Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 12.11.15

Primorski dnevnik: Martinovanje; Predavanje in izlet Kjer iz Krasa priteče voda, ...

Martinovanje

Izredno lepa, sončna, prej septembrska kot novembrska nedelja je privabila v Gropado, na martinovanje Slovenskega planinskega društva Trst, preko 100 planink in planincev, med katerimi so bili tudi prijatelji, člani pobratenega PD Integral iz Ljubljane. Izstopalo je predvsem veliko število mladih družin z otroki, ki so razposajeno stopali po kraških stezah. Malčke, ki še nimajo dovolj vzdržljivosti, pa so starši občasno tudi nosili v nahrbtnikih. Najmlajša pohodnica je bila stara samo 14 mesecev. Pohodniki so se zbrali pri Kulturnem društvu Skala v Gropadi, od koder so se podali po gozdni poti na Goli vrh in po Gropajski gmajni, ki je žarela v jesenskih barvah ruja, mimo stare orleške smodnišnice do nekdanje najpomembnejše tukajšnje prometnice, ki je povezovala Sežano z Bazovico. Po tej poti, ki je kolesarjem zelo priljubljena, so izletniki nadaljevali turo do križišča, kjer se potka odcepi proti Gropadi in prav kmalu prišli do izhodiščne točke.
Ob okusnem kosilu, otroški igri, zvokih harmonike, peki kostanja in prijetnem prijateljskem druženju, je čas hitro mineval. Ko se je zmračilo, so se pohodniki začeli razhajati, odhajali so zadovoljni in obogateni za prijetno doživetje. Posebna zahvala za uspeh letošnjega martinovanja gre neutrudnemu Francu.

Predavanje in izlet Kjer iz Krasa priteče voda

V jesenskem času, ko rastlinje ni več tako bujno in je trava že nekoliko polegla, organizira Slovensko planinsko društvo Trst že vrsto let vodene izlete namenjene spoznavanju in razbiranju geoloških zanimivosti našega kraškega sveta. Tudi letošnji izlet, ki bo v nedeljo, 15. novembra, bo vodil odličen poznavalec Krasa in njegovih posebnosti gospod Paolo Sossi.
Letošnji pohod bo geološko-hidrološkega značaja saj bo posvečen spoznavanju vodnih izvirov, ki se pojavljajo na severozahodnem predelu Krasa, med Štivanom in Jamljami, kjer se kamninski skladi nagnjeno spuščajo v naplavine soške ravnice. Stičišče tako različnih zemeljskih plasti je še posebno zanimivo, ker prav na tem območju privrejo iz skritih zemeljskih globin, izpod matičnega Krasa, vode, ki prihajajo iz različnih naravnih vodnih bazenov. Območje je žal prepredeno s prometnicami in cevovodi, zato je tudi težje dosegljivo. Zanimivo je tudi videti, kako je človeški pohlep na tako majhnem in izredno ranljivem področju zgostil toliko okolju nevarnih struktur.
Izredno zanimivo geološko zgradbo omenjenega okolja in njegovo hidrološko problematiko bo Paolo Sossi osvetlil že na celovečernem predavanju z naslovom Kjer iz Krasa priteče voda.
Predaval bo danes ob 20.30 v razstavni dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, Ul. Ricreatorio 2.
Udeleženci Geološko-hidrološkega pohoda izvirnih vod matičnega Krasa pa se bodo zbrali v nedeljo, 15. novembra, ob 8.30 v Štivanu, na parkirišču po križišču za Gorico in se, pod strokovnim vodstvom gospoda Paola Sossija, podali proti Jamljam. Ekskurzija bo potekala po različnih poteh, ob glavnih prometnicah, makadamskih cestah, kolovozih in poljskih stezah, kar bo omogočalo ogled različnih kraških izvirov in požiralnikov, kjer voda spet ponikne v apnenčaste sklade. Predviden je tudi ogled vodnih objektov, kjer je človek v preteklih desetletjih iskal, načrtoval in v časih spet opustil možnosti zajemanja pitne vode. Izlet je primeren za vse, predvidene so 4 ure zložne hoje. Za pohod je potrebna pohodniška obutev pa tudi baterijska svetilka. Za informacije in prijavo lahko pokličete na tel. št. 040413025 (Marinka).

 12.11.2015

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti