Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Krn

NeDelo - Blaž Močnik: ... je za Primorsko to, kar je Triglav za Slovenijo
PZS - Milena Brešan

Približno tisoč planincev se je v počastitev konca prve svetovne vojne udeležilo pohoda spomina Krn 1918–2015.

Lepena – Po mulatjeri do Krnskega jezera se je danes vila kolona približno tisoč planincev, ki so se v počastitev konca prve svetovne vojne udeležili pohoda spomina Krn 1918–2015.

Letošnji, že 16. tradicionalni pohod je bil posvečen 100. obletnici začetka soške fronte, ki se je razprostirala na 93 kilometrih in na kateri sta se od konca maja 1915 do konca oktobra 1917 v dvanajstih ofenzivah spopadli avstro-ogrska in italijanska vojska. »Izbira Krnskega jezera ni naključje, saj so na Krnskem pogorju in Batognici potekali najsrditejši boji, to je bila najbolj statična vojna v celi Evropi. In danes je Krn za Primorsko tak simbol, kot je Triglav za Slovenijo,« je povedal direktor Kobariškega muzeja Jože Šerbec.

Danes na srečo ta gorski svet lahko doživljamo popolnoma drugače, kot so ga vojaki. Za oskrbovanje bojišč so gradili žičnice in poti. »Žičnic zdaj skoraj ni več, ostale pa so številne mulatjere, ki gotovo sodijo v tehnično dediščino in predstavljajo pomembno infrastrukturo. Žal pa nam vse do zdaj v državi ni uspelo sistemsko urediti vzdrževanja. Kjer po mulatjerah potekajo tudi planinske poti, jih poskušamo vzdrževati planinci, a tako vzdrževanje je bolj zasilno, saj s prostovoljnim delom in skromnimi sredstvi česa več žal ne zmoremo,« je v slavnostnem govoru izpostavil predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik in dodal, da tega ne počnejo le zaradi planincev, ampak tudi v spomin na vse, ki so jih gradili.


PZS, 10.11.2015 - Milena Brešan: Krn - pohod spomina 1918-2015

V soboto, 7. novembra, je bil, tokrat prvič v organizaciji MDO PD Posočja, organiziran že 16. tradicionalni pohod in prireditev Krn – pohod spomina 1918–2015 pri Krnskem jezeru v spomin na 100-letnico začetka bojev na Soški fronti in v počastitev padlih in umrlih vojakov ter konca I. svetovne vojne.
Ker nas 100-letnica fronte ničesar ne izuči glede vojn in ljudje zaradi njih še vedno množično trpijo ali pred njimi bežijo, je bil pohod v visokogorje, prav na mesto krvavih dogodkov, priložnost pohodnikom tudi za protest proti vsem vojnam in nasilju sveta.

V čudovitem vremenu, ki se je "odkupilo" za odpoved dveh preteklih prireditev zaradi neurij, se je pri Krnskem jezeru zbralo več kot 600 planincev in drugih ljubiteljev gora. Pohodniki so prihajali iz različnih smeri: iz Lepene (teh je bilo največ), s planine Kuhinja prek Krna oz. Krnske škrbine, iz Bohinja prek Komne in Bogatinskega sedla in iz planine Polog. Po uvodnem pozdravu Gregorja Rupnika, predsednika MDO PD Posočje, je zbrane je nagovoril predsednik PZS Bojan Rotovnik.

Ob zaključku prireditve je bil prižgan spominski ogenj, na obali jezera pa je v spomin vsem padlim v Krnskem pogorju zagorela drobna lučka, ki je svetila še dolgo v noč.
Milena Brešan   

1 komentarjev na članku "Krn"

Igor Zlodej,

Kvečjemu kakih 300 preko celotnega dne.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti