Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Utrinki s Snežnika (7)

Dotik: Gora ima odličen položaj in geografski značaj, to lahko vidi ob lepem vremenu vsakdo. Opazi se od vsepovsod in z nje je izjemen razgled. Kako pa se vse to občuti?

Cirkus Soluna

 
Pol ure vožnje po avtocesti, pol ure po deželni cesti in pol ure po makadamu imam do Gašperjevega hriba. Vijuganje skozi Unec in Rakek in po robu Cerkniškega polja mi je vedno v užitek, prav tako vrtenje volana skozi Loško dolino. Pred ovinkarjenjem med snežniškimi bukvami se ustavim blizu gradu, kjer tabori cirkus Soluna. Ne bi vedel, zakaj so me pritegnili njihovi konji, ko jih je vendarle dovolj po naših pokrajinah. Najbrže zaradi zgodb, ki sem jih slišal o njih, pa tudi zanimivih ljudi, ki so Snežniku prinesli svojstveno kvaliteto življenja.
 
   
 
Potovali in nastopali so po Sloveniji in za nastop na festivalu pripotovali h gradu Snežnik. Takrat jim je poginil eden od vlečnih konjev. Nekaj časa je trajalo, da so dobili drugega, še več so ga porabili za uvajanje v vleko voza. Ko je že kazalo, da bodo lahko odrinili proti Italiji, je konj pobezljal in polomil drog od voza in odločili so se, da bodo prezimili v Loški dolini, kajti konj še ni bil kos svoji nalogi.
 
Stefan se pravkar vrača z uvajanja Lotti, njihove prve slovenske kobile. Za Lilo mi je že Hari povedal, da ni koščena zaradi stradanja, ampak zaradi svoje velike starosti. Vleče ne več, vendar se je niso znebili, z njimi potuje kot polnopravna članica. Voz je vlekla celih sedemnajst let, pove Stefan. "Stara naj bi bila osemindvajset let, a saj veste, kako je pri nakupu: prodajalci vedno povedo kakšno leto manj, tako da jih ima verjetno že trideset."
 
   
 
Če kraj pri lesni gobi prej še ni bil mističen, sem si ga pa to jesen sam naredil. Me je skala začarala? Tako sem zavzet z opazovanjem skozi kukalo, da za privajanje na širšo okolico potrebujem čas, ko ponovno dvignem pogled. Pri tleh lepo zakrivljene in zgoraj ravne bukve se nekoliko višje nadaljujejo v skrivenčeno drevje nižje rasti. Vse mi je lepo, na tej poti se počutim domače.
 
Človek sem in kot tak vidim, kar želim videti, slišim, kar znam slišati, in čutim, kar zmorem začutiti. Slišati in videti v današnji megli ni ničesar, imel bom vajo v čutenju. Začutiti tla pod nogami, začutiti samega sebe, najti notranje zadovoljstvo na tej ljubi mi poti. Čeprav je gora od daleč videti neznatna, sem njene razsežnosti že večkrat občutil. Odlični položaj vrha poznam in vem, da je od dveh slovenskih simbolov, Triglava in Matajurja, oddaljena sto kilometrov, tako kot je tudi do rta v Istri čista stotica.
 
   
 
Plošča na vrhu kaže, da sta Grintovec in Ljubljana 'skoraj' poravnana, vendar mesta od tod ni videti tudi ob najlepšem vremenu. V smeri Krima se samo sluti. Doma bom z ravnilom na zemljevidu videl, da je središče Ljubljane v ravni črti z vrhom Grintovca, da je razmerje razdalj tri proti dve in relativna višinska razlika glede na Ljubljano dve proti tri. Kdor je zgradil svet Slovenije, nam je postavil veliko naključij!
 
 
 
Poleg megle je na vrhu tudi antena in ob njej stoji Stojan. Ekipa radioamaterjev, v kateri prepoznam Rado-amaterja, bo celo noč lovila radijske signale, da ne bi bili izgubljeni. Mobilna tehnologija je naprednejša, vendar to društvo daje vrhu dodatno življenje. Končno sem v koči, svojem baznem taboru! Od tu bom jutri opravil še dodatnih deset vzponov na vrh, preden me bo dež pospremil v dolino. Da, s takim pristopom bom pri vzponih na vrh Snežnika letos prišel do svoje stotice.
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 


Snežnik, 3. oktober 2015

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Utrinki s Snežnika (7)"

Heinrich Blagne,

Taki opisi mi polepšajo dan. Krasno! Hvala!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti