Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

S Preddvorskega

Viharnik: Tudi jeseni je v gorah lepo / Od Možjance do Robleka in nazaj / Za planinsko kočo na Jakobu gradbena inšpekcija predvidela rušenje

Tudi jeseni je v gorah lepo

Obiskovanje gora je posebno doživetje v vseh letnih časih in tudi jeseni, ko se narava obarva v različne barve, je v gorah lepo.

Planinsko društvo Preddvor preko celega leta za svoje člane organizira različne planinske izlete in ture, ki se razlikujejo po zahtevnosti in različnih gorah po Sloveniji in tujini. Letos smo med drugimi opravili vzpone na Sinji vrh, Žagarjev vrh. Stol po plezalni smeri iz Avstrije, podali smo se na otok Pag na Hrvaškem, kjer je veliko zanimivih brezpotij in kanjonov ter vzponov, pred dnevi smo se podali na Pokljuko in sodelovali tudi v odmevni akciji Očistimo naše gore. Turni kolesarji so letos prvič sodelovali s svojim programom izletov in izvedli izlete po Reziji. Pohorju. Koroški in v naši okolici.

Poleg planinskih izletov pa smo v društvu zelo dejavni pri vzdrževanja planinske infrastrukture. Planinske poti. ki jih vzdržuje Planinsko društvo Preddvor, so redno vzdrževane, kar omogoča vsem planincem varen korak.

Oskrba Zavetišča v Hudičevem borštu je vsakič zanimiva in naporna izkušnja, saj vse zaloge člani društva do zavetišča nosimo na hrbtih. Veseli smo vsakega obiska zavetišča in pomoči pri transportu zalog, pri čemer zelo dobro sodelujemo z gasilci PGD Preddvor. Poletna sezona se zaključuje in s tem tudi obratovanje zavetišča, ki bo pozimi zaprto. Kljub temu pa bo od 31. oktobra letos do 31. marca 2016 odprto vsak lep konec tedna. ko bodo razmere dopuščale varen dostop in bo dobra vremenska napoved. Odprtost preko zime bo objavljena na oglasni deski PD Preddvor nasproti občine ter na spletni strani PD Preddvor www.pd-preddvor.wveebly.com. Vabimo, da se nam v Zavetišču v Hudičevem borštu pridružite tudi 26. decembra ob ll. uri na »predsednikovem čaju«

Vse člane vabimo, da se do konca leta udeležijo tudi organiziranih planinskih izletov: 24. oktobra Grmada in Sv. Ana nad Ribnico (lahka tura), 7. novembra pohod spomina Krn 2015. kjer bo ob Krnskem jezeru slovesnost ob koncu l. svetovne vojne; 21. novembra izlet v neznano. 7. decembra Tončkov spominski pohod PD Preddvor; 19. decembra predbožična kolesarska tura po Primorski; 26. decembra Predsednikov čaj v zavetišču v Hudičevem borštu. 27. decembra novoletna turnokolesarska tura v okolici Preddvora.

Vse informacije o aktivnostih v Planinskem društvu lahko dobite tudi v času uradnih ur vsak četrtek med 18. in 20. uro na sedežu Planinskega društva Preddvor v Domu krajanov Preddvor.

ALEŠ DREKONJA 

Od Možjance do Robleka in nazaj
Potekal je že četrti pohod po stari tovorni poti. Znova so ga organizirali Št i mo vi, doma z Možjance.

Kot je spomladi obljubljala gospa Tatjana Štirn z Možjance, so se pohodniki tokrat spet zbrali in se sprehodili po stari tovorni poti, ki je potekala mimo teh krajev, čez Jezersko, na avstrijsko stran, kamor so tovorili sol.
Poti je več, možnosti za pohode prav tako. Tokrat so jo ubrali iz Kokre do cerkve svete Marije Device, mimo Pstotnikove domačije do Robleka in nato preko planjave in Cundrovih hribov do Suhadolnika.
Zbor je bil pred okrepčevalnico Rožmarin na Možjanci, kjer je pohodnike počakal njihov vodič Franci Štirn. Eden od sinov zakoncev Štirn je zbrano družbo s kombijem zapeljal do izhodiščne točke. Pot ni preveč zahtevna, s čimer so se strinjali tudi tisti, ki so jo prehodili, a vseeno traja med tri in štiri ure, da jo prehodimo. Vsekakor je primerna za srednje zahtevne pohodnike: klanec, pri katerem malce »zagrizemo v kolena«, pa je le eden. Kljub temu pa pot ponuja neverjetne razglede in priložnost sožitja z neokrnjeno naravo.
Vreme je bilo hribolazcem naklonjeno: sonca ni bilo, a vsaj ni bilo vroče, so dejali. Jih je pa na planjavi malce hotel namočiti dež.

Ko so se pohodniki vrnili nazaj na Možjanco, jih je že čakala kranjska klobasa s krompirjevo solato. Sicer glasna in vesela družba je bila po vrnitvi nekaj časa bolj tiho, bili so nekoliko izmučeni. Vendar pa tišina ni trajala dolgo. Marko Štirn je na rame zavihtel harmoniko: eden izmed pohodnikov je takoj zgrabil najbližjo sosedo in začel se je ples. Drugi so jima kmalu sledili.

Pri Štirnovih je, kot pravi mama Tatjana, vse v družinskem sodelovanju. Mož in oče Franci vodi po poti, doma pa se ta čas kuha in pripravlja na pogostitev. Pomagata tudi oba sinova in njuni spremljevalki, vsi pa naslednjo pomlad vabijo, da se jim pridruži še kakšen dodaten pohodnik.

NEŽA ROZMAN  

Številka 3 (PDF 2,3 MB)
Časopis za občino Preddvor  - Gorenjski glas, priloga


ŽUPAN OBČINE PREDDVOR MIRAN ZADNIKAR
Naložba, kakršne še ni bilo in je verjetno dolgo ne bo več
Danica Zavrl Žlebir

/.../



 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti