Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kucelj

Silvo Baznik: Sonce je ogrelo sveže jesensko jutro, ko sem od doma pričel kolesarsko turo. Namenil sem se na 748 metrov visok vrh, imenovan Kucelj.

Ta jesen nudi lepe poglede kolesarjem, ki v teh dneh vrtimo pedala. Vozim skozi nekdanje vasi Kašelj, Zavoglje, Sostro, Sadinja vas, danes je vse to Ljubljana.

Nadaljujem v Podlipoglav in dolino med hribi, kjer se prične prvi resen vzpon, ki me pripelje na Pance, priljubljeno točko kolesarjev, kjer imam dve možnosti nadaljevanja in sicer vzpon na Mali Lipoglav ali dvoinpolkilometrski spust skozi Dole do križišča, kjer zavijem levo in v rahlem vzponu pridem do naslednje križišča v Kožljevcu. Sledi vzpon in nato rahel spust v vas Polico. Domačina poprosim za napotek za nadaljevanje poti na Kucelj.

Kolesarjenje nadaljujem z vzponom v vas Blečji vrh, kjer se svet odpre. Še enkrat povprašam za pravo smer in nad vasjo pridem do manjšega križišča, kjer preidem na makadam. Ob makadamu zasledim sem ter tja kakšno markacijo poleg oznake, da se nahajam v območju medveda. Malce pazljivejše nadaljujem kolesarjenje po cesti, polni jesenskega listja, ki prijetno šumi pod pnevmatikama. Po nekaj minutah pedeliranja pridem do razpotja, kjer nadaljujem levo. Tu je odcep naravnost po Poti dveh slapov, ki pohodnike popelje iz Višnje gore na Kucelj. Nadaljujem po cesti. Rahlo se spustim, prečim hudourniški potok in se strmo vzpenjam. Pri naslednji tabli, da se nahajam v območju medveda, nadaljujem desno po cesti, ki se še vedno vzpenja dokler me ne pripelje iz gozda na kolovoz in prostrano planjavo. Na levi opazim večji križ, jaz pa nadaljujem do vrha Kuclja z manjšim geodetskim stolpom ob katerem je tudi žig.

Povzpnem se na stolp, kjer pogled seže vse do Kamniško Savinjskih Alp, Karavank in deloma Julijskih alp. Seveda ne gre pozabiti na okoliške vasi in hribe. Lep dan, lepi razgledi in samotnost so moji spremljevalci v naslednjih minutah.

Z vrha se odpravim sprva po isti poti, a nižje odvijem desno, saj želim narediti kolesarsko pentljo z nadaljevanjem proti Malemu vrhu nad Trebeljevim. Cesta se spušča, a kmalu preide v kolovoz, ta v pot, pot pa v stezo, ki žal izgine. Ozrem se okoli. Še vedno sem visoko nad dolino. Ob kolesu stopim skozi gozd na naslednji kolovoz, po katerem se spustim strmo navzdoi. Po nekaj ovinkih sem v dolini in ugledam meni znano vasico Kožljevec. Prečim travnik in se povzpnem na cesto. Ustavim ob potoku, kjer očistim kolo v vodi potoka in nadaljujem z dobrim dvokilometrskim vzponom na Mali vrh.

Tu za trenutek predahnem in se nato spustim v Veliko Trebeljevo. Odločim se, da je za danes dovolj vzponov in zato nadaljujem s spustom v dolino Besnice. Hitro vrtim pedala in se ustavim šele v Podgradu za fotografiranje železniškega podvoza ob potoku Besnica.

Še enkrat stopim na kolo, zapeljem v podvoz in nato levo v smeri Zaloga. Kolesarim zadnje kilometre in zaključim petdesetkilometrsko kolesarsko turo pred domačo hišo. 

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti