvejenem sistemu zajed jih je ujela druga noč, ko so v iskanju primernega mesta za bivak plezali do dveh zjutraj. Tretji dan vzpona jih je pripeljal do zahtevnih plošč, prekritih s svežim snegom, in plezanje se je znova raztegnilo pozno v noč. Četrti dan so dosegli vrh in na njem preživeli četrto noč. Sestopili so po južnem pobočju.
Izkušeni alpinisti so prvenstveno 1200 metrov dolgo smer v vzhodni steni Cerro Kishtwarja, ki so jo poimenovali Svetloba pred modrostjo, ocenili z ED+, to je s povišano najvišjo stopnjo francoske šeststopenjske lestvice. "Ujeli smo idealen čas za plezanje, saj stena v spodnjem delu po našem sestopu ni imela več ledu, ki je nam, kljub svoji dvomljivi kakovosti, omogočil uspešen vzpon," je v poročilu zapisal vodja odprave Urban Novak.

Najpomembnejši odnosi v ekipi
"14 dni po prihodu domov, med trenutki, ko se lahko iztrgam iz sveta, ki te po enomesečnem begu v hribe posrka vase, mi najprej pade na misel, kako dobro smo se imeli. Plezanje je bilo vrhunsko, tajming švicarski, prilagodljivost razmeram in okolju kameleonska, okolica prvinska, ljudje preprosti. Vendar odnos, ki smo ga zgradili med seboj v tem mesecu, prekaša vse. Na koncu je to najpomembnejše, saj je prijateljstvo z veseljakom Manujem, mojstrom alpinizma Markom in zaljubljencem v plezanje Haydnom zagotovilo, da se podobna zgodba, kot je bila ta, v prihodnosti lahko ponovi," doda Novak.
Vrhunski alpinist Andrej Štremfelj pa meni: "Odprava je bila zasnovana na trenutno moderen način: majhna skupina - dve navezi, alpski način plezanja, aklimatizacija na primernih sosednjih vrhovih, ki omogočajo še sprotne oglede glavnega cilja, in seveda pametno izbran cilj, ki je dovolj atraktiven in zahteven za visoko raven članov odprave. Tudi izvedba je bila na vrhunski ravni. Glede na poročilo je bila predvsem odločilna izkušenost Marka Prezlja, ki ima s takimi odpravami verjetno največ izkušenj v svetovnem merilu. Prave odločitve v pravem trenutku, takrat ko se v moštvo prikradejo prvi dvomi o pravilnosti odločitev, in seveda visoka tehnična raven plezanja, ki lahko voz tik pod vrhom strmine, ko začne izgubljati moč in hitrost in bi lahko spremenil smer gibanja, potegne še tistih nekaj metrov naprej do vrha. Vzpon je odličen, enako celotna izvedba odprave, in bo zagotovo odmeval v mednarodni alpinistični javnosti. Upam, da navajenost slovenskega občinstva na take vzpone temu doma ne bo zmanjševala vrednosti."

Tatjana Vrbnjak

Fotografija: Prvenstvena smer v vzhodni steni 6173 m visoke gore (Marko Prezelj)

 

Vecer.si 19.11.2015

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti