Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Kranju se obeta

... ta konec tedna (14. in 15. 11.) hud boj za zmago v svetovnem pokalu v težavnostnem športnem plezanju. Tokrat prvič s Slovencema v obeh kategorijah.

Ženske

Med plezalkami naša Mina Markovič pred zadnjo tekmo vodi s 33 točkami prednosti pred Korejko Jain Kim, svojo največjo in pravzaprav edino tekmico zadnjih let. Če Mina letos uspe osvojiti pokal, bi se to zgodilo že tretjič (po letih 2011 in 2012), s čimer bi se izenačila s Kimovo (ta je pokale osvojila 2010, 2013 in 2014).

Pogoj za Minino zmago v pokalu je "zgolj" to, da za Kimovo ne zaostane za več kot za eno mesto (če npr. Kim v Kranju zmaga, mora biti Mina vsaj druga).

Mina slabša kot druga v skupni uvrstitvi ne more več biti, medtem ko lahko Kim z drugega mesta izrine Avstrijka Jessica Pilz, vendar je ta možnost bolj "teoretična" (Pilz mora v Kranju zmagati, Kim pa ne sme biti boljša kot 6.).

Moški

Mnogo bolj negotov bo boj pri moških, kjer se bo za pokal in oba krožnika (za 2. in 3. mesto) pomerilo kar pet plezalcev (gl. tabelo).

Največ možnosti za pokal ima Čeh Adam Ondra, ki enega že ima (iz 2009, ko je kot 16-letnik debitiral v članski kategoriji). Pogoj za to je, da na tekmi v Kranju ne zaostane za svojim največjim tekmecem, Francozom Guiterom Supperjem.

Ondri in Supperju lahko štrene pomešata Avstrijec Jakob Schubert in Domen Škofic, zgolj "teoretično" pa tudi Francoz Romain Desgranges.

Avstrijec Schubert, ki že od 2010 redno stoji na zmagovalnem odru (na najvišji stopnički je bil 2011 in lani), je tudi letos zelo zanesljiv, saj na nobeni tekmi ni bil slabši kot šesti. Kar pa ga po svoje "tepe", saj bo zaradi pravila, da se najslabše mesto ne šteje v končno uvrstitev, izgubil največ med vsemi, kar 47 točk. Tako mu za skupno zmago ne preostane drugega, kot da v Kranju zmaga in pusti glavna tekmeca vsaj dve mesti za sabo ali pa je vsaj drugi in ima vsaj 3 mesta naskoka pred obema tekmecema.

Le malo manjše možnosti ima Domen Škofic. Z zmago v Kranju pokal osvoji, če Ondra in Supper nista boljša kot tretja. Če je v Kranju drugi, pa Ondra in Supper ne smeta biti boljša kot šesta, premagati pa mora tudi Schuberta.

Tudi če se Domnu ne izide v boju za pokal, pa ima še vedno lepe možnosti, da kot prvi Slovenec doslej osvoji krožnik za 2. ali 3. mesto. Npr. za 3. mesto skupno zadošča, da v Kranju pride na stopničke ter ob tem vsaj za eno mesto premaga Schuberta ali pa da v Kranju zasede 4. ali 5. mesto in pri tem  Schuberta premaga za vsaj 2 mesti.

Sicer pa, tudi če ne štejemo boja za svetovni pokal, bo tekma v Kranju zelo zanimiva, saj se poleg naštetih za kranjsko zmago potegujeta tudi Japonec Sachi Amma, dobitnik pokala 2012 in 2013, ki letos ni nastopil še na nobeni tekmi, in 16-letna Slovenka Janja Garnbret, ki je na obeh tekmah, na katerih je nastopila letos, zasedla drugo mesto.

Svetovni pokal
v športnem plezanju, Kranj 2015
Športna dvorana Zlato polje


Jutri, 10. 11.: novinarska konferenca

     Urnik
Sobota - 14. novembra
  9. kvalifikacije moški
14. kvalifikacije ženske
20. polfinale

Nedelja - 15. novembra
18.45 finale

Cene vstopnic polfinale 4 EUR finale 8 EUR
Vstopnice so naprodaj ob vhodu v dvorano pred pričetkom tekmovanja.

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti