Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 05.11.2015

Primorski dnevnik: Martinovanje; Predavanje in izlet Kjer iz Krasa priteče voda,...

Martinovanje

Nenaporni jesenski pohodi po kraški gmajni, odeti v razkošje odtenkov rdeče in rumene barve, so ob Martinovem še posebno vabljivi; če so povezani še s pokušnjo novega vina, pečenega kostanja in s prijetno družbo pa se spremenijo pravi praznik. Tak jesenski praznik pripravlja Slovensko planinsko društvo Trst za nedeljo, 8. novembra 2015.
Udeleženci se bodo zbrali pred sedežem Slovenskega kulturnega društva Skala v Gropadi, ob 9. uri. Pridružili se jim bodo tudi ljubljanski prijatelji, člani pobratenega društva Integral. Skupno se bodo podali po poljskih poteh proti Trebčam in se po triurni krožni turi vrnili na izhodišče. Sledilo bo prijateljsko druženje ob toplem kosilu in pečenem kostanju. Izlet je primeren za vse, predvsem za mlade družine z otroki. Za informacije lahko pokličete na tel številki 040 220155 (Livio), 040 413025 (Marinka).

Predavanje in izlet Kjer iz Krasa priteče voda

Na območju severozahodnega predela Krasa, med Štivanom in Jamljami, kjer se kamniti apnenčasti skladi nagnjeno spuščajo v naplavine soške ravnice, iz skritih globin Krasa nenadno privre voda na površje. Zaradi posebne geografske zgradbe lahko tu spoznavamo zelo različne vodne vire. Saj se na tem, območju združujejo vode iz povsem drugačnih naravnih vodnih bazenov. Iz jugovzhoda napajajo izvire vode iz skrivnostne ponikalnice reke Reke oz. Timave, na sredinskem delu območja srečamo predvsem kraške vode, ki se nabirajo na kraški planoti s pronicanjem deževnice, na severozahodnem delu pa soške vode, ki pronicajo v Goriški Kras. Vse te, po izvoru tako različne vodne vire, so poznali in izkoriščali že v davni preteklosti. Prav tako in v še večji meri, jih izkoriščamo tudi danes. Področju so že v preteklosti posvetili nič koliko pomembnih raziskav; saj je voda največje bogastvo, je vir življenja. Nove, poglobljene raziskave skrivnostnih tokov podtalnih voda so prinesle še veliko novega.
Geološko zgradbo področja in njegovo izredno zanimivo hidrološko problematiko bo osvetlil geološki izvedenec, gospod Paolo Sossi v četrtek, 12. novembra 2015, ob 20.30 v Razstavni dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, Ul. Ricreatorio 2. Predavanje z naslovom Kjer iz Krasa priteče voda, organizira Slovensko planinsko društvo Trst.
Predavanje bo nekak uvod v že tradicionalni geološki pohod SPDT-ja z gospodom Paolom Sossijem. Letošnji, Geološko-hidrološki pohod izvirnih vod Matičnega Krasa, načrtujemo za nedeljo, 15. novembra 2015. Zbrališče pohodnikov ob 8.30 v Štivanu, na parkirišču po križišču za Gorico. Od tod se bodo pohodniki peš podali do Jamelj. Z razlagami so predvidene 4 ure zložne hoje. Za pohod je potrebna pohodniška obutev pa tudi baterijska svetilka.
Za informacije in prijavo lahko pokličete na tel. št. 040 413025 (Marinka).

 05.11.2015

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti