Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nepopolna zmaga in povabilo na poroko

Večer, Šport - Uroš Gramc: Samokritična Mina Markovič o svojih napakah, tretji zmagi v seštevku svetovnega pokala in plezanju kot olimpijskem športu - z eno nogo

Mina Markovič in Jain Kim zadnjih šest let kraljujeta v športnemu plezanju v disciplini težavnost. V nedeljo je v Kranju Slovenka prekinila dveletni niz Južne Korejke in se z njo v skupnih zmagah v svetovnem pokalu izenačila pri treh. "Odlično, da sva se spet zamenjali," je dejala 27-letna Ptujčanka, ki pa se s tem ni zamerila tekmici. Ravno nasprotno, prejela je povabilo na njeno poroko. "To je bilo res prijetno presenečenje. Imava lep odnos, voščiva si za rojstni dan, zaupava si ob težavah, stojiva si ob strani. Morda se je najina tekma skozi leta preselila tudi na osebno raven, da sva si bližje, kot sem si z drugimi plezalkami," je povedala Markovičeva. Bitka je bila negotova povsem do konca, čeprav je za našo najboljšo plezalko izjemna sezona, ki jo je začela z naslovom evropske prvakinje. V svetovnem pokalu je na sedmih tekmah petkrat stala na stopničkah, od tega štirikrat na najvišji. Štirikrat je tudi že zmagala na Gorenjskem, nazadnje v nedeljo, s četrtega mesta v polfinalu - in to ne s popolno predstavo. "Smer ni bila pretežka, dalo bi se narediti kak gib več in priti višje, morda celo do vrha. V zadnjem delu sem naredila precej napak."

Ne moreš biti tako butast
Kakšno vlogo so odigrali živci, najbrž vam je nekje v podzavesti trkalo, da gre za več kot le še eno tekmo?
"Seveda je bilo v prvem planu plezanje, a ne moreš biti tako butast, da ne veš, za kaj gre. Ne moreš zbrisati vsega tistega, kar se dogaja okoli. Mislim, da so ključno vlogo odigrale izkušnje in mentalna moč."
A nista le s Kimovo delali napak, vse plezalke so prehitro padale v "brezno". Na koncu pa kljub srečnemu razpletu niste bili najboljše volje. Zdaj je najbrž vse pozabljeno?
"Ne, vse, kar sem rekla po tekmi, še zdaj drži. Seveda je lepše, da se je tako izšlo, ampak občutek bi bil boljši, če bi zaključila tako, kot se spodobi. Ko sem padla, sem vedela, da sem naredila tri napake zapovrstjo, čeprav laična javnost tega morda niti ni opazila. Napake so povzročile moj konec, fizična moč mi je še ostala. Nisem dala vsega, v nekem trenutku sem šla prehitro proti vrhu, morala bi si spočiti. Ja, sem precej samokritična, dobro plezanje mi več pomeni."

Janja že kdaj boljša
Koliko vam v kritičnih trenutkih pomaga študij psihologije?
"Zadnja leta sem ga postavila na stranski tir, a ga imam željo končati. Psiholoških metod pa ne apliciram na sebi, izkušnje so tiste, ki odločajo."
Teh še manjka vaši naslednici, komaj 16-letni Janji Garnbret. Korošica je bila suverena do finala, nato pa končala na tretjem mestu, čeprav je tudi to lep uspeh.
"Janja zelo dobro pleza, ima vse - fizično moč, tehniko, stil plezanja - na vrhunski ravni. Telesno je že v svetovnem vrhu, kar je dokazala na vseh treh tekmah, ki se jih je udeležila. A seveda ji še manjkajo izkušnje, mentalna trdnost."
Vas kdaj vpraša za nasvet in ga tudi upošteva?
"Seveda. Dobro sodelujeva, smeri si skupaj ogledava, punca kaj tudi bolje opazi in naredi. Ima vse, kar potrebuje za vrhunsko plezalko, ni več le naš up."
Lahko bi bila naš up za zlato olimpijsko kolajno v Tokiu leta 2020. V Kranju so bili ogledniki …
"... najprej moramo priti tja!"
Bi bil to izziv tudi za vas?
"Daleč je še, predaleč. Najprej počakajmo politiko, potem bomo razmišljali naprej."

Zrela ženska in plezalka
Ampak, Mina, v plezanju do leta 2020 ne bi smel biti problem, takrat boste imeli 32 let.
"Plezanje je tak šport, da lahko v njem uživaš do 90. leta. Sploh v naravnih plezališčih, še marsikaj moram videti in doživeti. Ko končaš tekmovalno pot, se komaj začne. Zame trenutno še ni napočil ta čas, pozimi si vzamem dva do tri tedne, med letom le kak dan, kar je zelo malo v primerjavi s tistimi, ki so 'not' v skalnem plezanju."
A prejšnjo zimo ste v Kataloniji preplezali najtežjo smer v vaši karieri, ocenjeno z 8c+. Je bila to že napoved, da vas čaka izjemna sezona?
"Bilo je v času počitka, ko se priprave še niso začele, bila sem sproščena. To je dokaz, da lahko preplezam še marsikaj."
Lahko primerjate vse tri naslove zmagovalke svetovnega pokala?
"Zadnji je dokaz, da sem bila celo leto zelo dobro telesno pripravljena, da sem dosegla osebnostno in plezalsko zrelost. Kljub zapletom s poškodbo gležnja v najhujši sezoni sem odplezala, kot je treba. V Imstu sem do zmage prišla praktično z eno nogo, tudi v Stavangerju sem bila še poškodovana."
Zdaj lahko greste na zasluženi dopust.
"Če bo vreme v Sloveniji zdržalo, bom skušala čim več časa izkoristiti v skalnatih plezališčih. Za pravi dopust pa bo treba najti čas in destinacijo. Seveda bo tudi ta povezana s plezanjem."

Uroš Gramc

Vecer.si 17.11.2015  

 

 

 

 

 

   
Mina Markovič je dosegla »osebnostno in plezalsko zrelost« (Tit Košir)

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46030

Novosti